Výška stromů

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1773) - 77.140 (?)
2.3.2015 14:19

Pane Lukáši, výšku stromku ovlivníte především Vy sám, kam až jej necháte vyrůst.Udržovacím řezem a sesazovacím řezem horní části koruny i bez toho aby jste měl nahoře košťata.Je to o pravidelné ůdržbě.Mám na zahrádce švestku, hrušeň,boskvoň a držím je 10 let ve stejné výši.Ovšem u vysokokmenů a polokmenů toho dosáhnete ztěží (pracnost).Řekl bych čtvrtkmeny a dobré zabezpečení proti okusu.Pořiďte si literaturu, nejlépe bibli všech zahrádkářů 1000 rad zahrádkářům.Nedávno jsem v knihkupectví zahlédl vydání z r.2010 za 450 Kč.Je skvělá a nebude nikdy překonaná a studujte.Nevěřte, že za Vás všechno vyřeší podnože i když jejich volba je důležitá.Jabloně na čtvrkmen podnože MM106 nebo M7.Hrušeň na kdouloni.Hodně zdaru - Mičurin II (470 m)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Lukas z Beskyd - (4) - 170.180 (?), 2.3.2015 7:25, zobrazeno: 9813x

Dobrý den, jsem v ovocnářství začátečník a chystám se vysadit menší sad o 40 stromech s co největší skladbou ovoce, abych měl trochu ze všeho. Ještě dodám, že se jedná o podhorskou oblast s celodenním osluněním v nadmořské výšce 560 m.

A chtěl bych se zeptat, do jaké výšky můžou vyrůst jabloně na podnoží MM106, hrušně na Kavkazské, třešně na Coltu a švestky na Myrobalánu? Mnohokrát děkuji za odpovědi.

Lukáš

host - 157.239 (?), 2.3.2015 8:26

Lukáši, rozměry bud. sadu? Rovná plocha, nebo svah? Zdroj vody, oploceno? Jen stromy, nebo i stromkové bobuloviny, popř. keře? Co podobného je v okolí? S.P.,Ch.

Lukas z Beskyd - (4) - 170.180 (?), 2.3.2015 8:39

Jedná se o slabě svažitý pozemek (severní svah), je to hned za zahradou, neoploceno, ze tří stran volný přístup z okolních pasek a lesíku, ze severní strany mírně chráněno starou hrází, zarostlou plevelenatými dřevinami, které budu pročišťovat. Zdroj vody je v blízké studni, ale pozemek není podmáčen, voda až tak od 8 m. Bobuloviny atd. budou, ale budou na jiné části pozemku. Nechci nízké podnože, z důvodu okusu zvířat, ale taky nechci něco strašně vysokého, ideální velikost stromů pro mě do 5 m. Rozměr mám v plánu 22 x 50 m.(kratší rozměr musím zachovat, s délkou můžu hýbat a navýšit maximálně o 20 m, pak už chci mít políčko, maliny, borůvky atd) Ideálně bych uvažoval o sponu 5 x 5 m. a 3 m od hranice pozemku

host - 157.239 (?), 2.3.2015 9:09

V podnožích máte celkem jasno, jen ten colt asi nee. Právě ta zvěř Vám může dát zabrat-okus a výtluk! Tři metry od hranice můžov být JEDNOU málo. S.P.,Ch.

host - 170.180 (?), 2.3.2015 10:26

A právě proto by mě zajímala přibližná konečná výška stromů na těchto podnožích.

Lukáš

host - 157.239 (?), 2.3.2015 10:47

Saďme stromky pro potomky za jejich hravé přítomnosti.wink Ideál, max.schopnost genetická-podnož+druh a odrůda, složení půdy, voda, hnojení, usměrňování střihem, řezem, vysilování úrodami, zraňování zvěří, sav. škůdci, vichr, mráz, úžeh, krupobití... Výsledkem je přibližná výška. Konečná je těsně před pilou. S.P.,Ch.

host - 29.59 (?), 2.3.2015 10:36

Každopádně je nutné oplocení. Rozvětvení na MM106 nemůžete udělat ve výšce 2metrů. I u vysazených vysokokmenů by bylo nutné několik let chránit kmeny proti poškození zvěří.   E.H.

host - 170.180 (?), 2.3.2015 11:47

mám v plánu každý stromek chránit králičím pletivem, co do možná největší výšky. Oplotit pozemek nemohu z důvodu umístění v CHKO s vyšším stupněm chránění. Je mi jasné, že v mých podmínkách, bude strom růst méně, než někde v úrodné půdě v nižšších polohách, ale chtěl bych se dozvědět, jestli mám na podnoži MM106 čekat například strom, který bude třeba do výšky 5 m nebo se můžu dočkat 8 metrů výšky. Colt jsem si vybral z toho důvodu, že když máme třešeň teď jako vysokokmen v 300 m n.m., tak se no vrchol, člověk nedostane, že je tak vysoko a přitom jsou nahoře ty třešně nejkrásnější.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1773) - 77.140 (?), 2.3.2015 14:19

Pane Lukáši, výšku stromku ovlivníte především Vy sám, kam až jej necháte vyrůst.Udržovacím řezem a sesazovacím řezem horní části koruny i bez toho aby jste měl nahoře košťata.Je to o pravidelné ůdržbě.Mám na zahrádce švestku, hrušeň,boskvoň a držím je 10 let ve stejné výši.Ovšem u vysokokmenů a polokmenů toho dosáhnete ztěží (pracnost).Řekl bych čtvrtkmeny a dobré zabezpečení proti okusu.Pořiďte si literaturu, nejlépe bibli všech zahrádkářů 1000 rad zahrádkářům.Nedávno jsem v knihkupectví zahlédl vydání z r.2010 za 450 Kč.Je skvělá a nebude nikdy překonaná a studujte.Nevěřte, že za Vás všechno vyřeší podnože i když jejich volba je důležitá.Jabloně na čtvrkmen podnože MM106 nebo M7.Hrušeň na kdouloni.Hodně zdaru - Mičurin II (470 m)

ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 2.3.2015 11:20

Prosím můžete trochu upřesnit proč ne Colt? Co by bylo vhodnější?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz