Modřín převislý - opadané jehličky

host - 158.249 (?)
8.11.2007 12:13
Výsadbová sezona 06/07 byla jedna z nejméně příznivých pro zakořeňování  rostlin: teplý podzim i zima (přezimovalo velké množství škůdců rostlinných i živočišných) a následné tropické léto. Tzn. že pokud nemá rostlina funkční kořenový systém a nepřijímá vodu, je v důsledku stálého vypařování narušena rovnováha mezi nadzemní a podzemní částí rostliny a rostlina se stím "vyrovná" tak, že uschne. Za extrémního sucha jsou tedy ohroženy  všechny rostliny, natož ty, které jsou vysazeny v posledních letech!! Nejčastější chyby se dopouštíme hned při výsadbě. Ideál je vysadit rostlinu s čerstvě zastřihnutými kořeny - bez balu, nebo bal opatrně "roztrhnout", aby se na kořeny nalepila zemitá kaše (ke kořenům přišlápneme). Pokud nastane suché období, růst jemných kořínků se zastaví - mnohdy to znamená pro rostlinu konec. Takže: podzemní část rostlin je stejně důležitá jako ta nadzemní, i když není vidět. A pokud je rostlina oslabena suchem, nemusíme zdůrazňovat vliv výše zmíněných chorob a škůdců, a také to, že na místě výsadby je příznivé dobře půdu propracovat.  Dalibor
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 5.16 (?), 10.10.2007 12:13

Máte pravdu, nezkoukla jsem datumy. No každopádně mě zase uschnul naroubovaný smrček, roub byl asi v metrové výšce. Na kmínku tedy. Když jsem ho vytahla, zjistila jsem, že bal uvnitř proschnul - a to jsem zalévala... tráva okolo byla normálně mokrá. Tak jestli vám nezaschly. A letos na jaře mi sluníčko sežehlo conicu. Na odpis. Jinak velké normální modříny nám rostou dobře. Ještě mě napadlo, co mšice, ty, které žijí na modřínech?

host - 1.3 (?), 10.10.2007 12:31
No právě, že při bližším laickém zkoumání jsme nic neviděli (žádné mšice), mě jenom napadlo, že by byl špatně srostlý v místě roubování, a proto skonal. Ale už jsem se s tím vyrovnala a od té doby nakoupila spoustu dalších rostlinek (modřín tedy už ne, ale začínám pomalu o něm opět uvažovat). Člověk rychle zapomíná a to je dobře.

host - 11.104 (?), 15.10.2007 7:47
Dobry den, ja jsem si take poridila previsly modrin, po prvni zime krasne obrazil, vyrasila nova vetev, ale bohuzel to nevypada na modrin. Takze ze stromku visi nekolik modrinovych vetvi a smerem nahoru trci vetev podobna borovici. Moc hezke!

host - 1.3 (?), 15.10.2007 8:06
Jedině, že by si ve školkách při roubování spletli podnože a modřín naroubovali na borovici, takže máte unikát: dva v jednom.

host - 11.104 (?), 16.10.2007 20:08

Po opadani modrinu, bude vse jasne. Pokud zustane vetev trcici nahoru zelena, vloudila se chybicka.

host - 150.9 (?), 28.10.2007 8:15

Jeden rok jsem koupil převislý modřím s modrými jehlicemi ve školce Litomyšl druhý rok zašel. Další rok jsem koupil převislý zelený modřín v Chocní, krásně rostl a další rok zašek. Nyní si roubuji převislý modřín sám a docela se daří (zatím rostou dobře). Návod byl uveden v TV receptáři, je to jednoduché.

host - 158.249 (?), 8.11.2007 12:13
Výsadbová sezona 06/07 byla jedna z nejméně příznivých pro zakořeňování  rostlin: teplý podzim i zima (přezimovalo velké množství škůdců rostlinných i živočišných) a následné tropické léto. Tzn. že pokud nemá rostlina funkční kořenový systém a nepřijímá vodu, je v důsledku stálého vypařování narušena rovnováha mezi nadzemní a podzemní částí rostliny a rostlina se stím "vyrovná" tak, že uschne. Za extrémního sucha jsou tedy ohroženy  všechny rostliny, natož ty, které jsou vysazeny v posledních letech!! Nejčastější chyby se dopouštíme hned při výsadbě. Ideál je vysadit rostlinu s čerstvě zastřihnutými kořeny - bez balu, nebo bal opatrně "roztrhnout", aby se na kořeny nalepila zemitá kaše (ke kořenům přišlápneme). Pokud nastane suché období, růst jemných kořínků se zastaví - mnohdy to znamená pro rostlinu konec. Takže: podzemní část rostlin je stejně důležitá jako ta nadzemní, i když není vidět. A pokud je rostlina oslabena suchem, nemusíme zdůrazňovat vliv výše zmíněných chorob a škůdců, a také to, že na místě výsadby je příznivé dobře půdu propracovat.  Dalibor

host - 71.98 (?), 22.11.2007 14:22

Já jsem si koupila v loňském roce roubovaný modřín na kmínku. První rok se mu dařilo dobře, ale druhým rokem v létě jehličky zhnědly a posléze opadaly. Přesadila jsem ho z květináče do volné půdy a domnívala jsem se, že se jedná o houbovou chorobu, tak jsem 3x udělala postřik proti plísní. Čekala jsem jestli do podzima znovu obrazí, ale marně. Ještě budu čekat do jara, ale myslím, že už jsem o něj přišla. Domnívám se, že chyba bude u pěstitelů, kteří modřín roubují. Potřebují svou práci rychle prodat a mít peníze a už je nezajímá co dál - a v zahradnictví žádnou reklamaci neuznávají.

Marta

host - 1.3 (?), 23.11.2007 11:56
Taky si myslím, že chyba bude zřejmě u pěstitelů, asi roubované stromky prodávají dříve, než se přesvědčí, že roubovaná část se opravdu definitivně ujala.

host - 204.1 (?), 23.11.2007 17:40
Možná, že jste si tento problém zavynili sami měli jste modřín v malé nádobě a tím pádem měl málo vláhy a prostoru pro růst kořenů zasazený někde přímo do zemně by mu udělolo určitě lépe převyslí modřín se roubuje na semenáč běžného modřínu a ten potřebuje dosti místa na kořeny a dost vláhy až když zakoření pak si vodu najde sám má kůlový kořen stačí několik dní na suchu a začne opadávat jehličí a jestli byl v květináči někde na úpalu květináč se rozpálí a zničí i kořeny které jsou po obvodu květináče a když se to opakuje několik dní za sebou je konec.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz