Brutnák



hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 172.106 (?)
2.4.2008 20:20

 No to mi to teda nejde - tak snad potřetí se povede vložit příspěvek mám jménem

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 26.3.2008 13:12, zobrazeno: 16766x

Dobrý den!

Jsem velký fanda do bylinek. Co jde, to si sama vypěstuji, ostatní nasbírám, usuším a pak rápím v zimě celou rodinu bylinkovými čaji při každém zkašlání.

Pěstuji také léta brutnák, který mě uchvátil svými modrými kvítky. Na podzim se sám vysemení a na jaře opět vyroste.

Vím, že se z brutnáku dělá víno, které údajně pili už ve středověku vojáci před bitvou pro posílení mysli a sebevědomí. Víte někdo, jak se takové víno dělá?

Děkuji

brutnák 1
brutnák 1
   
host - 202.201 (?), 1.4.2008 12:09

Bohužel recept na víno z Brutnáku nemám, ale pošlu vám recept :  K obveselení mysli a zahnání zármutku.Nálev z květů: Hrst čerstvých květů brutnáku přelijeme 1/4 l vroucí vodya necháme 10 min.louhovat. Scezný nálev užíváme tak, že každou hodinu vypijeme pouze 1 doušek. PRO STUDENTY: Pro zlepšení paměti si dříve studenti vařili čaj z brutnáku, rozrazilu, medunky a pilátu.Helena

      
host - 75.136 (?), 1.4.2008 15:17

Všeho s mírou. Brutnák, ale taky kostival obsahují toxické, kancerogenní alkalioidy. Kupodivu také podběl.

         
host - 172.106 (?), 2.4.2008 20:17

Děkuji moc za recept

Víno jsem nechtěla konzumovat, jen mě zajímalo ze sběratelského hlediska.

            
host - 172.106 (?), 2.4.2008 20:19

Zapomněla jsem, že nejsem přihlášena - takže paní Heleně děkuji za recept a host o mne nemusí mít strach 

               
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 172.106 (?), 2.4.2008 20:20

 No to mi to teda nejde - tak snad potřetí se povede vložit příspěvek mám jménem

                  
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 24.4.2008 15:01

Tak mi ten brutnák nedá pokoj. Hledala jsem proto na internteu nějaké informace, až jsem je našla. Podělím se nyní s Vámi:

Droga má rozsáhlé použití vnitřní i zevní. Vnitřně ji podáváme tam, kde je potřeba zajistit ochranu sliznic, hlavně při zánětech a vředových chorobách v trávícím traktu. Zevně ji aplikujeme jako kloktadlo nebo obklad, např. na špatně se hojící rány nebo bércové vředy.

Listy mají příjemnou chuť i vůni a spolu s estragonem, listem vinné révy a kopru jsou výbornou součástí láku na konzervování okurek.

Poměrně málo známé je mírné, ale účinné působení drogy na stavy vzrušenosti a nervozity, takže má své stálé místo v uklidňujících směsích. hovoří se také o mírném vlivu antidepresívním a posile srdečního svalu.
Nejvhodnější lékovou formou je nálev, užívaný obyčejně v dávce 2-3x denně jednu běžnou sklenku. V urologii dáváme přednost vyššímu dávkování, zpravidla 4x denně asi 350 ml. 

Brutnákové medicinální víno, připravené macerací, má chladivý a uklidňující vliv. Podáváme je po 50 - 125 ml na jednorázovou dávku. Čerstvá rostlina je šťavnatá, šťávu doporučujeme mírně naředit vodou. Dávka činí 25 - 50 ml šťávy, 3x denně. 

Málo známý je rovněž účinek brutnáku spolu s jahodníkem proti nadměrnému pocení. Používá se střídavě nálev z brutnáku a z listů jahodníku - vždy obden se užívá jedna z obou bylin, buď nálev ze 30g brutnáku, nebo nálev z 50g listů jahodníku. Bylina se přelije 1 litrem vařící vody a přikrytá nechá 10 minut vyluhovat. Pije se přes den na 4 - 6x, vždy nalačno.

Odvar z brutnáku je vhodný i pro jarní očistnou kůru: Asi 20g byliny se přelije 0,5 litru studené vody, postupně se zahřívá až do varu a nechá se pak 2-3 minuty vařit. Pak se nechá 10 minut vyluhovat a zcedí se. Pijí se 2 skleničky mezi jídly.

   
host - 110.98 (?), 19.5.2008 10:38

Ahoj, dle různých bylinářských knih se květy (čehokoli vhodného) macerují v kvalitním přírodním (nedoslazovaném) většinou červeném víně.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 80.39 (?), 19.5.2008 10:56

Pokud necháte na vzduchu otevřenou nádobu s vínem - zejména kvalitním, přírodním nedoslazovaným a chemicky nekonzervovaným, je obvykle po pár hodinách k nepití. Macerovat cokoli, aby nedošlo k oxidaci, naoctovatění či jiné chorobě vína vyžaduje znalosti a proto bych to podomácku nedělal.

         
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 19.5.2008 12:07

Vážený pane Vysloužile!

Já si dělám každý rok tzv. meduňkové víno: do kvalitního suchého bílého vína nacpu listí meduňky co se ho vejde (případně upiju víno a listí natlačím až nahoru). Lahev uzavřu korkovým špuntem a nechám 14 dní v lednici.

Může i takto dojít k oxidaci, naoctovatění či jiné chorobě vína?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika