Jak pěstovat topinambur aby se nešířil k sousedům



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                  
Marik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (84) - 231.215 (?) 
26.4.2014 22:18

Měl jsem stejný problém. Zasadil jsem na podzim topinambury celkem do dvou záhonů. Brzy z jara (počátek března) jsem se díval do prvního, ze země stále nic nevykukovalo. Jelikož jsem první záhon potřeboval na něco jiného, tak jsem je vyryl, s tím, že je přesadím. Čekal jsem, že budou už mít klíčky, ale neměly. Tak jsem je dal do lísky, kde mi nakonec uschly:-(V druhém menším záhoně jsem čekal až do počátku dubna, stále nic nelezlo, tak jsem je chtěl vyrýt, ale v zemi, jsem je ani nenašel. Tak nevím. Osobně se mi tedy plevelnatost této rostliny, jak o ní všude píší, zatím nepotrvdila.

M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Igi - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 187.109 (?), 27.4.2014 12:45

Takže by už měly růst? Nějaké kličky se mi zdá měly, mám ještě další kusy, které klíčí docela dost a chtěli jsme je sníst, ale dám je tedy asi znova do země... jen aby pak nezačaly do toho růst ty co už v zemi jsou, vyrývat se mi je nechce

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 29.4.2014 10:27

Hlízy, které jsem nechal v zemi už vyrazily dříve, to co jsem přesazoval na jiné místo teprve začíná pod zemí tlačit kořeny a klíčky, a to je mám cca 8 -10 cm hluboko (kvůli Vám jsem do hrůbku u nich hrábl). Jiné roky je sázím až po 1. květnu, sadbu ze sklepa. Čím je půda teplejší, tím dříve vyrazí. Lepší je výsadba mělčí a eventuelní nahrnutí hrůbků jako u brambor, při hlubší výsadbě budete sklízet z větší hloubky. Nevyberete je všechny, víc jich poškodíte, ale uvidíte sám. Jestli nemáte v zahradě hryzce, buďte trpělivý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 163.70 (?), 9.5.2014 21:11

Kdo pěstujete topinambury, nosíte kuchařce přímo ze zahrady nutricky perfektní a stále čerstvou surovinu (pokud půda není zmrzlá).  Jeden z možných postupů jejich pěstování : Kamarád mi na jaře dá několik hlíz vykopaných přímo ze záhonku. To zn. : Opatrně vyryje celý bal loňských hlíz již klíčících. Zelená část je nad půdou třeba již tři centimetry. Jednotlivé, klíčící, hlízy odlomit. Větší ve sponu čtyřicet cm vrátit zpět do půdy. Zbytek do kuchyně.  Do půdy nikdy ne čerstvě hnojené, ne kyselé. V rámci přípravy půdy doporučuji zapravit osátou starou vápennou omítku. (Pro úpravu kyselé zahrady je vhodné sledovat, který soused právě dělá nový kabát domečku.)  Rostlinu nutno vyvazovat. Záhon udržovat čistý, přiměřenou závlahu vítá. (Topinamburám se výborně daří na slunné straně staré rozpadávající se stodoly bez okapů.) V nejpozdnějším podzimu stvoly rostlin uříznu asi třicet cm nad zemí. Abych na jaře věděl, kde je mám hledat. A průběžně nosím do kuchyně - vyryji jen potřebné množství. Na talíř syrové, nastrouhané, s citronem. Malé není třeba strouhat. Přímo chroupat. Odpovědně prohlašuji - Uno Perfecto!  Před očekávaným zámrazem půdy udělám menší zásobu. Nikdy nedobývám všechny. Po rozmrznutí, na jaře, zahrada nabídne očekávané a čerstvé - topinambur a kopřivu. A tak dále, každý rok dokola. Nevadí opakování v tomtéž záhoně. Důležité pěstovat jednotlivě ve sponu. Ne shluky. Volně klíčící loňská úroda je nevhodným plevelem. Zde je možno - pokud jsou rostliny už i třicet cm nad zení  :  Větší silnější nově rostoucí ponechat v úměrném sponu, zbytek průběžně vyštípovat. Nevyrývat.  Mělce okopávat. A buďte rádi, jakou hodnotu na zahradě máte!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika