Jak naložit maso na uzení



host - 89.60 (?)
3.2.2012 13:44

Dělat se nedá už nic.Příště se snažit nepřesolit.Holt méně je někdy více.wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
      
host - 89.60 (?), 3.2.2012 13:44

Dělat se nedá už nic.Příště se snažit nepřesolit.Holt méně je někdy více.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 89.60 (?), 4.2.2012 7:30

8hodin bučky a asi 10hodin kýta a plecko.Vše ok. Doba naložení 4týdny lák jsem měnil dvakrát.Teplota uzení něco mezi 65a70.cheeky


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 4.2.2012 7:43

Maso vypadá na řezu dobře, ještě chybí možnost ochutnat, s postupem výroby souhlasím...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 226.182 (?), 6.6.2012 15:57

Zdravím, já měl maso naložené na sucho 3 dny a poté jsem ho zalil převařeným studeným lákem ve kterém bylo 6 týdnů.Udím zezačátku cca 45 min.na 80 a pak udržuji teplotu 60-70C.Atˇ se daří.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.128 (?), 5.2.2012 9:17

Zdravím uzenáře amatery a profesionály.  Mám problém.  Před týdnem jsem naložil 4 ks bůčku do Pragandy.  Po dvou dnech jsem to měl dát do láku a po týdnu udit.  Jen v tom fofru jsem na to zapomněl a ty bůčky jsou zatím v té pragandě.  Je to venku na balkově v hrnci.  Venku jsou mrazy.  Dá se s tím něco dělat nebo je to pryč?  Ještě, že se mě včera soused zeptal, jak to vypadá s uzením.

Děkuji za relativně rychlé rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 5.2.2012 10:15

Pryč to rozhodně není, spíše bych se bál, že to v těchto mrazech nebude proložlé ale zmrzlé "na kost". Doporučil bych vzít to do normální teploty, po rozmrznutí rozříznout jeden kousek a podle barvy poznáte, zda je to vhodné k uzení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.128 (?), 5.2.2012 10:24

tzn.  že není potřeba dávat do láku?  jen to mít prosolené? když bude vše ok, normálně pokračovat, tzn. dát do láku nebo udit? je pravda, že je to na kost zmrzlé.

děkuji Jezevče :-))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 5.2.2012 10:39

Jsou tři způsoby naložení masa - na sucho, do láku a kombinovaný způsob - to je ale již popsáno v diskuzi dostatečně. Jo ještě napíchání roztokem, ale to se běžně nepoužívá - tedy doma (výrobny to dělají běžně),  taky je to již tady v diskuzi. Takže nevidím problém, pokud maso bylo naloženo pouze na sucho - tedy bez láku. Problém vidím spíše v tom, že maso zmrzlo a nemusí být proleželé. Provést kontrolní řez a pokud nebude bůček na celém řezu "vybarvený", je možno jej ještě dát do láku ale ten balkon bych nedoporučoval - spíše lednici 4 - 7 stupňů. No a pokračovat uzením. Dovolím si odhadnout, že to ještě na nějaký den do láku dáte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 8.73 (?), 4.11.2012 22:11

Tak já dávám 0,37dkg soli na 1kg masa to je 350g na 10kilo masa.Když dělám 30kg masa tak dám 1kg soli. Z toho dám 100-200g soli do vody a převařím.zbytek soli vetřu do masa.

česnek 60-100g na 1kg masa.Rozmačkám česnek. Potřu maso nejprve pořádně solí a pak rozmačkaným česnekem. Vkládám do nádoby a zalívám převařenou vodou.Nejdýl sem to měl naložený 24 dní a bylo to málo proležený ale chutově dobrý.Lák sem neměnil.I když byl kalný.Ale myslím že ten kal byl od česneku.Nebo nevim.Věčinou se mě to zakalí vždycky do šeda.Nevíte někdo jestli to je na závadu?

Skoušel sem 0,2gkd na 1kylo masa a to bylo málo slaný.Skoušel sem aji 0,43dkg na 1kg masa a to zas bylo moc slaný.

Jednou sem měnil lák Přecedím a vrátím tam česnek.Zaliju převařenou vodou se solí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 67.66 (?), 4.11.2012 22:22

Já dávám jen 200 - 250 g soli na 10 kilo masa a 350g soli na litr vody a slané mi maso přijde tak akorát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika