Vyber a umiestnenie jabloni (a dalsich) - zacinajuci zahradkari



Stránky: 1,  2,  3   
host - 168.243 (?) 
24.10.2023 20:06, zobrazeno: 4988x
Pekny den, rada by som Vas tymto poziadala o radu. Zakladame si na pozemku zahradu, mame k dispozicii 1200 m2 a nadmorska vyska 235 m.n.m., lokalita Zbečno. V nasledujucich 14 dnoch chceme zasadit dve jablone - asi letni a podzimni, dve tresne a jednu svestku. Mam ale problem sa zorientovat v druhoch kmenov a v odrudach. Nenasla som v okoli ziadnu akciu na ktorej by sa dali rozne odrudy ochutnat, tak chcem vyuzit informacie z internetu. Vedeli by ste mi doporucit odrudy a druhy kmenov tychto stromov? Jeden zo stromov chceme urcite vysokokmen ako dominantu zahrady, u ostatnych je to asi jedno. Mate zo skusenosti pocit ze o vysokokmen sa netreba tolko starat nez napr. o zakrslika? Inak chceme prirodnu zahradu bez chemie. Vopred dakujem za cenne rady. Anicka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.51 (?), 24.10.2023 21:22

Vysokokmen bych nevolila, začínají pozdě plodit a dorůstají opravdu takové výšky, že ho budete těžko sklízet. Pokud chcete vysoký, zkuste polokmen (i tak jsou dost vysoké, když k výšce kmene připočtete tak 4-5m vysokou korunu. Jinak mně osobně se osvědčily čtvrtkmeny, dá se pod nimi dobře sekat tráva, což pod nízkými zákrsky moc nejde.

Poraďte se ale s někým o volbě podnoží pro vaše složení půdy (každý stromek má spodní část podnož, která ovlivňuje sílu růstu, plodnost a stabilitu v půdě a na ni naroubovanou ušlechtilou odrůdu, kterou pak sklízíte). Pěstovat a starat se musíte stejně o nízký stromek jako o vysoký, akorát na ten vysoký si pak budete muset vzít štafle wink.

Odrůdy - pokud nemáte v sousedství ovocné stromy, musíte vzít v potaz při výběru odrůdy i schopnost vzájemného opylení. Jabloně jsou cizosprašné, takže vyberte odrůdy tak, aby byly schopné se navzájem opylit. Třešně - většinou pro ně platí to samé, některé novější odrůdy jsou i samosprašné. Švestky jsou jak samosprašné, tak i cizosprašné.

Výběr odrůd záleží na vašich chuťových preferencích. Ale raději si to všechno promyslete a ochutnejte - i v obchodech nebo na trhu mívají různé odrůdy a výsadbu neuspěchejte - stromky se sází i na jaře, případně kontejnerované i během celého roku.

Přeji šťastnou ruku, ať se daří!           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.51 (?), 24.10.2023 21:24

Ještě obrázek...           L.

výška kmene ovoc.stromků
výška kmene ovoc.stromků
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 92.38 (?), 24.10.2023 22:06

Zahrada se nezakládá na dva roky. Nehledejte rady na fóru od lidí, kteří Vaši zahradu nikdy neviděli. Pozvěte si někoho, kdo problematice rozumí - zkušeného ovocnáře nebo zahradního architekta, podrobně mu vysvětlete své mpožadavky a nechte si od něj předložit několik návrhů. Pobavte se o tom, má-li smysl sázet 2 třešně, když nesníte úrodu ani z jedné, je-li rozumné úplně vynechat zimní jabloň, atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 24.10.2023 22:34

Dovolím se také připojit. Zbečno leží na Berounce a 235mnm je téměř u řeky. To znamená, že umístění zahrady je v mrazové kotlině. To znamená, že na jaře v období květu mohou být stromky ohroženy jarními mrazíky více, než v jiných lokalitách. O to víc je tedy důležité před výsadbou zjistit, jakým stromům, jakým odrůdám, se v okolí daří, jakou úrodu sklízejí sousedé v okolí. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 49.149 (?), 27.10.2023 15:22
Dobry den, mohla som asi viac specifikovat miesto, sme Újezd nad Zbečnem, takže na kopci. Predpokladam teda ze nas sa mrazova kotlina nebude tykat? Ďakujeme za uzitocne info, okolo nas zatial nikto nebyva ale nakuknem do zahrad v dedine co tam maju :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 27.10.2023 16:22

tak to odhaduji, že jste asi v 275 - 320mnm, to je jistě lepší, než dole u řeky. V okolí pěstují vlašské ořechy a ty bývají v nevhodných podmínkách na jaře náchylné na omrznutí, tak to s těmi mrazíky nebude problém. Spodní voda také nehrozí. Nejspíš u vás porostou slušně všechny ovocné stromy. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 199.133 (?), 25.10.2023 3:44

Sázet 2 třešně smysl má, já mám 4 a úrodu sníme jako nic. Radši bych hledal rady tady, než u zahradního architekta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 25.10.2023 9:21

Souhlasím, architekt tam vetkne tři tunové balvany, zasadí trs pampové trávy a vysype oblázky. Sníst dva vysokokmeny třešní může být záhul na žlučník. Rozhodně je dobré dát třešeň na málo vzrůstné podnoži. V ostatním souhlasím s paní Lídou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
pavelmu - (6) - 152.90 (?), 25.10.2023 23:03

Moje žena taky měla potřebu nechat si udělat plán od zahradníka ohledně okolí domu a navrhl jí tam okrasné jabloně, okrasné hlohy, jalovce a podobnou pakáž. Mám sice ovocné stromy na většině docela velké zahrady, ale místa je pořád málo a odrůd ovocných stromů taková spousta. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika