Uzené salámy



host - 172.114 (?) 
12.11.2012 11:20, zobrazeno: 42573x

Dobrý den, chci si vyudit po domácku vyrobený turistický salám ale potřeboval bych náké info, na jakém kouři to vyudit (teplý-studený) jak dlouho udit, jestli po vyuzení jestě povařit a poté jestě přeudit a co náká doba na zrání? Neco jsem si už přečet na internetu ale nejsem stoho moc moudrý.Udírnu mám zděnou, klasické vyuzené maso je z udírny suprové ale salámy jsem ještě nedělal.Předem děkuji.S pozdravem Aleš.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 172.114 (?), 12.11.2012 15:09

Dobrý den, v jedné knize jsem našla recept na turistický salám: 2000g hovězího předního masa,3000g vepřového libového masa, 5000g vepřového tučného masa(bůčku), dusičnanová solící směs-25g na 1000g hotové směsi,10g třeného česneku,25g mletého pepře,10 g práškového cukru, 5g mletého koriadndru, umělá streva o průměru 75mm.Postup: vepřové maso pokrájíme na hrubší kostky a prosolíme solící směsí.Podobně nasolíme i maso hovězí, které po proložení jemně semeleme na masovém strojku.Přidáme koření, česnek a cukr a spojku dobře propracujeme.Zamíchame do ni vepřové maso a vše přemeleme přes oka 4mm. Vypracovanou a semletou hmotu necháme do druhého dne v lednici.  Pak plníme připravená umělá střeva a děláme salámy.Udíme teplým kouřem. Vyuzené salámy dovaříme v horké vodě 75°C asi 2 hodiny. Sušíme cca 14 dní za občasného zakuřování udírny.Podle mého názoru lze míso dusičnanové solící směsi použít klasickou kuchynskou sůl, akorad že to prodlouží dobu proležení masa. A máte to bez chemie (éčka) S pozdravem Radka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 12.11.2012 19:35

Váš názor není úplně správný, dusitan je mimo jiné na konzervaci, potlačuje růst některých bakterií.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 172.114 (?), 12.11.2012 19:56

To máte pravdu ale když to dělám pro rodinu tak tam nebudu zbytečně tuto věc dávat a raději si dám pozor na hygienické zpracování a proležení surovin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 12.11.2012 23:27

Po zkušenostech s uzením salámů už bych jejich výrobu nedoporučoval. Sám jsem uzení salámů opustil. Z těchto důvodů:
1. Přečteme-li si návod na jejiách výrobu, je zřejmé, že je velmi pracná a suroviny vyjdou mnohem dráž než hotový salám
2. U většiny dobrých trvanlivých salámů dochází při průmyslové výrobě k mléčné fermentaci speciálnímu kulturami. To lze v amatérských podmínkách těžko provádět. Nelze tak dosáhnout originální chuti.
3. Aby měla výroba jakýs takýs smysl, je třeba salámů vyrobit více. není-li rodina opravdu početná, je problém s uskladněním - zavařit jako klobásy nejdou, měl jsem problém s plesnivěním na povrchu. Jíst pořád dokola stejný salám je otrava.
4. Pomalým uzením a sušením se salámová hmota zmenšila a pod umělým střevem se místy vytvořil volný prostor - možná šlo o špatnou technologii.
    Možná byla chyba na mé straně, ale zatímco u klobás a uzenéh o masa se mi podařilo překonat výrobky z obchodu, v případě salámů jsem kvalit těch (lepších) prodávaných nedosáhnul.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 13.11.2012 20:35

Pěkný den,

i když se zabývám často výrobou uzeného a hlavně klobás, musím podpořit příspěvek pana Vysloužila. Salám jsem zkoušel vyrobit a i když se mi jakž takž podařil, nebyl jsem spokojen. Raději zůstanu u klobás, které se mi daří a mohu je "uskladnit" několika způsoby. Výroba salámu je pracná a v malém množství se nevyplatí. Také je složitá a výsledek většinou není dobrý. Koření včetně kultur lze dnes již zakoupit ve speciálkách pro řezníky. Přesto výrobu salámů nedoporučuji. Pokud mám chuť na dobrý turistický salám, radši si jej koupím u nás u soukromníka (dělá výborný), případně jej nechám ještě v udírně zavonět na nějaký čas vlažným kouřem. Přece jenom používám k uzení dřevo a ne nějakou udírnu s umělým kouřem.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika