Jehličnany do zamokřené půdy?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 2.11.2014 17:06
Myslím, že borovice podceňujete. V trvalém zamokření roste P.x pseudopumilio. Blatka by měla snést vyšší hladinu spodní vody. Otázka je jestli seženete vhodný ekotyp. Blatka bývá v zahradnictvích často zaměňována s borovicí pyrenejskou. Možná i borovice černá by to snesla. Viděl jsem ji použitou při rekultivacích na hodně extrémních stanovištích.
V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 2.11.2014 18:01
Vemte si borovici kleč na "Labské louce". Když taje sníh, je voda i nad terénem, jinak celoročně v suti cca 1/2 metru pod povrchem. špatná kombinace by byla trvalé podmáčení a těžká půda. Pokud uděláte mírně vyvýšenou skalku, v které bude kotvit pařez se svrchí částí hlavních kořenů, tak kolísání hladiny v rámci dolní části výsadbové jámy vyplněné směsí písku a hrabanky (rašeliny, listovky a kompostu) určitě nepovede k chřadnutí borovic.
Další možností jsou roubované kultivary na podnože snášející vysokou hladinu podzemní vody.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.133 (?), 2.11.2014 23:19
Díky moc všem za cenné rady. PS. Borovice černá mi bohužel chradne. Je oproti stejnemu kultivaru vysazenému na vhodnější místo taková chudinka.ridka, kratší jehlice... no, Nic moc.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 3.11.2014 12:07
a jakou máte pod ní půdu? Těžkou nebo písčitou?
Nevýhodou vysoké hladiny podzemní vody je i vyplavování živin, proto je potřeba hnojit tak, aby uvolňování živin bylo postupné a především co nejvíce řízené potřebou kořenů. Proto se například dusík pro vodní a bahenní rostliny dodává v močovinoaldehydové formě nebo jako hrubě drcená rohovina. Fosfor jako málo rozpustný fosforečnan vápenatý (drcené kosti). Draslík ve formě alkalických živců nebo sorbovaný na alkalický zeolit, ....
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.133 (?), 4.11.2014 12:13
právě že těžkou- až jílovitou. samozřejmě jsme kolem borovice vyměnili půdu, tak v průměru 1,5 metru, asi málo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.133 (?), 5.11.2014 15:43
Když zaprší, stojí voda i několik dní nad úrovní terénu :-/
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.7 (?), 9.11.2014 20:51
Zkuste Pinus uncinata "Rejvíz", mám ji 8 let v místě, které je bohatě zásobováno vodou z okapu, a roste dobře, ale pomalu. V letošním roce si udělala terminál, je cca 80 cm vysoká, hustá a jehlice mají zajímavou šedozelenou barvu. Má ale dostatek slunce!. Jinak souhlas s tím, že borovice blatky snesou hodně vlhká stanoviště. Jíl borovicím nevadí, mám 30 cm čenozemě a pod tím jíl.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |