Vysychání živého plotu

host - 221.138 (?)
4.5.2008 20:20

Vážený pane. Myslel jsem to trošku jinak. V místě zastínění to skutečně způsobilo opadání jehlic a to u smrku je nevratný stav. Smrk je zelený hlavně na sluníčku, i když částečné zastínění taky snese, což jistě znáte z lesa. Stříbrný smrk je na zastínění hodně citlivý, takže se s ním podle toho ve výsadbě zachází. Vyřešte to prostě tak, že na to místo vysaďte vhodný keř, který doroste jen asi metr, což jsem zhruba tipnul výšku toho holého místa. Na výběr je spousta druhů, jak jehličnatých, tak listnatých. Upřednostnil bych stálezelené u listnáčů, ať to holé místo máte zakryté pořád U těch ale zase nedosáhnete takovou barevnou pestrost při kvetení. Ale jistě si s tím poradíte. Pohodu přeje Stanislaw:-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 6.214 (?), 3.5.2008 18:02, zobrazeno: 11294x

Dobrý den,

před živým plotem ze smrku (přesnější název neznám) jsem měl keř který "okrádal" živý plot o sluníčko. Výsledek je vidět tady www.mamto.kvalitne.cz/suche.jpg
Poraďte prosím co s tím, aby se co nejrychleji obnovily uchlé větve. Mám je nějak ostříhat až na kmen a děj se vůle boží? Zatím jsem 1x použil Hořkou sůl jak postřikem tak i do zálivky.

Za každou radu budu moc vděčný

host - 76.122 (?), 3.5.2008 18:09

U smrků spodní vetve už nedorostou.

Smrk je naprosto nevhodný na živý plot.

host - 97.194 (?), 3.5.2008 20:17

Vážená či vážený. S tou první větou se dá souhlasit, s tou druhou v žádném případě ne. Smrk ztepilý (Pice abies) je velmi vhodný na stříhaný živý plot až do výšky 4metry. Při použití zakrslých kultivarů je možné jej uplatnit i ve volně rostoucím živém plotě. Je je prostě třeba vědět, jak na to. Ale to se myslím týká všeho v našem životě. Stanislaw.

host - 6.214 (?), 3.5.2008 21:32

Já bohužel neměl na výběr. Koupili jsme domek už s živým plotem. Živý plot máme okolo části pozemku 1/2 thuje a 1/2 smrk. Thuje jsou v pohodě a dokonce se stejnýmproblémem si poradily a začaly dorůstat i v místech kde jsem to musel vystřihat.

Jediné co mi na obnovu zůstavá je teda vyhodit poškozené smrky a nahradit něčím jiným?

host - 221.138 (?), 3.5.2008 22:35

Vážený pane. Ačkoli se zabývám zahradami, přeci jen je složitější radit na dálku, když to přímo nevidím. Navíc je u toho hned vlevo stříbrný smrk, který nemá rád zápoj. Nicméně podle toho co vidím, tak ten normální smrk kromě toho vyholení vypadá dobře, tak proč tam nenasadit opět vhodný keř, který by se Vám líbil? Smrk skutečně neobrazí, tak to místo zakrýt. Nezdá se mi, že by ten původní keř okrádal živý plot o sluníčko. Nebyl nijak zvlášť vysoký. Ale jak píšu v úvodu, dobré by bylo to vidět. Stanislaw:-)

host - 6.214 (?), 4.5.2008 20:07

Děkuji za radu.

Opravdu ten stříbrný smrk roste pěkně, ale taky na místě kde byl ten keř, uschnul. Ten jsem zespodu ořezal a doufal že orazí. To jsem ještě nevěděl že smrk už dole nedoroste. I srmky v živém plotu rostou pěkně a obráží. V horní části jsou pěkně husté.
Když řikáte že to nebylo tím, že by mu keř ubíral sluníčko, proč to takhle uschlo? Abych věděl čemu se vyvarovat a nestalo se mi to i v jiné části plotu.

Kěř už vyhrál a manželka schválila. Jenom nevím čím to osadit, aby to nebylo moc vysoké a snášelo polostín.

host - 221.138 (?), 4.5.2008 20:20

Vážený pane. Myslel jsem to trošku jinak. V místě zastínění to skutečně způsobilo opadání jehlic a to u smrku je nevratný stav. Smrk je zelený hlavně na sluníčku, i když částečné zastínění taky snese, což jistě znáte z lesa. Stříbrný smrk je na zastínění hodně citlivý, takže se s ním podle toho ve výsadbě zachází. Vyřešte to prostě tak, že na to místo vysaďte vhodný keř, který doroste jen asi metr, což jsem zhruba tipnul výšku toho holého místa. Na výběr je spousta druhů, jak jehličnatých, tak listnatých. Upřednostnil bych stálezelené u listnáčů, ať to holé místo máte zakryté pořád U těch ale zase nedosáhnete takovou barevnou pestrost při kvetení. Ale jistě si s tím poradíte. Pohodu přeje Stanislaw:-)

host - 6.214 (?), 5.5.2008 20:06

Poradíme se s manželkou a neco pěkného vybereme. (Já nemám smysl pro krásu :-))

Děkuji

host - 133.93 (?), 18.6.2008 14:44

dobry den chcela by som podotknut ze Picea abies je vhodny na zive ploty, ci steny ale iba do vyssich nadmorských vysok, pretoze si vyzaduje vzssiu vzdusnu vlhkost. Takze ak je domcek v nizine necudujte sa

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz