Borovice - prosím o radu

host - 1.3 (?)
12.11.2007 7:51
Máte-li rádi borovice s měkkými jehlicemi, borovice Vejmutovky jsou tou pravou volbou. Kultivar „Radiata“ patří k zakrslým druhům, narůstá spíše do šířky a ve své dospělosti nepřesáhne 1,5m na výšku. Její jehlice jsou poměrně dlouhé , rostou vzpřímeně, mají modrozelenou barvu se zelenou linkou zespodu, celkový dojem je stříbromodrý až modrozelený, velmi nadýchaný. Potřebuje plné slunce a mírně vlhkou zem, aby jí nezasychaly konce jehlic. Nenáročná na půdní typ a velmi mrazuvzdorná.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

maxantovaj - (4) - 107.152 (?), 22.9.2007 23:16, zobrazeno: 24202x
Letos poprvé mi začaly žloutnou jehlice uvvnitř borovice, dnes jsem byla u syna cca 10 km od mého bydliště a tam jsem viděla to samé. Nevíte někdo co to mohlo způsobit? Nikdy předtím jsem si toho nevšimla, borovici mám už 6 let a krásně prospívala. Díky

jholata - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 178.251 (?), 23.9.2007 12:48
Jedná s o úplně normálí jev. U borovice po čase starší ročníky jehlic sahzují. Můžete být naprosto klidná. Nejedná se ožádnou chorobu ani škůdce.

host - 107.152 (?), 23.9.2007 22:26
Dobrý večer, pane inženýre, děkuji za odpověď, kterou jste mi potěšil a zároveň uklidnil. Mějte se hezky. Max

host - 15.196 (?), 28.9.2007 19:16
Jen jestli vás pan inžinýrek nemystifikuje. Vaše borovice může být klidně napadená sypavkou borovou, kterou je třeba likvidovat chemicky. Zase tak klidná byste být neměla. :-)

host - 4.37 (?), 28.9.2007 20:31
Určit, zda-li se jedná o chorobu nebo o normální jev, jen tak ze stručného popisu, je asi velmi složité. Možná má pán inženýr pravdu nebo nemá, což je pro Jarmilu Maxantovou zásadní, více než handrkování o titul. Ale jinak vážený pane hoste 15.196, přestože si titul před jménem neuvádíte, ani jméno, hezky jste nám sdělil, jaké tituly vlastníte.

host - 241.30 (?), 1.10.2007 12:14

Protože mám stejný problém, jako p. Maxantová, poraďte, co použít, aby se borovicím neuškodilo (pokud se jedná jen o  opadávání). Jaké nemoci může borovice ještě mít (mimo sypavky) a hlavně co doporučujete.

host - 49.142 (?), 9.11.2007 7:58
Provest postrik proti houbovym chorobam!!! Takove, jake se pouzivaji na vinnou revu. Kuprikol ci Sulka.

host - 207.92 (?), 9.11.2007 17:27

Pokud se jedná o sypavku (jakože to může být dost pravděpodobné), je v současné době naprosto zbytečné jakkoli stříkat. Fungicidy působí jen v určitém období, kdy je houba (patogen) k postřiku citlivá, je v určitém stadiu vývoje. Bývá to v době, kdy se její spóry šíří z tzv. plodniček a usídlují se na jehlicích: u sypavky proto mají význam jen jarní - cca červnové postřiky, nejpozději cca do 10. července; samozřejmostí je potřeba několika postřiků v cca 14-denních intervalech.

Josef.

host - 207.92 (?), 9.11.2007 17:32

Připisuji ještě jeden dotaz (abych nemusel zakládat novou diskusi). Máte někdo zkušenosti s borovicí montereyskou - Pinus radiata? Objevil jsem ji ve jedné školce, měli ji jako dvouleté semenáče (o výšce cca 0,6 m!), pravděpodobně dovezené; na dotaz mi vedoucí odpověděl, cosi v tom smyslu, že s ní nejsou problémy a že je úzká. Nestála žádný majlant a tak jsme ji koupili a na zahradě vysadili.

Víte někdo z Vás o nějakém jedinci této borovice, který u nás roste?

Josef.

host - 1.3 (?), 12.11.2007 7:51
Máte-li rádi borovice s měkkými jehlicemi, borovice Vejmutovky jsou tou pravou volbou. Kultivar „Radiata“ patří k zakrslým druhům, narůstá spíše do šířky a ve své dospělosti nepřesáhne 1,5m na výšku. Její jehlice jsou poměrně dlouhé , rostou vzpřímeně, mají modrozelenou barvu se zelenou linkou zespodu, celkový dojem je stříbromodrý až modrozelený, velmi nadýchaný. Potřebuje plné slunce a mírně vlhkou zem, aby jí nezasychaly konce jehlic. Nenáročná na půdní typ a velmi mrazuvzdorná.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu8:43
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz