Růžice brokolic a květáků



walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1695) - 168.103 (?)
8.6.2020 11:47

Ještě jeden důležitý důvod, proč listy svazovat. Růžice jsou dobře zakryté proti přívalovému dešti, jako byl třeba včera a nejsou pak znečistěné odskakující zeminou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 221.137 (?), 6.6.2020 18:21, zobrazeno: 5517x
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, jestli se mají zakrývat růžičky - vnitřky u brokolic. Růžice mají v průměru asi 7cm a jsou vcelku nezakryté listy, takže na ně dost svítí slunce. U květáku jsou více chráněné - obklopené listy. Děkuji, David
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.100 (?), 6.6.2020 20:27

U květáku se tzv. zalamují listy tak, aby chránily růžici před světlem (jinak ráda žloutne až zelená).           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1695) - 168.103 (?), 6.6.2020 21:41

zalamování listů květáku není dostatečně účinné, listy pak už neplní dostatečně svou funkci, do pár dnů zvadnou a růžice na slunci opět žloutne. Mnohem účinnější je vrchní části listů nad mohutnějící růžicí svázat. Listy pak nejsou poškozené, nevadnou a růžici spolehlivě zakryjí až do doby, než naroste do konzumní velikosti. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 61.116 (?), 7.6.2020 11:14

Pokud si pamatuji, tak se listy u květáku vždycky zalamovaly. Asi také proto, když byl záhon plný rostlin 30- 40 tak nikdo neměl čas se zabývat nějakým svazováním. Jinak si myslím, že pro nás, kteří máme pár rostlina a zemědělství není naší obživou je ten nápad se svazováním jistě dobrý. Alespoň já ho využiji při mém pěstování těch čtyř květáků co na zahradě mám.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 61.116 (?), 7.6.2020 11:18

Ještě jsem chtěl dodat, že u brokolice by to mělo také svů význam, protože na přímém sljunci má růžice květů snahu se dříve rozevírat a tím se palice znehodnocuje.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1695) - 168.103 (?), 7.6.2020 13:38

tak svázat stovky květáků by asi bylo pracné a zdlouhavé, 30-40 květáků každým rokem svazuji. Je to sice pracnější, ale účinnější. Používám tenké Cu drátky v bužírce. Vážu, až jsou růžice okolo 8cm, to už je pak listy nestačí zakrýt.  Drátky 20cm stačí obtočit okolo špiček listů a zakroutit a příští rok případně použít znovu. Výsledkem je pak vybělená růžice květáku, okolo a vzadu další květáky se svázanými listy, dnešní foto. Walter


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1695) - 168.103 (?), 8.6.2020 11:47

Ještě jeden důležitý důvod, proč listy svazovat. Růžice jsou dobře zakryté proti přívalovému dešti, jako byl třeba včera a nejsou pak znečistěné odskakující zeminou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1695) - 168.103 (?), 8.6.2020 11:53

tohle počasí květákům přeje a rostou jako z vody. Škoda jen, že všechny růžice většinou dorostou naráz a tak je pak musím rozdat, ještě že si je přátelé rádi vezmou. Walter


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 60.44 (?), 8.6.2020 13:46

S tím, že je problém že všechny květáky dorostou naráz souhlasím. Naši jich pěstovali tak asi třicet, sklidili je, byl obalovaný smažený květák, hned potom květák na mozeček, květáková polévka a něco dalšího s květákem (už si ani nepamatuji co) a tak se to docela rychle opakovalo než se všechny květáky ze sklepa zkonzumovaly. Už mně to lezlo i nosem.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1695) - 168.103 (?), 8.6.2020 14:04

jenomže ta chuť čestvě odříznutého květáku bez chemického ošetření, to je něco úplně jiného, než v krámu. Kdo neokusí, neuvěří. A něco dalšího(mé oblíbené) je růžice květáku dušená doměkka v páře a posypaná osmaženou strouhankou s kusem čerstvého másla. Walter


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika