Ahoj, já stavěl v létě. Šamotové topeniště, 2m dlouhý kouřovod v zemi z komínových vložek zalitý v betonu, podezdívka z klasických cihel a na ni dřevěná budka s komínem s regulační klapkou. Teploměr do středu udírny, rošt mám nerez (našel jsem v dílně) jinak stačí obyč, aby maso nespadlo dolů a dole na dně nádoba s pískem zachycující kapající tuk. Na topeništi mám litinové dvířka s regulací přívodu vzduchu, udím většinou na 60°C, záleží jak co. Kostra udírny je z hranolů 50x50mm, je dvouplášťová, smrkové prkna a zvenku smrkové palubky. Někdo má v udírně ještě tepelný strop. Co se týče dřeva, ve zdejších diskuzích najdeš vše potřebné, někdo říká dub ano, druhý zase ne, já osobně používám buk bez kůry, jabloň, a na konec tak 2-3 polínka švestky. Jsou ale i další vhodné na uzení, olše, akát... Dřevo musí být opravdu suché, mám vyzkoušeno, že je pak maso nakyslé. Jinak udírnu po stavbě opravdu pořádně vypálit, já v ní musel topit několik dní a teď je každé nové uzení lepší a lepší. Jinak já v ní před samotným uzením skoro celý den pořádně topím, aby vyschla, to je další z mnoha faktorů, co ti můžou zkazit radost. Chce to zkoušet a zkoušet. Stavět se dá ale z kdejakých materiálů, jen se rozmyslet, jak by to mělo vypadat. Jinak můžeš mrknout zde. Vladimír