Znaky ušlechtilosti?

host - 58.114 (?)
16.1.2012 18:50

O šlechtění jabloní byl zajímavý článek v Zahrádkáři 1/1995 - posílám naskenovanou nejdůležitější část textu.

šlechtění
šlechtění
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
pelt - (1) - 3.1 (?), 18.5.2011 10:43, zobrazeno: 5367x

V jedné knize jsem četl o tom, že při šlechtění nových odrůd probíhá v první fázi selekce semenáčků podle "znaků ušlechtilosti", ale víc jsem se tam nedočetl. Neosvětlil byste mi to někdo, případně odkazem na nějaký článek? Moc děkuju.

host - 160.47 (?), 18.5.2011 11:40
Prajem dobrý deň! Vašu otázku by najlepšie zodpovedal priamo pracovník šľachtiteľskej stanice. Tiež by som sa ho rád spýtal na pár zaujímavostí. Nedávno som na základe pozorovania zdrav. stavu rezistentov a minimálneho výskytu červivosti v záhradke vyslovil teóriu, že sa pri šľachtení odrôd rezistentných k chrastavitosti súčasne potlačili niektoré nectnosti rodičov či prarodičov-napr. lákavosť pre samičky obaľovačov. Mám v ruke poznámky spred mnohých rokov, kde som si z atlasu odrôd našich pradedov vypísal tie výnimočne chutné a šťavnaté, často s jahodovo-korenistou či ananasovou chuťou. Uvediem iba niekoľko príkladov neodolnosti: Kalvil zimní bílý-trpí značně strupovitostí, rakovinou a padlím.Na nevhodném stanovišti nejcennější plody křenčí. Steyman Vinesap-v suché půdě má drobné plody, podléhá strupovitosti. Adamsova parména-nesnáší vlhko, při velké úrodě mnoho odpadu, trpí padlím. Ministr Hammerstein-nesnáší přehnojenou půdu a uzavřenou polohu. Londýnské-vyžaduje úrodné, vápnité, vlhké půdy a chráněné polohy, jinak trpí strupovitostí, padlím a rakovinou.Zuccalmagliova reneta-nesnáší uzavřenou polohu, suché a přehnojené půdy. Bojkovo-v uzavřené nízké poloze trpí chorobami. Miltenberské-za vlhkého léta plody skelnatí a brzy padají... Som presvedčený, že pri výbere rodičovských odrôd šľachtitelia prihľiadajú aj k týmto nectnostiam, aj keď je škoda, že súčasne prichádzame často o chuťové unikáty, ktoré ostanú už iba v atlasoch. Paľo

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 65.50 (?), 18.5.2011 11:59

Pokusy s amatérským vypěstováním nové odrůdy ze semenáčků jsem dávno opustil. Nicméně si vzpomínám, že semenáčky od jedné matečné rostliny se již v prvním roce od sebe fenotypicky dost lišily. Některé přímo připomínaly plané stromy - u jabloní drobnější listy, odstup výhonů a předčasného obrostu v kolmém směru, u hrušní např. tvorba trnů. Když tyto semenáče došly do plodnosti, bylo i jejich ovoce drobné, byť někdy zajímavé chuti. Zkušený šlechtitel pozná jistě mnoho dalších znaků "planosti" a tyto semenáče z výsevu eliminuje.
   V současnosti pozoruji tyto rozdíly na semenáčcích, které si sám pěstuji jako podnože. U nich naopak preferuji ty, co vypadají planěji, předpokládám,  že jako podnože budou vitálnější. Jestli je to pravda, to nevím. Zajímavé je, že některé jednoleté semenáčky trpí strupovitostí na listech, jiné nikoli. Paradoxně se mi zdá, že víc trpí ty, co vypadají planěji. Ale to jsou všechno jen dohady.

host - 58.114 (?), 16.1.2012 18:50

O šlechtění jabloní byl zajímavý článek v Zahrádkáři 1/1995 - posílám naskenovanou nejdůležitější část textu.

šlechtění
šlechtění
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty