Co bude nejvhodnější?

host - 158.118 (?)
14.8.2009 22:11

Odpovězte mi, prosím, na otázku, co sledujete - volně cituji: "výsadbou jehličnanu, který se bude roztahovat do šířky" do "neskutečně přeplácané zahrady"???

Nevím, jestli přesně chápu Váš záměr.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

a1825 - (3) - 202.31 (?), 13.8.2009 15:40, zobrazeno: 12091x
Dobrý den, jsem zahradník-amatér, který nyní dostal do ruky zahradu, která je neskutečně přeplácaná atd. Mám v plánu vysadit nějaký nenáročný jehličnan, který by mi nevyrostl hodně do výšky, ale spíše by se "roztahoval" do šířky. Tento záměr je na severní straně, kde je během dne i slunce i stín (dle toho, jak se točí slunce kolem domu, který vrhá na dané místo stín). Můžete mi prosím poradit? Děkuji

host - 176.18 (?), 14.8.2009 0:28

Tis - víc stín, jalovec - víc slunce.

host - 202.31 (?), 14.8.2009 15:12
co takhle tisovec??

host - 158.118 (?), 14.8.2009 22:11

Odpovězte mi, prosím, na otázku, co sledujete - volně cituji: "výsadbou jehličnanu, který se bude roztahovat do šířky" do "neskutečně přeplácané zahrady"???

Nevím, jestli přesně chápu Váš záměr.

Josef.

host - 61.79 (?), 14.8.2009 22:46

Omlouvám se, špatně jsem to napsala... přeplácanou zahradu chci postupně zrušit, udělat něco pěkného, ale zároveň nic náročného (teprve se zahrádkou začínám a tak momentálně sbírám informace).

Máme před domem volný prostor cca 7x7 m, je tam nějaká nízká stará borovice, které už není pomoci, tak uvažuji a jejím odstranění a nahrazením něčím jiným.

Tím "roztahováním" do šířky bylo myšleno, že bych chtěla něco, co neporoste do výšky (max. 1,5m-2m), aby to nestínilo přístupu denního světla do domu, ale nová dřevina může být, vzhledem k prostoru 7x7m, větší do plošné velikosti.

Co se týče ještě mého dotazu - asi bych měla zmínit, že daný prostor se nachazí cca 10m od docela frekventované silnice, takže by to chtělo asi i něco odolnějšího.

Děkuji za rady.

host - 158.118 (?), 15.8.2009 1:09

Tento popis problému je již daleko lepší. Děkuji. (Ale ještě bych měl neskromné přání o přiložení několika fotografií, aby byl prolém ještě jasnější.)

1. Opravdu "nízké staré borovici" již není pomoci? Proč? Třeba by šla ještě upravit, zastříhat, prostříhat suché větvičky apod. a mohla by být v zahradě již vzrostlou dominantou (navíc by svým stářím evokovala kontinuitu péče o zahradu...)

2. Vašim požadavkům by nejlépe asi vyhovoval opravdu již výše zmíněný jalovec: konkrétně jalovec chvojka klášterská (Juniperus sabina) anebo nižší typy jalovce prostředního (Juniperus media Pfitzeriana Compacta, Old Gold, Mordigan Aurea, apod.). I jedna rostlina udělá během několika let "koláč" o průměru až několika metrů (Je zde jistý problém: jsou zimními hostiteli rzi hrušňové; myslím však, že touto rzí je již promořeno celé území republiky, takže o pár jalovců více nebo méně - na tom již nesejde.)

Z dalších jalovců by Vám mohl velmi dobře posloužit např. jalovec šupinatý "modrý koberec" - Juniperus squamata Blue Carpet a některé další.

3. Další typy borovic - klečí - by rovněž posloužily: konkrétně borovive kleč nízká - Pinus mugo ssp. pumilio (avšak rozhodně ne vyšší typ kleče -Pinus mugo ssp. mughus. Pokud nebudete mít jistotu, který z uvedených typů budou mít zahradníci, kde je budete kupovat, pak doporučím abyste je raději nekupovala vůbec.)

4. Z výše zmíněných tisů by mohl být použitelný tis červený nízký - Taxus baccata Repandens, případně tis japonský nízký - Taxus cuspidata Nana (Compacta). Pomalu rostou.

Další nechme na jindy; ať máte čas si to prostudovat a ať mají možnost se vyjádřit i další. A ať můžu jít také spát.

Dobrou noc přeje Josef.

host - 6.67 (?), 15.8.2009 21:42

Josefe, mohu se připojit s dotazem částečně opačným? Požadovaná výška a šířka je stejná, jen podmínky odlišné - písčitá, kamenitá, suchá půda; jihozápad - hodně sluníčka. Děkuji!

host - 158.118 (?), 16.8.2009 11:52

Těžko porovnat to, jak velký stín je to v prvním dotazu, ale většina rostlin nesnáší pouze úplné extrémy a tak roste v dost širokém spektru podmínek. proto si myslím, že většina z výše uvedených rostlin poroste i u Vás. Nejlépe ty zmíněné jalovce; nejhůře tis (pokud mu nedopřejete dostatek vláhy). 

Borovice bych rozšířil třeba ještě o nízké odrůdy borovice lesní - Pinus sylvestris Windsor, Albyns atd.atd.; třeba i o nízké až hnízdvité smrky omorika -  Picea omorica Nana nebo... (teď mi to "vypadlo", jak se jmenuje další nízká hnízdovitá odrůda tohoto smrku) anebo plazivě se rozrůstající odrůdu smrku stříbrného - Picea pungens (přesné označení teď také nevím, možná Repens anebo nějak jinak).

Jinak - z listnáčů - by se daly použít třeba také různé plazivé stálezelené skalníky - Cotonester congestus apod.; snad to snesou i zlaté brsleny - Euonymus fortunei, z nichž k nejodolnějším patří Euonymus fortunei Emeraldn Gold.

Josef. 

host - 6.33 (?), 16.8.2009 20:37

Josefe, nemůžete napsat jen jednu, aby bylo rozhodnutí jednodušší...? Moc, moc díky. Liv (ta neblondýna s habrovým terminálem)

host - 49.39 (?), 17.8.2009 17:59

Rozhodně bych nechtěl rozhodovat za Vás. Dosť bolo totality!

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025