Cerna redkev zustala pres zimu v zemi: kdy nejpozdeji sklidit



kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?) 
19.2.2013 10:57, zobrazeno: 6910x

Mel jsem nekolik zahonu s redvi, tato byla na mene slunnem miste takze bulvy tolik nedorostly(velikost obvykle mensi nez pesti, nektere jen jako velka redkvicka), takze tyto jsem nechal v zemi. Nat se dala do prosince jeste konzumovat jako spenat, pak pomrzla zasla, ale ted navzdory zimnimu pocasi sleuju ze uz rasi nova. Jelikoz ve sklepe je redkve v pisku stale dost, zajima mne do kdy nejdele ma smysl ji jeste nechavat. Bulvy hadam maji jeste potencial rust, btw: redkev muze fungovat i jako dvouletka?(ty co jsou sete na jare tak kazdopadne na podzim kvetou a semeni..to znam)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 221.3 (?), 19.2.2013 13:46

     Ředkev je dvouletá rostlina, určitě vykvete. Ale můžete květenství vylomit už jako mladé a nejspíše už dřevnaté a suché ředkve jíst ze záhonu. To je bílá nebo černá, nebo jiná ředkev? Měl bych i strach, že když jí dám teď do sklepa, že začne po určitém poškození mrazem časem zahnívat.  Někde na internetu najdete recepty na její zpracování - třeba jako zelí, nebo i jinak. Vloni jsem měl černou ředkev ve sklepě až do července, začala zahnívat od srdíčka a vzhledem k tomu, že na záhoně byly už dávno z brukvovité zeleniny ředkvičky, kedlubny, vodnice a mladý tuřín, už jsme je stejně dlouho dávali jen králíkům.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 19.2.2013 18:37

to je zvlastni ze ta seta na jare vykvetla uz koncem leta, takze dvouletost predbehla, vzdyt k cemu by byl druhy rok? jde o kulatou cernou redkev. To vam vydrzela do cervence ta sklizena na podzim? hadam v pisku bez zalivky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 20.2.2013 12:48

Ano, na podzim uložená do dobrého sklepa, do vlhkého písku. Ta dvouletost je relativní. Pokud má rostlina dostatek vláhy, nejsou velké výkyvy teplot, vykvete až příští rok. Třeba vloni stačily ty květnové mrazy a vykvetly i některé kedlubny a celer. Beru ředkev jako rostlinu druhé poloviny sezony, s dobou setí v červenci, srpnu. Ta vydrží do jara i léta. Už jsme vám odpovídal na jiném vláknu na jinou věc, jestli chcete zkusit uskladnit na zimu i jiné věci koukněte na "Jakou vlastní zeleninu máte ještě ve sklepě?"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 25.2 (?), 24.2.2013 8:11

Nevim proč by mělo byt relativnim dvoultost u kořenove zeleniny.Vykvete Vam nejen ředkev, ale i mrkev nebo petržel nebo pastinak, Jen je faktem, že chutova kvalita u těchto rostlin se změni, nikoli,že by nebyly kořeny nepoživatelne ale dřevnati.Takže pokud chcete mit zeleninu na jidlo sklidte ji už v prvnim roce, pokud ji chcete mit jako semenačku ponechte ji do druheho vegetačniho roku.-Proč některa zelenina kvete už v prvnim roce je zpusobeno většinou podminkami, přehnojenim pudy, nebo povětrnostnimi podminkami, nebo i odstraněnim natě, a zapomenutim na zahoně kdy se muže rostlina domnivat, že je po zimni hybernaci a snaži se o zachovani rodu.-Podobne vysvětleni a varovani se ve sve době nachazelo v učebnicich zemědělskych a zahradnickych škol.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 26.2.2013 13:50

Presne tak, nasel jsem ji do zahonu po cesneku a cibuli. na takovy zahon nejspis nebude asi vhodne davat nasledujici rok opet korenovou zeleninu jako treba mrkev? ta nesklizena byla pomerne mala takze doufam ze namisto drevnateni ma na jare sanci se jeste zvetsovat. Prospeje pude vic kdyz se veskera korenova zelenina na podzim sklidi anebobo je v podstate jedno pokud je v ni redkev ci mrkev uskladnena az do jara? napada mne ze takova puda je vlastne pak na jare rovnou sklizni pekne prokyprena. ps: ve druhem vlaknu jeste odepisu, diky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika