Domácí klobásy



   
host - 91.52 (?) 
26.12.2008 21:18

Blíží se Silvestr, noc plná dobrot a pití. Nebylo by na čase naložit nějaké masíčko na dobrou domácí klobásu, kterou by zvládl obyčejný laik, co chce v noci něco dobrého do volátka, aby lépe chutnalo pivečko. Napíše někdo jednoduchý srozumitelný recept a způsob uzení. Dobrou chuť.

  
   
samli - (11) - 147.77 (?), 3.2.2009 17:51

cus ja kdyz je delal tak jsem nechal vyvarit cesnek hodne moc koreni bylo koriandr, horcicne seminko.salvej, paprika kmin drceny, saturejka ten cesnek bych uz nedelal stejne to bylo k nicemu.ale je fakt ze by jste se mohli podelit s receptama.

      
host - 91.52 (?), 7.2.2009 20:03

Zabil jsem králíka a teď co s ním. Maso prý dobře váže. Znáte někdo dobré a jednoduché recepty na klobásy nebo salám z domácího králíka. Jinak jsou z něj dobré i jitrnice. Tak pište, ať máme co zkoušet. Dobrou chuť.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 100.5 (?), 8.2.2009 9:39

Králíkem se nahrazuje jemně umleté hovězí - prát. Vepřové je třeba přidat ve stejném množství jako u běžných klobás.

         
host - 91.52 (?), 8.2.2009 19:38

Dobrý salám z králíka- jeden díl králíka a jeden díl vepř. bůčku. Koření a sůl podle chuti, králíka na jemnou spojku, část třeba i na hrubo jako bůček. Trochu vody.  Myslím, že by klobásy šly udělat taky tak. Hlavně pomalu udit, aby se bůček neroztavil.

            
host - 158.253 (?), 17.7.2017 22:52

To je stejné i u jiných druhů masa - např. pes - kolik masa z přítele, tolik vepřového bůčku.

         
host - 244.114 (?), 6.12.2009 21:13

Z králíka doporučuji vyrobit výbornou šunku.

   
host - 244.161 (?), 21.2.2009 19:11

Co je to zahušťovadlo při výrobě uzenin. Prý se to dává do prátu, dá se to sehnat někde na jatkách. Je to vůbec potřeba?

      
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 23.2.2009 1:35

Musím zareagovat na toho králíka, neboť mi to připomělo jedny z prvních klobás, které jsem již před dávnými lety vyráběl a musím říci, že se k ním často vracím, neboť králičiny mám dost. Ideální postup je 1 : 1 s bůčkem, vše namlýt na matrici průměr 10 mm, sůl, paprika, pepř, kmín, majoránka, česnek.  Nechat uležet v chladu pět až sedm dnů, narazit a udit. Nezatěžujte se s prátem, nebotˇ nejste schopen prát doma ani vyrobit. Je to jakási teorie z knih, a z vyprávění z dob, kdy se ještě prát dělal v masokombinátech.Dnes se ani tam nedělá, neboť na něj nemají maso a nahradila ho chemie. Nemelte doma maso do klobás na jemnější matrici jak trojce, neboť ho určitě znehodnotíte. Lepší je na pětce a to velmi studené až zmrzlé a déle opatrně vymíchat.

           Milan Boštička

      
host - 202.66 (?), 9.4.2010 11:08

Já tedy nevím, co je zahušťovadlem myšleno, ale má-li se zde diskutovat o "domácích" klobásách neměla by to být rozhodně chemie. Já do jednoho druhu, kde používám jako prát kombinaci vepřového masa a kůží, přidávám polohrubou mouku. Vyráběl jsem takto 2x a na příště ji asi dávat nebudu. Klobásy jsou výborné, ale cítím lehounce nakyslost a nevím, čím to je. Budu tedy z předpisu postupně vyřazovat jednotlivé složky a uvidí se. Začnu právě zmíněnou moukou.. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika