rez na tújích

host - 26.26 (?)
27.8.2007 20:59
Vidím, že host xxx.xxx.1.3 - ví o problému posypových solí. Možná že by mi poradil, vhodný druh zeravu - thuje, která by to vydržela. Letos musím vykácet celou řadu 10-12 smrků, které jsou ze strany od cesty úplně holé. Děkuji.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 69.163 (?), 24.8.2007 6:31, zobrazeno: 27152x
Dobrý den, museli jsme přesadit túje (1,20 m vysoké), po přesazení se začalo na nich objevovat reznutí větviček zevnitř a zároveň sklonění špiček. Tuje jsme přesazovali s celým kořenovým obalem. Poradí mi někdo čím by to mohlo být? A jestli se dají ještě zachránit? Děkuji.

host - 1.3 (?), 24.8.2007 7:37

Je možné, že je to tím přesazením, že se ještě pořádně nazakořenily.

Hnědnutí a odumírání větví thují
(Didymascella thujina, Kabatina thujae nebo Argyresthia thuiella)
Příznaky poškození
Příznakově velmi podobná poškození thují mohou způsobovat čtyři odlišné příčiny. Velmi častou příčinou hnědnutí a zasychání konců výhonů je sucho (především na jaře, po zimě) nebo i posypové soli. V tomto případě na napadených částech nejsou žádné příznaky poškození hmyzem nebo houbovou infekcí. V případě napadení houbami Kabatina thujae nebo Didymascella thujina jsou příznaky zřetelné většinou až koncem léta a na bázi odumřelých výhonů jsou zřetelné drobné černé plodničky, nebo naduřelé polštářkovité plodnice. V případě, že na bázi výhonů je zřetelný vyhlodaný drobný otvor, jedná se o poškození škůdcem molovkou thujovou (Argyresthia thuiella). V tomto případě se první příznaky objevují většinou až od srpna. Podobný druh škodí na jalovcích.
OCHRANA
Proti oběma houbovým původcům poškození se doporučuje ošetřovat od konce května a postřiky opakovat třikrát po 2 až 3 týdnech.
K ošetření je možné použít přípravek Dithane DG Neotec.
V případě poškození molovkou thujovou se doporučuje provést ošetření ve druhé polovině června.
V tomto případě je možné použít přípravek Decis Flow 2,5.

host - 115.10 (?), 24.8.2007 19:58
Děkuji za odborný výklad. Nyní se navíc na větvičkách objevily jakési černé cákance, které vypadají jako asfalt, lepí to.. Nevím o co se jedná. Poradíte mi? Omlouvám se, jsem začínající amatér. Děkuji.

host - 26.26 (?), 27.8.2007 20:59
Vidím, že host xxx.xxx.1.3 - ví o problému posypových solí. Možná že by mi poradil, vhodný druh zeravu - thuje, která by to vydržela. Letos musím vykácet celou řadu 10-12 smrků, které jsou ze strany od cesty úplně holé. Děkuji.

Začátečnice - (1) - 201.104 (?), 28.9.2007 20:18

Ahojky, koupila jsem si cca 70 cm túje na živý plot, s baly, vypadaly dobře zavlažené. Během zhruba tří týdnů od kmínků reznou. Napřed jsm epodezřívali našeho pejska, ale nyní je totéž i na borovičkách, rovněž od kmene, a to v místech, kam náš jezevčík nemá šanci dočurat. Žádné jiné poškození nevidím včetně oněch houovitých. Můžete poradit?

Děkuji, Olča - začátečnice (tedy co se zeravů týká stopro)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz