Výběr odrudy brambor
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1781) - 165.146 (?), 28.12.2022 9:49
Některým lidem zjevně dělá problém správně přečíst psaný text.Tak ještě jednou extra pro ně viz.příloha.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 27.12.2022 14:24
Ta desifikace je zajímavá, děkuju za info. Teď si říkám, jestli by nešlo nouzově ukončit vegetaci křovinořezem... =)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 27.12.2022 15:49
Záleží, jak brambory chcete dostat ze země.Když chci použit rýč, tak mi nať nevadí. Naopak, ukazuje mi kam mám píchnout. Jestli je vyoravam Vari, tak vezmu obyčejnou kosu a krásně nať odříznut u země. Krovinorez je nepřesný, pokud se dotknete země tak práší.Jinak neodstranena nať a plevel ucpava radlicí. Co se týká zalivky tak já se domnívám, že taková Impala zasazena na Jozefa nebo Aprila stačí zachytit tu vláhu po sněhu. Proto dobře za 90 dni naroste a je veliká. Naopak pozdní Antonie leze ze země nějak pomalu. Ani po 120 dnech nic moc. Nezalejete nemáte.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.142 (?), 27.12.2022 18:50
Já bych jen dodal, že desikace se provádí jen u množitelských porostů, ne u brambor na konzum. A dnes už okolo žádné postříkané plochy nevidím, likvidují to převážně mechanicky. Dělá se to v okamžiku kdy je přehlédnut porost a hlízy mají sadbovou velikost. Důvod je aby choroby nemigrovaly z natě do hlíz. V porostech pro konzum je to zbytečné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.77 (?), 26.12.2022 11:18
A to olamanie klickov nijak neublizi zamiaku urceneho na sadbu?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 26.12.2022 16:18
Sadbu kupuji kaźdy rok.Rané, Např.Impala, Dali, a pod. Nechám si to dovézt za 50 Kč Drago. Několikrát jsem doplňoval sadbu ze svého a nějak se mi to nezdálo. Slabší úroda.
Ošetřit plíseň, nebo dobře zvolit termín při likvidaci mandelinky, kterou tedy já mám, se musíte naučit. Buď vám musí někdo radit a bude to dobře a rychle, nebo se to budete učit pokus omyl a muže vám to trvat cely život. Když zasadite 120 kg, tak už na ruční sbírání mandelinky, nebo trhání plevele v bramborach je potřeba velká láska. To říkám já.Že bych chodil do sklepa a vybíral odrůdu na kaši a jinou zase na něco jiného, tak to opravdu ne. A že jsem jich už vyzkoušel. Balerina, Princes, Antonie(pozdní) atd. Rané, od novych do novych jen svoje. Náklady a práci nepočítám.Tuším žádná sláva.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3223) - 208.138 (?), 26.12.2022 19:00
Připojím se pouze se svou zkušeností, nikoliv radami. Zahradu mám v 570 mnm.
Loni jsem dával koupenou sadbu Rosary. 5 kg. Velmi raná, mezi A a B. Úrodu jsem nevážil, ale odhad je tak kolem 35 kilo. Nebylo třeba ošetřovat proti plísni a ani mandelince. Ovšem díky pozdější výsadbě (9.5.) některé rostliny byly plísní zasaženy. Nijak vážně. Skladovatelnost neznámá, sežrány ještě před příchodem zimy.
Letos jsem vyzkoušel odrůdy Anuschka a Colette. Obě velmi rané. Po 5 kg sadby od každé. Měly být obojí mezi B a A, ale trochu jsem přepískl draslík, a tak spíš B. O sklizeň jsem se dělil s hryzcem, takže nejmíň čtvrtina zůstala v jeho útrobách. Sklizeň opět odhadem cca 45 kilo. Stejně jako předtím nebylo třeba ošetření a celý "lán" zůstal naprosto čistý, ale letos jsem díky teplému počasí sázel 26.4. Podmínky byly ale už vhodné o cca 10 dní dřív. Odrůdy jsem vybíral i s ohledem na skladovatelnost. U Anuschky jsem ji nestihl ověřit, protože byla chuťově lepší, takže došla už v listopadu. Colette mám v 11°C dodnes. Trochu klíčí.
Všechny vyjmenované odrůdy jsou chutné a vhodné právě jako příloha. Na bramborový salát ale manželka koupila Kerčské rohlíčky. Plán na příští rok zatím nemám, jen jsem nakoupil Swiss pasti na hryzce. 
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|