Nemocná jedle - žloutnutí jehličí?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
8.10.2012 10:17

Já bych ho asi nechal být, tak jak je a netrápil ho dalšími hnojivy, či podpůrnými přípravky. Pokud nemá kořeny poškozené přehnojením, měl by se nyní během podzimu a následné zimy postupně srovnat a "vystabilizovat". Nyní už nehrozí, že bude schnout z nedostatku vláhy (přestože jste ho zalévali).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 190.14 (?), 8.10.2012 8:39, zobrazeno: 13097x

V červnu jsem koupila jedličku, zasadili jsme jí do půdy a až do srpna byla v pořádku. Potom jsem si všimla, že jí začíná žloutnout jehličí a teď už se to rozrůstá do celého stromku. Stomek jsem přiměřeně zalévala, hnojila. Před 14 dny jsem přidala i hořkou sůl (včera ještě postřikem). Ještě asi 2 měsícepředtím než jsme jí sázeli jsem celou zahradu posypala vápnem. Na jedličku dopoledne svítí slunce, odpoledne ne, pejska, který by jí očů... nemáme. Můžete poradit, co s tím? Nerada bych o ní přišla, je to první stromek na zahradě, a ještě dárek...

Jedle
Jedle

host - 190.14 (?), 8.10.2012 8:42

Ještě připojuji jeden obrázek

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 8.10.2012 9:03

Promiňte, ale mně ta vaše jedle připomíná spíše smrk, konkrétně smrk stříbrný. Ale mohu se mýlit, může jít i o nějaký cizokrajný kultivar. To, že začínají vadnout jehlice, může být způsobeno i vaší nadstanadrdní péčí. Myslím si, že jehličnany není nutno hnojit, zvláště ne ihned po přesazení. Předpokládám, že stromek byl přesazen z kontejneru, tedy zakořeněný a vysazen i s celým kořenovým balem. Pokud byl ale přesazen jako prostokořenný (s holými kořeny), je příčinou postupného vadnutí nevhodná doba přesazení a nedostatečné zakořenění v době teplého léta. Na fotce stromku je patrné, že byla přerušena vegetační fáze vývinu nových letorostů. To znamená, že k problému došlo právě v době jeho přesazování (červen). Je také možné, že stromek někdo ze země  v červnu vyryl a pak jej strčil do kontejneru a prodal jako kontejnerovanou rostlinu. Ale to jsou jen mé spekulace

host - 182.227 (?), 8.10.2012 9:29

Já bych to tipoval na jedli Abies lasiocarpa Compacta.Zkuste ještě postříkat listovým hnojivem.Asi vše ostatní Vám poradil Wimpi.P

host - 190.14 (?), 8.10.2012 9:44

Je to abies lasiocarpa var. arizonica. První hnojivo jsem jí dala po 2 měsících po přesazení, další pak po 2-3 týdnech, jak psali na obale hnojiva. Ano, stromek je z kontejneru. Je možné jej tedy nějak zachránit?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 8.10.2012 10:17

Já bych ho asi nechal být, tak jak je a netrápil ho dalšími hnojivy, či podpůrnými přípravky. Pokud nemá kořeny poškozené přehnojením, měl by se nyní během podzimu a následné zimy postupně srovnat a "vystabilizovat". Nyní už nehrozí, že bude schnout z nedostatku vláhy (přestože jste ho zalévali).

host - 190.14 (?), 8.10.2012 10:20

Díky, nebudu ten stromek už tedy nijak trápit. Snad se vzchopí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz