rez na tújích

Začátečnice - (1) - 201.104 (?)
28.9.2007 20:18

Ahojky, koupila jsem si cca 70 cm túje na živý plot, s baly, vypadaly dobře zavlažené. Během zhruba tří týdnů od kmínků reznou. Napřed jsm epodezřívali našeho pejska, ale nyní je totéž i na borovičkách, rovněž od kmene, a to v místech, kam náš jezevčík nemá šanci dočurat. Žádné jiné poškození nevidím včetně oněch houovitých. Můžete poradit?

Děkuji, Olča - začátečnice (tedy co se zeravů týká stopro)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 69.163 (?), 24.8.2007 6:31, zobrazeno: 27153x
Dobrý den, museli jsme přesadit túje (1,20 m vysoké), po přesazení se začalo na nich objevovat reznutí větviček zevnitř a zároveň sklonění špiček. Tuje jsme přesazovali s celým kořenovým obalem. Poradí mi někdo čím by to mohlo být? A jestli se dají ještě zachránit? Děkuji.

host - 1.3 (?), 24.8.2007 7:37

Je možné, že je to tím přesazením, že se ještě pořádně nazakořenily.

Hnědnutí a odumírání větví thují
(Didymascella thujina, Kabatina thujae nebo Argyresthia thuiella)
Příznaky poškození
Příznakově velmi podobná poškození thují mohou způsobovat čtyři odlišné příčiny. Velmi častou příčinou hnědnutí a zasychání konců výhonů je sucho (především na jaře, po zimě) nebo i posypové soli. V tomto případě na napadených částech nejsou žádné příznaky poškození hmyzem nebo houbovou infekcí. V případě napadení houbami Kabatina thujae nebo Didymascella thujina jsou příznaky zřetelné většinou až koncem léta a na bázi odumřelých výhonů jsou zřetelné drobné černé plodničky, nebo naduřelé polštářkovité plodnice. V případě, že na bázi výhonů je zřetelný vyhlodaný drobný otvor, jedná se o poškození škůdcem molovkou thujovou (Argyresthia thuiella). V tomto případě se první příznaky objevují většinou až od srpna. Podobný druh škodí na jalovcích.
OCHRANA
Proti oběma houbovým původcům poškození se doporučuje ošetřovat od konce května a postřiky opakovat třikrát po 2 až 3 týdnech.
K ošetření je možné použít přípravek Dithane DG Neotec.
V případě poškození molovkou thujovou se doporučuje provést ošetření ve druhé polovině června.
V tomto případě je možné použít přípravek Decis Flow 2,5.

host - 115.10 (?), 24.8.2007 19:58
Děkuji za odborný výklad. Nyní se navíc na větvičkách objevily jakési černé cákance, které vypadají jako asfalt, lepí to.. Nevím o co se jedná. Poradíte mi? Omlouvám se, jsem začínající amatér. Děkuji.

host - 26.26 (?), 27.8.2007 20:59
Vidím, že host xxx.xxx.1.3 - ví o problému posypových solí. Možná že by mi poradil, vhodný druh zeravu - thuje, která by to vydržela. Letos musím vykácet celou řadu 10-12 smrků, které jsou ze strany od cesty úplně holé. Děkuji.

Začátečnice - (1) - 201.104 (?), 28.9.2007 20:18

Ahojky, koupila jsem si cca 70 cm túje na živý plot, s baly, vypadaly dobře zavlažené. Během zhruba tří týdnů od kmínků reznou. Napřed jsm epodezřívali našeho pejska, ale nyní je totéž i na borovičkách, rovněž od kmene, a to v místech, kam náš jezevčík nemá šanci dočurat. Žádné jiné poškození nevidím včetně oněch houovitých. Můžete poradit?

Děkuji, Olča - začátečnice (tedy co se zeravů týká stopro)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:14
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz