Zmladit jabloň

host - 157.239 (?)
19.11.2016 9:18

Pruty raději vyvažte-klidně i křížmo, odstřihněte pouze suché, zjevně choré, zlomené, opravdu překážející. Jestli máte málo ůrodnou půdu a nehnojíte, tak to napravte. SPCH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 224.31 (?), 18.11.2016 17:34, zobrazeno: 4096x

Mám takovou jabloň-Ontário, má tvar jako palmeta, dva temer vodorovné kostrové konáre asi 1metr každý a z nich jedou na každé strane po 3 kolmo nahoru pruty asi 3cm hrubé dlouhé 2metry, a ted mám jenom odstranit z tech prutu vetvičky a nebo odstranit i ty pruty jsou staré a dolu moc nerodí. Proč Ontario rodí jenom každé dva roky?

host - 157.239 (?), 19.11.2016 9:18

Pruty raději vyvažte-klidně i křížmo, odstřihněte pouze suché, zjevně choré, zlomené, opravdu překážející. Jestli máte málo ůrodnou půdu a nehnojíte, tak to napravte. SPCH

host - 189.156 (?), 19.11.2016 9:39

Inu Ontario prostě alternuje, tak nějak přirozeně..

Ing. Fidla

host - 199.250 (?), 19.11.2016 9:48

Měl jsem dvě Ontária a lišily se zásadně. Jedno bylo asi na jaderničce a druhé na slabě rostoucí podnoži. To bujně rostoucí alternovalo a a pokud jsem to chtěl ovlivnit, tak každoroční mírná redukce řezem. To slabě rostoucí mělo více odkloněné větve, rodilo méně a každý rok.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 236.1 (?), 19.11.2016 10:08

Ontario lze razantními zásahy (např. včasnou a velmi silnou probírkou) přimět k jakž takž každoroční plodnosti, ale nemá to smysl. Střídavou plodnost má v genech. Hodně dlouhá skladovatelnost, typická pro Ontario, vynikne jen při velké úrodě po roce odpočinku.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 103.233 (?), 27.11.2016 0:40

Zdravím

Musím zde uvést i své pozorování a zkušenosti s Ontáriem. Tato odrůda je alternující a jak někteří zde psali, má to i v genech, ale na rovinu musím říci, že byť je alternující, tak není alternující paličák tak jako Průsvitné L. či Booscopské nebo Mor. Jadernička.

Tato odrůda se dá i když začala alternovat tak jako i Spartan každoročním řezem v době vyšší plodnosti i mírně zmlazujícím řezem lehce odnaučit tohoto zlozviku.

Alternace plodnosti je zlozvik stromu v důsledku špatného či žádného řezu a špatné agrotechniky.  Je to to samé jako, když si někteří okusují nechty a neumí se toho zbavit.

Na rovinu zde uvádím, že jsem opravdu v biosadu odnaučil Ontário a Spartan alternovat nebo mi to ničilo výnos. Z části se mi to dařilo i u Parmény zl., která i díky řezu zvětšila plody do prodejní kvality a vybarvení plodů bylo jak od Mánesa a krásně voněly.

sadař Vlada

pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 99.250 (?), 27.11.2016 5:53

Plně s vámi souhlasím Vlado! Po zakoupení zahrady v 1981 mi Ontária(vysazené v1953-1956) alternovali. Pečlivým řezem mi tyto mnoholeté vysokokmeny 15-18 let každoročně plodily Jediný strom Ontária, který jsem takto pečlivě neošetřoval-stále střídavá plodnost. Protože už mi už zdraví neslouží, tak už těmto Ontáriím se moc nevěnuji a Ejhle! Letos jen 1malá bedýnka! Jen veliká škoda.že to vyšlo současně na všechny 3 stromy.! Na jaro to budu muset řádně napravit! Shazovat je nebudu, jsem rád za stín!

Průsvitné letní jsem tenkrát řádně snížil a přerouboval Rubínem a Bohemií, ale z tohoto stromu tyto odrůdy nic moc! Průsvitné letní mi rodí každoročně.

Po letech dávám přednost nižším podnožím. Všichni víme, že je to pohodlnější! 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz