Žluté jablko II

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?) 
15.1.2013 22:50

Zkusil jsem ještě připojit z Vaňka i nepříliš kvalitní vyobrazení.(spodní obr.)

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 78.10 (?), 16.1.2013 16:46

Těžko určovat bez fotky a leckdy i s fotkou. osobně mám leckdy problém určovat odrůdy i jen dle plodu, protože neméně důležitý poznávací znbak je pro mě strom - habitus, list... Ušlechtulé žluté je typické svou poměrně značně navinulou chutí- tedy dosti kyselou, Zucalmagliova reneta má výrazné lenticely a je kuželovitá. Odrůda, která je typická právě svou extrémně tenkou slupkou je Ladsberská reneta, snad by se mohlo jednat o ni. Ale ta zase málokdy vynechává, je hodně chutná a vydrží právě tak do konce února. Líčko netvoří prakticky vůbec... Pasecké vinné to nebude, to má výrazné červené líčko, navíc je to odrůda šistě krajová. Může se jednat i o odrůdu lokální, která ani není v pomologiích zmíněná. Takže těžko usuzovat...

Ing. Fidla

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 239.38 (?), 16.1.2013 17:22

Ladsberská reneta mě taky napadla, ale ještě přidám pro porovnání Krasokvět žlutý z atlasu od Kamenického a Kohouta.

Krasokvět žlutý
Krasokvět žlutý

sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.115 (?), 16.1.2013 18:06

Zdravím

Pasecké Vinné -  syn.(Vinné)

Já osobně tuto odrudu neznám. Váš popis mi ji připomínal popis v pomologii.

Pasecké Vinné- popis podle pomologa a lokátora starých odrud O. Dovala a Pomologie Moravského ovoce

Jde o historickou odrudu na pokraji zániku. Plod je zploštěle kulovitého tvaru, menší až střední velikosti, barvy zlatě zluté se slabým červeným líčkem s náznaky pruhování na osluněné straně. Plody vydrží až do dubna. Chuti navinulé, lehce kořenité, dužnina je tvrdá, docela chutná. Odruda je odolná na strupovitost. Stromy se dožívají vysokého věku. Podle autorové fotografie jsou plody vzhledově a barevně asi tak mezi Prusvitným l. a Croclenským.

sadař vlada

sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.115 (?), 16.1.2013 18:39

Tak mě ještě napadlo

Má ta Vaše odruda i renetovitou chuť?  Trpí něčím váš strom (rakovinou, strupovitostí, padlím)  Je možné, to muže být i Šampaňská reneta. Hlohovské (Hawthorndenské), Hedvábné bílé zimní,

sadař vlada

host - 54.27 (?), 16.1.2013 21:35

Foto Šampaňské renety. E

host - 105.202 (?), 16.1.2013 22:36

Dobrý den, jsem laik a bohužel si nejsem zcela jistá jestli vím co je renetovitá chuť. Na jiné zahradě v sudetech znám koženáče, což by reneta měla být a na táborsku jsme měli ještě jinou žlutou jabloň o které jsem na základě místních diskusí došla k závěru, že mohlo jít o renetu. Tuto chuť bych charakterizovala jako moučnější a jablka větší.. Takže bych řekla, že o renetu nešlo.

Neznámé jablko bylo spíš menší. řekla bych, že se podobalo jablku na obrázku sadarstvi.cz.

Strom byl velký, rašil později než ostatní jabloně a rostl na velmi špatném místě - na horní hraně terénního zlomu ve velmi kamenité půdě. Navíc ve vzdálenosti méně než 1,5 m je další jabloň (tedy spíš 3 nerozesazené roubovance). Koruny techto stromů byly propleteny. Asi o 2.5 m dál byla další jabloň. Strupovitostí trpěly jablka málo, miniliózou ne (i když blízko rosta ona snad reneta, která moniliózou trěla hodně), padlím také ne. Poslední rok strom napadl nějaký škůdce pod kůrou a strom začal žloutnout. Odhaduji, že strom byl zasazen ve 30. letech.

EM

host - 78.10 (?), 17.1.2013 9:22

Inu tomu říkám zásadní informace. Výrazně později rašících odrůd jabloní moc není. Nejpozději ze všech raší německá odrůda Hedvábné pozděkvěté, ta kvete až o 3 týdny později než většina odrůd. Z toho důvodu je i výrazně odolná vůči strupovitosti. Řekl bych že se jedná o vaši jabloň. Není to u nás moc rozšířená odrůda, chuť je spíše průměrná, podzimní odrůda, z vašich vyšších poloh by ale mohla do února vydržet. Plody jsou žluté, bez líčka. Je to jedna z nejlepších odrůd do extrémníéch poloh a mrazových kotlin.

Ing. Fidla

host - 58.114 (?), 17.1.2013 11:51

Také v pomologii z r. 1957 (Boček) se píše, že jablko Hedvábné pozdně kvetoucí kvete obvykle až koncem května, kdy jiné jabloně jsou již dávno odkvetlé. Tak mě napadlo, jakým pylem se tedy tato odrůda opylí, aby vůbec plodila – pokud vím, tak jabloně samosprašné nejsou. 

sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.227 (?), 18.1.2013 2:15

zdravím

Děkuji za reakci na moji výzvu. Vaše sdělení nás posune o podstatný kus dál.Vaše sdělení, že Váš strom rašil později než ostatní jabloně je důležitý poznatek. Pozdeji rašily pouze dvě žlutoplodé odrudy a to Grahamovo a nebo Hedvábné pozdně kvetoucí možná ještě Ušlechtilé žluté.Jestli můžete a chcete tak nastříkejte do závrtů v kúře po lykožroutu nebo drvopleňovi Reldan či jinný pesticid a kořeny jabloně zalijte z konve jíchou ze systémového pesticidu. Slovo systémové je důležité. To znamená, že pesticid koluje v mízním systému stromu a dostane se tam jak přes kořeny nebo listy.

Většina kožuchů měly renetovou chuť.  A to i Boscopské, Kožená reneta, Potoovo, Kanadská reneta.. U Vás na Táborsku existovala a znovu se objevuje odruda Chodské. Je to udajně polokožená odruda bronzové barvy s mírným načervenalým líčkem. Tato odrůda se mírně podobala Boscopskému.. V Sudetech bylo hodně rozšířeno koženných odrud spolu s Jaderničkou. A v německy mluvících zemích se stále prosazuje Boscopské červené a Cox. renety a její děti. Renetové odrůdy byly v 30 letech chuťové špičky a tržní odrůdy.

sadař vlada

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika