vyslouzil, moc děkuji za příspěvek. uff, jsem v rozpacích... Tak že všechno špatně, asi... :(No, udil jsem v rozmezí 65 - 70°C nějakých 6 hodin a nějaké drobné. Nechal jsem vychladit přirozenou cestou. 4 den po uzení a osychání ve větrané místnosti jsem pár klobás zavakuoval a uložil do velmi studené lednice. Tak že přesněji, udil jsem 28 října, 1 listopadu šly do vakua. Moje aktivita spočívala v tom, aby vydržela svěží do 9 listopadu na firemní party. Ano, z logiky věci s vámi souhlasím v tom, že kouř je nejlepší konzervant. Domníval jsem se, snad i stále, že vakuem zabráním další vysychání, tedy zmenšování objemu a také ztrátě typické vůně. Vůbec nemám představu, o kolik se dá posunout čas zkázy pomocí vakua. Myslel jsem že alespoň delší, než běžně na vzduchu. Myslíte že to nejlepší co můžu udělat je to, že ty klobásy vykuchám z vakua folie a ponechám je zrát dál ve větrané atmosféře? Děkuji, Milosav.