Pěstování jehličnanů ze semen

host - 224.8 (?) 
21.5.2009 0:48, zobrazeno: 23160x

Přečetla jsem všechny příspěvky o pěstování ze semen. Prozradím Vám jak to dělá můj muž. Když chodí v zimě se psem do lesa tak nanosí spoustu šišek: borových, smrkových i modřínové. Navrší mi je na síťové rámečky, které mám na sušení bylin, hub, křížal ap. Rámečky dá na radiátory UT a přála bych Vám slyšet to luskání jak se šišky samy otevírají. Pak stačí jenom vybrat prázdné šišky /ty hodit do kotle/ a máte semena k použití. Vysévá je do různých pekáčů a mělčích nádob. S půdou si moc starostí nedělá, bere ze záhonů co je po ruce. Dává je na přístřešek na severní stranu za domem, slunce tam svítí chvíli ráno a pak až k večeru. Vypěstoval tak už spoustu semenáčků. Někdy je po 2 letech dává do zahrady aby zesílily a po roce až dvou do lesa. Nejvíc ho ale letos naštvaly srnky neboť mu na jaře ožraly skoro všechno. Nezbývá než udělat oplocenky. Taky občas ze šišek vyleze různý hmyz co se v nich schoval. to zase naštve mně. Ale jinak to fungule báječně. Zdravím všechny. Jana od ČB .    

solutan - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 224.9 (?), 3.11.2009 23:35
Taky by mě zajímalo jak se dá vypěstovat modřín ze šišek. Stačí opravdu jen vyloupat semena ze šišek a nebo se musí usušit a nebo zasadit celé šišky? Nemá s tím někdo nějaké zkušenosti? Děkuji za rady.

host - 208.226 (?), 20.11.2009 13:58

Hezke povidani..take chodim do lesa na sisky i na nalety. Musel jsem toho hodne prosmajdat abych vedel kde co roste. Kdo ma rad prochazky po lese ani mu to neprijde ze nachodil spustu kilometru. Mirek

host - 140.51 (?), 28.12.2009 11:11

Já s tím mám problémy, kdo poradí? Už jsem zasel x-krát semena ze šišek a vždy když jsou nádherny rostlinky tak cca 3cm vysoké tak těsně nad zemí uhnijí. Zkoušel jsem je nezalévat také to nepomohlo, už si nevím rady co dělám špatně

preacher - (20) - 163.222 (?), 5.1.2010 9:29

Dobry den,

ja bych nerekl, ze je neco spatne. Predne je potreba mit dobry substrat, smichat raselinu s piskem. Substrat musi byt lehce vlhky, ne mokry. Jakmile rostlinky vzejdou a maji cca 2 cm, tak prestavam zalevat a rosim. Ale pozor na plisne, ty se mnozi velice rychle a kdyz chytne jedna rostlinka plisen, za dva dny uz je rozlezla na vice rostlinkach. Na druhou stranu ten uhyn rostlinek je uplne normalni a proto je potreba nasadit hodne seminek, aby prezilo par rostlinek. Holt, truhlik neni les... Hodne stesti...

host - 140.51 (?), 6.1.2010 13:24

A nějaký přípravek na jehličňany proti plísni není? To je pravda, truhlík není les, ale když si v lese nemůžete ani nálety vzít. při tom stejně jsou hustě a nevyrostou.

host - 208.226 (?), 14.1.2010 23:36

a kdo rikal ze si je nemuzeme vzit. Mirek

host - 140.51 (?), 18.3.2010 12:13

Říká to zákon ČR

preacher - (20) - 163.222 (?), 20.1.2010 10:28

Dobry den,

dobrou zkusenost mam s pripravkem Previcur 607. Pusobi proti pudnim i listovym chorobam zpusobenych plisnemi. Je urcen pro pouziti v zelenine, okrasnych rostlinach i drevinach. Pri vysevu roztokem zalejte pudu a az budou rostlinyk vetsi muzete preventivne provest postrik na list. 

Pavel

host - 140.51 (?), 18.3.2010 12:10

Pro Pavla Kotíka. Ano, nyní jsem ho zkusil také.  Jak jsem tu kdysi psal že mi vždy stromky asi při výšce 3cm uhnijí. Změnil jsem taktiku i postup a jsem o celé tři týdny už dál :-) Semínka jsem nezasel do půdy jako v předchozích zkouškách ale do Perlitu. Ten jsem zalil koncentrátem Previcuru a párkrát jsem i stromky postříkal. Nyní stříkám jen vodou. Tak jsem zvědavý jestli přežijí, nebo mi opět odejdou. A v diskuzi o pěstování jehličňanů ze semen prosím neřešte lesy Č.B.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz