Určení ordůdy pozdně letní jabloně

host - 61.187 (?)
27.8.2018 20:33

Původně raně zimní odrůda Karmen, podle vybarvení a šedého ojínění. Předčasné zrání je způsobeno částečně červivostí a hlavně letošním velmi teplým jarem a létem. Zdraví Jiří II

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Jiri76 - (6) - 115.70 (?), 27.8.2018 19:47, zobrazeno: 2578x

Zdravím Všechny a prosím zkušené a znalé o případné určení odrůdy jabloně. Strom je určitě starší 50ti let, kvete růžovým květem, sklízí se průběžně od poloviny srpna do poloviny září, ovoce hodně padá(2/3 plodů spadnou před očesáním), velikostně je dosti nevyrovnané (od velkých plodů až po menší až malé) a dozrává postupně i celý měsíc, slupka je na vybarvených místech ojíněná (jakoby překrytá bělavým voskem). Plody velmi pěkně voní, Jablka se dají jist de facto ze stromu, chuť je výborná, osobitá ("medová"), dužina na vzduchu téměř nehnědne nebo jen velmi málo. Skladovatelnost je horší, nicméně v chladu vydrží i do Vánoc... výborná chuť však rychle mizí. Svůj tip na určení mám, nicméně nechci tím nikoho ovlivňovat. Děkuji s pozdravem.

K určení
K určení

host - 61.187 (?), 27.8.2018 20:33

Původně raně zimní odrůda Karmen, podle vybarvení a šedého ojínění. Předčasné zrání je způsobeno částečně červivostí a hlavně letošním velmi teplým jarem a létem. Zdraví Jiří II

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 27.8.2018 21:03

Podobou ano, ovšem před 50 lety se Karmen nepěstovala.

Jiri76 - (6) - 115.70 (?), 27.8.2018 21:15

...Karmen to nejspíš nebude. Strom je opravdu prokazatelně starší než 50 let a ještě bych mu klidně 20 let mohl přidat (sázel ho můj dědeček a ten zemřel v roce 1976 a strom už byl odrostlý). Otázka zralosti nesouvisí s letošním průběhem počasí, jablka zrají +/- ve druhé polovině srpna a postupně dozrávají do poloviny září. Nevyrovnanost velikosti se každý rok opakuje, plody uvnitř koruny často ani typicky zbarvené nejsou. Dá se říci, že asi více trpí moniliovou hnilobou. A ještě dodám nadmořskou výšku cca 380 m.n.m a pohybujeme se v Posázaví přímo nad městem Sázava. Ostatní jabloně se mě určit podařilo, tahle je pro mě pořád "záhadou". Když už se tu otevřela diskuse, tak mě to maličko vede k odrůdě Melba, ale ten víceméně zelený a nevýrazný kalich???

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 27.8.2018 21:29

Melba nese zřetelné znaky odrůdy Mac Intosh - bílou kyprou dužinu (podobná odrůdám Mantet, Jerseymac, aj). Plody opravdu intenzivně voní. Neosluněné plody bývají bez líčka jen zelenobílé. Do Vánoc ale nikdy Melby nevydržely. Letos bych čekal dřívější dozrání (já ji už ale nemám). Z dob, kdy jsem ji pěstoval: Melba
  Víc se množila červená mutace Red Melba, ale červeň byla rozmytá ne tak pruhovaná

Jiri76 - (6) - 115.70 (?), 27.8.2018 21:45

...děkuji za odpověď. Shodou okolností už jsem se na Vaše stránky díval. S těmi Vánoci jsem to asi trochu přehnal, ta jablka už lákavě nevypadají. Nicméně skladovatelnost u této odrůdy je, konec října určitě. Ano letos dozrávají už od druhého srpnového týdne. V popisu jsem ale uváděl, kdy se tak děje běžně. To ojínění, vůně + i další znaky... k té Melbě vedou.Ještě budu pátrat a zkusím ověřit na dalších znacích... list, květ (ten je mimochodem opravdu růžový)...atp.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz