Do jakého stáří/výšky lze kácet smrky bez povolení?

host - 61.253 (?) 
19.4.2012 12:52

soused má na pozemku 6x ohromné smrky podél plotu - stáří asi 40 roků, které všem v okolí stíní a přesahují větvemi asi 3m na náš pozemek. Kdy je smrk nebezpečný z důvodů stáří, že se zlomí, popř. lze souseda donutít tyto stromy pořezat?

Renata

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6671) - 14.199 (?), 19.4.2012 12:55

Když počkáte takových 80 roků tak snad... Přeju pevné nervy a moooc štěstí při jakékoliv protismrkové akci.

host - 220.182 (?), 19.4.2012 13:02

Asi tam byly ty smrky dřív, než vy, a pokud jsou tak mohutné, byla by jich škoda. Nicméně, pokud jsou ve stavu ohrožujícím bezpečnost (suché ap.), lze z tohoto důvodu požádat o příkaz k odstranění.     Lída

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 19.4.2012 16:13

U stromů rostoucích mimo les je, tuším, možnost bez povolení(jen na ohlášení) pokácet stromy, které ve výšce130cm nad terénem mají obvod kmene do 80cm. Na výšce a stáří nezáleží.Ale obvykle to bývá tak, že kde není žalobce, v tomto případě udavač, není ani soudce.

host - 99.176 (?), 29.4.2012 16:51

Zhruba před čtyřiceti roky zasadil soused na svoji zahradu od od našeho plotu asi 70cm sříbrný smrk.V té době tomu tchán nevěnoval pozornost.

Soused se svoji ženou jsou už dávno po smrti.Dům se zahradou zdědily dvě dcery a na naši přípomínku ať s tím něco dělají a smrk zboura jí, že nám velice škodí a stává se nebezpečný svoji výškou a z jedné třetiny roste a má rozsáhlé kořeny až k nám po celé zahradě kde námsežere všechnu vláhu a živiny.Dcera, dědička odmítla s tím, že jej nesázela a tudíž ho nebude ani kácet a že je to památka na jejího otce.Poté byl dům prodán i se zahradou novému majiteli a problém pokračuje dál.Vždy něco slíbí ale nedělá vůbec nic.Při odpoledním sluníčku vrhá dlouhý stín po naši zahradě.Nechci vyvolávat nějaký problém a tahanice po úřadech a proto se snažím o domluvu.Vše zatím marně.Poraďte jak dál.Děkuji.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 29.4.2012 17:57

Myslím si, že na úřadech nepochodíte a je docela možné, že soused standartním způsobem požádal příslušný odbor živ. prostředí o souhlas s pokácením a nedostal ho. Mám zahradu a 2m od plotu má soused obrovský vlašák s kmenem prům. 70cm a větvemi tak 5m přes plot ke mně. Na podzim foukal příznivý vítr a tak ořech shodil většinu listí ke mně. A soused taky nic. Tak jsem vzal pilku a trojdílný žebřík 11příček a všechno, co bylou mě přes plot, šlo dolů. Pak jsem vzal krumpáč, sekyru a lopatu a vykopal u plotu půl m hluboký a 20m dlouhý výkop. Přeťal jsem kořeny a do výkopu nacpal staré pozinkované plechy. Práce hrozná, ale posilovalo mě vědomí, že nějakou dobu budu hnojit jen svoje rostliny. Tento můj postup samozřejmě neberte jako návod, protože pomoci si v tomto případě musí člověk sám.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6671) - 9.2 (?), 29.4.2012 19:14

No, kdyby mu ten soused každý rok přinesl košík ořechů, tak by se to dalo akceptovat, pokud pan W jí ořechy. Jinak jen uplatnil své právo dané OZ a není proti tomu námitka. Ono se v této zemi zatím nějak nevžilo, že moje demokracie končí tam, kde začíná demokracie druhého.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 29.4.2012 20:03

Děkuji Vám za podporu. V minulosti ten dotyčný majitel ořechu lezl ke mně do zahrady s tvrzením, že ořechy, které spadly ke mně, jsou jeho. Netvrdil jsem, že ne, ale žádal jsem ho, aby si ke mně přišel nejen pro ořechy, ale i pro hromady listí, které ke mně každoročně spadnou, následně přestal reagovat.

host - 220.182 (?), 29.4.2012 21:06

Hm, teď o tom zrovna psali v Zahrádkáři - odstranit můžete větve i kořeny, ale ve vhodnou roční dobu a tak, abyste příliš nepoškodil sousedův strom (je uvedený příklad stromu těsně u hranice - nejde ořezat polovinu stromu podle svislé čáry)...  To vám toho stromu nebylo líto???          Lída          

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 29.4.2012 21:18

Bylo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025