Borovica

Petrucha - (25) - 197.202 (?)
31.12.2009 10:14

Srdečne vás zdravím pán Stanislaw.

Pred tromi rokmy som si kúpil super knihu od Miroslava Kostelníčka : Čarověníky v naší zahrade. Veľmi ma zaujala, a čarověníky ma doslova učarovali. Odvtedy si oveľa viac všímam stromy, či už na prechádzcke v lese, alebo všaďe tam kam idem. Snažim sa určiť o aký strom sa jedná, či už ihličnany, alebo lisnače. Otvorili sa mi oči, a oveľa viac vnímam krásu hlavne veľkých letitých stromov. Kedže zahradú mám malú, tak som si zaumienil založiť si zbierku čarověníkov.Zatiaľ som len na začiatku, a bude treba ešte veľá práce, a času aby z toho bola pekná zbierka. Vami spomínanú Pinus Banksiana Banska Štavnica už mám. Zatiaľ je to ešte len štvorročny rubovanec.

Kedže je dnes posledný deň v roku, tak Vám prajem príjemného silvestra, a do nového roku len všetko najlepšie, Vám pán Stanislaw, aj všetkým dobrým ľuďom.

P. Banksiana Banska Štiavnica
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Petrucha - (25) - 45.38 (?), 29.12.2009 20:09, zobrazeno: 7877x

Chcem sa opýtať, aka je to borovica. Podľa toho čo som vygogloval, by to mohla byť Pinus Banksiana.

Borovica
Borovica
Borovica 1
Borovica 1
Borovica 2
Borovica 2

host - 180.2 (?), 29.12.2009 20:52

Dobrý den. Pokud k ní máte přístup, poznáte to velmi snadno. Zkuste utrhnout šišku. U Pinus banksiana se vždy vytrhne i kousek dřeva. Je dvoujehličková, což je tuším vidět a šišky velmi dlouho vytrvají na stromě. Také jsou hákovitě zahnuté. Tuto borovici jsem našel jako kluk u nás na Hané a je to už přes 40 roků. Asi se to tenkrát jen zkoušelo, už jsem ji v lese nikde neviděl. Stanislaw

Petrucha - (25) - 45.38 (?), 29.12.2009 21:21

Ďakujem za radu, s tou šiškou to hneď zajtra vyskúšam. Na strome sú aj dosť staré šišky. Ten strom môže mať tiež asi tak 30-40 rokov, a je ich u nás v meste viac.

Petrucha - (25) - 87.47 (?), 30.12.2009 20:03

Tak som skúsil vytrhnúť pár šišiek, a vyzera to pán Stanislaw, že to asi bude ta Pinus Banksiana. S každoú šiškov sa vytrhlo aj trochu dreva. Je dvojihlicova. ihličie by malo byť viac pokrútené, ale asi to neplatí paušalne u každého stromu. Šišky su tiež ohnuté jedna viac, iná zase menej. V jari odtrhnem ešte zopár šišiek, a uvidím či v nich bude nejaké semeno, ak ano, tak skúsim vysiať. Hádam niečo vyrastie.

Šiška
Šiška
Šišky
Šišky

host - 180.2 (?), 30.12.2009 21:17

Dobrý den pane Choma. Je to jasné, je to ona. Semeno v nich asi bude, šišky zůstávají na stromě zavřené klidně několik roků. Dejte je prostě někam na teplo a za nějakou dobu se Vám šiška otevře. Jak ale bude klíčit, to teprve poznáte. Jako zajímavost uvedu, že jedna velká zahradnická firma u nás nabízí kultivar této borovice, který se jmenuje Pinus banksiana "Banská Štiavnica". Z jejich nabídky není poznat, zda sejedná o semenáče či zda je to roubovanec, ale dle nabízeného vzrůstu a ceny jde o velmi zakrslý kultivar. Na jaře se v této školce poptám, samotného mě to zajímá. Dokonce jsem se rozhodl, že se pokusím najít ty borovice, které jsem před mnoha lety našel v lese. Pohodu přeje Stanislaw

Petrucha - (25) - 197.202 (?), 31.12.2009 10:14

Srdečne vás zdravím pán Stanislaw.

Pred tromi rokmy som si kúpil super knihu od Miroslava Kostelníčka : Čarověníky v naší zahrade. Veľmi ma zaujala, a čarověníky ma doslova učarovali. Odvtedy si oveľa viac všímam stromy, či už na prechádzcke v lese, alebo všaďe tam kam idem. Snažim sa určiť o aký strom sa jedná, či už ihličnany, alebo lisnače. Otvorili sa mi oči, a oveľa viac vnímam krásu hlavne veľkých letitých stromov. Kedže zahradú mám malú, tak som si zaumienil založiť si zbierku čarověníkov.Zatiaľ som len na začiatku, a bude treba ešte veľá práce, a času aby z toho bola pekná zbierka. Vami spomínanú Pinus Banksiana Banska Štavnica už mám. Zatiaľ je to ešte len štvorročny rubovanec.

Kedže je dnes posledný deň v roku, tak Vám prajem príjemného silvestra, a do nového roku len všetko najlepšie, Vám pán Stanislaw, aj všetkým dobrým ľuďom.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty