Trnavské zimní

host - 189.156 (?)
28.10.2015 17:35

Nemyslel jsem přímo A. kalvil. Z výsevu jader kalvilu zimního byly vybrané 3 semenáče a znich vznikly 3 odrůdy. Aderslebenský je jen jedna z nich. Mimochodem není jisté že Grávštýnské je jedním z rodičů, skutečnost je taková že vedle stromu Kalvilu byl strom Grávštýnského. Ale k fotkám, když vidím ty tečky na plodu, přesně takové jsou i na odrůdě, která roste tady u nás. Je to taky zimní jablko, nepadá, plody jsou stále na stromech...

Ing. Fidla

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 28.10.2015 12:02, zobrazeno: 3846x

To, co je pro pěstotele z Opavska Major, to je u nás kolem Městečka Trnávky stará odrůda, kterou jsem pracovně nazval Trnavské zimní. Je to opak Colombovy ženy - všichni ji znají a v zahradě mají, ale nikdo neví, jak se jmenuje. Nekonečná skladovatelnost srovnatelná snad jen s Idaredem či Strýmkou, Nezaměnitelná konzistence i chuť, nehnědnoucí dužina dávající mošt žlutozelené barvy. I při velké úrodě jsou letos plody - navzdory suchu - velké, což lze přičíst stoletému stáří stromů nepochybně hluboko kořenících.

Trnavské zimní
Trnavské zimní
Trnavské zimní
Trnavské zimní
Trnavské zimní
Trnavské zimní

host - 189.156 (?), 28.10.2015 13:06

U nás na Opavsku je kromě Majoru i něco podobného a taky nevím o co se jedná. Takhle dle fotky se to nedá s jistotou říci, ale vizuální podnost tam je. Je možné že se jedná o jednu ze tří odrůd, které vznikly výsevem jader z Kalvilu bílého zimního. Ta nejznámější je Aderslebenský kalvil, jsou tam ještě další dvě, jejichž jména z hlavy nevím. Pěkně to je popsané v Českém ovoci u odrůdy Adrslebenský kalvil..

Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 28.10.2015 15:06

Strom se habitem koruny a trochu i vzhledem plodu podobá Krasokvětu žlutému, v chuti pak Smiřickému. Aderslebenský kalvil (kříženec Kalvila bílého a Grávštýnského) má typické líčko, které "Trnavskému" chybí.

host - 189.156 (?), 28.10.2015 17:35

Nemyslel jsem přímo A. kalvil. Z výsevu jader kalvilu zimního byly vybrané 3 semenáče a znich vznikly 3 odrůdy. Aderslebenský je jen jedna z nich. Mimochodem není jisté že Grávštýnské je jedním z rodičů, skutečnost je taková že vedle stromu Kalvilu byl strom Grávštýnského. Ale k fotkám, když vidím ty tečky na plodu, přesně takové jsou i na odrůdě, která roste tady u nás. Je to taky zimní jablko, nepadá, plody jsou stále na stromech...

Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 28.10.2015 18:50

Možná je odrůda rozšířena víc, než si myslím. Ale zatím jsem nepotkal nikoho, kdo by znal její název nebo jej dokázal určit.

host - 189.156 (?), 29.10.2015 18:53

Takových odrůd znám více, které nedokáže nikdo hodnověrně určit. Nemluvím ted o nějakých jednotlivých stromech, ale o odrůdách, které nalézám napříč republikou a často mají velice kvalitní plodové vlastnosti. Škoda že ted nemám u sebe 6. díl českého oovce, tedy jablka 2, kde je popsán právě Aderslebenský kalvil a jsou tam zmíněny i tyto dvě další odrůdy. A. Kalvil je spíše sladší, ona druhá odrůda vydrží déle a má více kyselin. Vizuální podobnost značná! To vaše záhadné jablko mě každopádně zajímá, pamatuju že jsme ho řešili už před rokem, nebo dvěmi a nedošli k závěru. Zkusím se ještě ted na podzim na něho podívat osobně, měl bych mít tamtudy cestu.. Zkusím pro srovnání sem hodit foto té naší podobné odrůdy...

Ing. Fidla

host - 189.156 (?), 29.10.2015 18:56

Díval jsem se znovu na ty fotky a myslím že je to ono. Ten habitus i plody sedí. Stromy jsou dost podobné na můj oblíbený Major...

Ing. Fidla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025