Výsadba ovocných stromů na horách

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 14.199 (?) 
19.4.2012 6:44

Croncelské není dobré jabko a Strýmka vůbec není jabko, to je řepa. Taztelka nechce starou odrůdu. Chce odrůdu do vyšší nm.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 182.227 (?), 19.4.2012 7:39

Jestli jsou odrůdy pana Liberdy vhodné jsem vůbec neřešil.Spíše mě překvapuje, že si paní tazatelka chce opsat odrůdy, které pan Stefanos opíše z pomologie a nemá s nimi tedy žádné zkušenosti a od někoho, kdo něco pěstuje ve stejné výšce tyto pomíjí.P

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 14.199 (?), 19.4.2012 8:10

S tím lze souhlasit, akorát je mi divné, že pan Liberda úspěšně v té výšce pěstuje Goldeny. U mne v nějakých 550 m jsem jen tak z legrace kdysi zasadil Golden, jednak nerostl a když zaplodil, nedozrálo to. Respektive nějak to dozrálo, ale nestálo to za nic. Nevěřím, že v takové výšce vydrží a bude mít poživatelné plody.

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 19.4.2012 21:29

Dobrý večer. Já mám ty stromky teprve druhou a třetí zimu. Jsem velice zvědav jak se jim povede za pár roků.  Doufám, že je nesežere mráz, nebo jelen. Vzhledem k tomu, že mám zahradu na horách nekladu si za cíl mít 100% úrodu, ale byl bych spokojený s 20 až 30% toho co by dozrálo někde níže. Zdeněk

host - 148.21 (?), 17.4.2012 13:50

Zdravim, len doplnim ze vinic sa da pestovat aj v 780 m.n.m., len treba vybrat dobre miesto a odrodu. Vhodna odroda sa bude zhanat tazsie, ale da sa to. P.Z.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 14.199 (?), 17.4.2012 14:01

Ano v Alpách, jenže ty jsou 500 km jižněji. Ne v beskydech. Musíte hledat místo a odrůdu. Odrůdu hledat lze, místo ne, protože je jednoznačně dané. Hledat místo v 780 mnm proto abych tam mohl pěstovat révu je divné. (původně myšleno jiné slovo). 

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 17.4.2012 15:06

dobře by vám mohli poradit v Polsku v zahradnictvích, jestli to nemáte daleko, mohli by vám dovézt i na objednávku, Polsko je severněji a mají tam velký výběr.Mohli by si od dodavatelů nechat poslat stromky ze severnějších částí.

host - 182.227 (?), 17.4.2012 20:17

Že by nějaký prodejce třeba i v Polsku dovážel kdoví odkud na objednávku pár stromků, tomu moc nevěřím.

780 m je už dost vysoko.Tak, jak bylo již psáno, poohlédněte se a poptejte v okolí co se dá ve Vaší lokalitě pěstovat a podle toho bych volil výběr.Každá lokalita v takové výšce může být jiná a těžko někdo cizí Vám dobře poradí.P

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 17.4.2012 20:28

s objednávkou nevím, ale velkým sortimentem určitě a stromky z různých částí, kupoval jsem stromečky švestek a byly z oblasti 200 km vzdálené.

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 17.4.2012 20:07

Dobrý večer. Jsem kozel zahradník - metoda pokus -omyl atd. Bydlím v 764 m.n.m. a mám zasazené tyto stomy

Jabloně - Rubín a Rubinola 1/2 kmen podnož M7, Průsvitné Letní MM106, Jona Gold mm106, Golden Delicius M26, Red Topaz M9, Orion M9, Melrosem106, Šampion 26, Bohémie MM106, Lotos MM106, Glostr M9,

Hrušně - Dekora na semenáči, Bohemika M1

Vlašský ořech - Mars

Ryngle - Zelená Renglota st.just, Althanova Renglota st. just

Třešně - Burlat, Sumit, Lapins, Kordie, Napoleonova, Regina, Karešova Chrupka vše na Coltu

Višně - Erdibotermo na mahabelce

Slivoně - Čačanská Lepotica marabelka,  Topfirst P.Wag, Jojo marabelka, Bellamíra P.Wag, Topgigant marabelka, Stenly myrobalán

Drobné ovoce - angrešty, rybízy, kanadské borůvky a kamčatské borůvky rodí bez jakéhokoliv potřiku jenom hnojím ke kořenům.  Uvedené strom jsou zasazené třetím rokem. Letošní zima - 30 a. 60 až 70cm sněhu.  Odešel Šampión na 26. Pokvetou tyto stromy. Třešně Lapins, Regina,Sumit, Burlat možná Karešova Chrupka a višeň.  Jabloně Průsvitné Letní, Jona Gold, Golden Delicius, Red Topaz, Orion, Bohémie.  Perfektně rostou Rubín a Rubinola.U slivoní zatím nevím, ale Bellaméra měla již 32 květů a jeden plod. Dělám vše, abych co nejvíce oddálil probuzení stromků a tím pádem i kvetení. Orientace zahrady - mírný jižní svah, část zahrady lemuje potok, pozemek je obklíčen živým smrkovým hustým plotem. Ve spodní části živého plotu je mezera pro odtok studeného vzduchu. Půda kamenitá a písčitá. Všechny stromky rostou dobře/hnojím a mulčuji ke kořenům/.  Jem zvědavý na vlašský ořech zda zdejší tuhou zimu rozdýchá.  Stromky sázejte 1/2 kmeny na otužilých podnožích s větší kořenovou soustavou nevyžadující později oporu. Přeji Vám mnoho zdarů i nezdarů, protože ty člověka sunou dopředu.   Zdeněk

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz