|
Usychání kedluben
|
|
|
|
host - 159.166 (?) 18.4.2016 13:45
Díky za reakci, jen se obávám, že to bude složitější, proto to popíši detailněji. Skleník máme komůrkový (4. rok). Daří se v něm salátům, daří se paprikám. Okurky hadovky mají horší začátek, nicméně pak se rozjedou a jsou taky OK. Jakmile tam dáme košťálovou zeleninu (kedlubny, květák, brokolice), tak její listy začnou postupně žloutnout až sazenice zajde. Nevypadají ale jako spálené, spíše jako chloróza z nedostatku hořčíku. Postupně ztrácejí pigment, fialové kedlubny postupně začínají vypadat jako kedlubny zelené a pak zajdou. U hadovek jsem psal, že jsou nakonec ok, nicméně ze začátku spodní listy trpí také chlorózou (vypadají jak od svilušky). Tam jsme to ale připisovali spíše nachladnutí. Co už jsme zkoušeli: přešli jsme na dešťovou vodu místo studniční, vyměnili jsme hlínu za pěstitelský substrát, dokonce jsme měřili i PH půdy, zalévali jsme málo, zalévali jsme hodně. Pravda zastiňování jsme nezkoušeli, nicméně ta chloróza se stupňuje i mimo slunné dny a navíc příbuzní mají podobný skleník na více exponovaném místě a toto se jim neděje. Na fotce je fialová a zelená kedlubna ze skleníku a stejná sadba z venku.
|
|
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
csert - (1) - 202.5 (?), 1.5.2011 11:52, zobrazeno: 18067x
Prosím o radu. Usychá mě už druhá sadba kedluben ve skleníku. Začnou žloutnout listy, objeví se na nich bílé fleky a do dvou dnů po po sazeničkách.
Děkuji.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.166 (?), 18.4.2016 13:45
Díky za reakci, jen se obávám, že to bude složitější, proto to popíši detailněji. Skleník máme komůrkový (4. rok). Daří se v něm salátům, daří se paprikám. Okurky hadovky mají horší začátek, nicméně pak se rozjedou a jsou taky OK. Jakmile tam dáme košťálovou zeleninu (kedlubny, květák, brokolice), tak její listy začnou postupně žloutnout až sazenice zajde. Nevypadají ale jako spálené, spíše jako chloróza z nedostatku hořčíku. Postupně ztrácejí pigment, fialové kedlubny postupně začínají vypadat jako kedlubny zelené a pak zajdou. U hadovek jsem psal, že jsou nakonec ok, nicméně ze začátku spodní listy trpí také chlorózou (vypadají jak od svilušky). Tam jsme to ale připisovali spíše nachladnutí. Co už jsme zkoušeli: přešli jsme na dešťovou vodu místo studniční, vyměnili jsme hlínu za pěstitelský substrát, dokonce jsme měřili i PH půdy, zalévali jsme málo, zalévali jsme hodně. Pravda zastiňování jsme nezkoušeli, nicméně ta chloróza se stupňuje i mimo slunné dny a navíc příbuzní mají podobný skleník na více exponovaném místě a toto se jim neděje. Na fotce je fialová a zelená kedlubna ze skleníku a stejná sadba z venku.
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.166 (?), 18.4.2016 17:25
PH vyšlo v podstatě neutrální (možná lehce zásadité, tak jsme pak přihnojovali síranem amonným). To bylo ale před výměnou zeminy a pak už jsem to neměřil. Sadba byla s balem. Zalévání konví. Teplota vody venkovní (dešťová voda zachycená do barelu). To nachladnutí jsem myslel u těch hadovek. Bereme sazenice roubované na dýni a pán co nám je dodává je má celkem brzo (cca 3. týden v dubnu). Byli pak ještě chladné noci, tak jsem to přičítal tomu. Nicméně první okurek jsme min. rok utrhli v půlce května, takže ve finále jsme byli spokojeni. Pravda ale je, že první listy také žloutly. žloutnutí začalo od okraje směrem ke středu a hlavně mezi žilnatinou. Vypadalo to jako sviluška, ale ta to určitě nebyla. Jinak se nám to opakuje každý rok, ale nakonec se vždy rozjedou a jsou OK. Skleník nevytápíme, jen když byla blbá předpověď tak jsme zkoušeli svíčky pod pánvičkou. Co nám tam roste opravdu výborně, tak to jsou saláty a papriky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.166 (?), 18.4.2016 18:45
Taky nás napadlo, jestli to nelikvidují mravenci. Máme jich tam docela dost (kdyoliv se podívám, tak u sazenice něcí jsou). Že by ale sežrali kořeny kedluben a saláty nechali? A navíc venku je máme taky, ale pravda že tam toho mají s snědku více.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.70 (?), 18.4.2016 14:25
Vycházela jsem z obrázku předchozího pisatele (r.2011), kde jsou vidět klasické skvrny po spálení sluncem předem neotužené sadby. Košťáloviny jsou určitě na spálení náchylnější než ostatní. Ke spálení může stačit i jen několik hodin, pak proces pomalu dále pokračuje i když už nejsou slunci vystaveny. Zkuste sadbu po několik dní po výsadbě přistínit, zálivka košťálovin by měla být spíše více než méně. V.L.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
|
|
|
|