Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Žije ještě?

Záleží jak dlouho trvala i ta teplá tma která pomohla víc patogenu než rostlině, někdy jsou očividně horší podmínky venku v zimě, dešti pro rostlinu lepší (veg.klid, pomalý ale vyrovnaný růst) protože pro patogen jsou horší o 100%.                 --Samozřejmě bez zadržování vody v substrátu nebo stání v lavoru po dešti - to je po teplé tmě v zimě další nejhorší zabiják pro aloe i agave, to je už lepší kmen na holé zemi s useklými kořeny, než zakořeněnej v tekutém bahně.

Já mám zkušenosti hlavně z aloemi ale podmínky mají skoro stejné, aloe je méně odolné než agava ale zase umí v příznivých podmínkách růst rychleji než jiné suk.

Pro malé sazeničky nebo vršky je lepší úplný štěrkopískový substrát, a výživnější až potom - hlavně pro kaktusy a pomalejší suk., aby nebyl kmen oblepen mokvavými kusy po dalších přesazeních.

-Hlavně ten napadenej kus nesmí mít žádnou napadenou, suchou a vůbec flekatou část, každá malá tečka hniloby, cokoli, odřezat. Vyhodit pův. substrát, provést hygienu, i rostlinu popř. omýt od spor a nechat zaschnou týden nejméně, i déle, a zasadit do jen vlhčeného štěrkopísku.

-Taky ze zkušeností vím že i nenahnilé malé sazeničky nebo vršky, co nemají odolný kmen ani vrstvu sušiny na ochranu, jsou v kontaktu se substrátem spodními listy a i kmínek je obnažený, bývají i v ideálních podmínkách napadeny hnitím a je důležitá kontrola, kypření odstranování nezdravých listů i substrátu kolem kmínku než trochu povyroste.. Je to piplačka ale je to třeba, hlavně ztvrdlý substrát bez vzduchu je v těcho začátcích problém, ale potom už porostou samy.

Přirozeně bývají chráněny velkou mateční rostlinou a hlavně rostou šíleně pomalu, při sázení malých je někdy lepší odstranit spodní suché listy u řezu a kontrola.

Pokud se vrací hnití po přenesení za okno je lepší odsypat substrát,  hlavně musí být úplně suchý i celou zimu, pokud přesychá tak stačí kapka do podtácku, větším je to už jedno, ale ty nejmenši a už napadené potřebují péči v každém detailu zvlášť pokud se jedná o 1/z 2 a ne 1/z1000 kusů.

tm1RA@seznam.cz

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika