Nemocná jedle - žloutnutí jehličí?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
8.10.2012 10:17

Já bych ho asi nechal být, tak jak je a netrápil ho dalšími hnojivy, či podpůrnými přípravky. Pokud nemá kořeny poškozené přehnojením, měl by se nyní během podzimu a následné zimy postupně srovnat a "vystabilizovat". Nyní už nehrozí, že bude schnout z nedostatku vláhy (přestože jste ho zalévali).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 190.14 (?), 8.10.2012 8:39, zobrazeno: 13142x

V červnu jsem koupila jedličku, zasadili jsme jí do půdy a až do srpna byla v pořádku. Potom jsem si všimla, že jí začíná žloutnout jehličí a teď už se to rozrůstá do celého stromku. Stomek jsem přiměřeně zalévala, hnojila. Před 14 dny jsem přidala i hořkou sůl (včera ještě postřikem). Ještě asi 2 měsícepředtím než jsme jí sázeli jsem celou zahradu posypala vápnem. Na jedličku dopoledne svítí slunce, odpoledne ne, pejska, který by jí očů... nemáme. Můžete poradit, co s tím? Nerada bych o ní přišla, je to první stromek na zahradě, a ještě dárek...

Jedle
Jedle

host - 190.14 (?), 8.10.2012 8:42

Ještě připojuji jeden obrázek

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 8.10.2012 9:03

Promiňte, ale mně ta vaše jedle připomíná spíše smrk, konkrétně smrk stříbrný. Ale mohu se mýlit, může jít i o nějaký cizokrajný kultivar. To, že začínají vadnout jehlice, může být způsobeno i vaší nadstanadrdní péčí. Myslím si, že jehličnany není nutno hnojit, zvláště ne ihned po přesazení. Předpokládám, že stromek byl přesazen z kontejneru, tedy zakořeněný a vysazen i s celým kořenovým balem. Pokud byl ale přesazen jako prostokořenný (s holými kořeny), je příčinou postupného vadnutí nevhodná doba přesazení a nedostatečné zakořenění v době teplého léta. Na fotce stromku je patrné, že byla přerušena vegetační fáze vývinu nových letorostů. To znamená, že k problému došlo právě v době jeho přesazování (červen). Je také možné, že stromek někdo ze země  v červnu vyryl a pak jej strčil do kontejneru a prodal jako kontejnerovanou rostlinu. Ale to jsou jen mé spekulace

host - 182.227 (?), 8.10.2012 9:29

Já bych to tipoval na jedli Abies lasiocarpa Compacta.Zkuste ještě postříkat listovým hnojivem.Asi vše ostatní Vám poradil Wimpi.P

host - 190.14 (?), 8.10.2012 9:44

Je to abies lasiocarpa var. arizonica. První hnojivo jsem jí dala po 2 měsících po přesazení, další pak po 2-3 týdnech, jak psali na obale hnojiva. Ano, stromek je z kontejneru. Je možné jej tedy nějak zachránit?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 8.10.2012 10:17

Já bych ho asi nechal být, tak jak je a netrápil ho dalšími hnojivy, či podpůrnými přípravky. Pokud nemá kořeny poškozené přehnojením, měl by se nyní během podzimu a následné zimy postupně srovnat a "vystabilizovat". Nyní už nehrozí, že bude schnout z nedostatku vláhy (přestože jste ho zalévali).

host - 190.14 (?), 8.10.2012 10:20

Díky, nebudu ten stromek už tedy nijak trápit. Snad se vzchopí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz