Dobrý den, prosím o radu s přírůstky před 2 roky na jaře vysazene jabloně Topaz.
Jabloně jsem spolu s další odrůdou Merkur na podnizich M26 vysadil u rodičů cca 300 m.n.m. pod Jizerskymi horami.
Pěkná půda, při vasadbe jsem prihnojíl cca 3 hrstmi cereritu do zásoby a zakryl vrstvou kompostu, aby kořeny neměly přímý kontakt s hnojivem.
Slunné nicméně často větrné místo.
Obě jabloně vykazují stejně deformované pokrouceny růst s malými přírůstky.
Při vysatbe došlo k řezu na 3-4 očka 4 boční větve a terminál cca 20 cm.
Přírůstky byly opět malé, proto jsem pro podporu růstu volil krátký rez.
Nicméně větve vyrostly sice delší ale všelijak pokroucene.
Prosím o radu jak na rez tento rok a co ve výživě chybí stromkum chybí, ze vykazují těmto pro me zatim nevidění růst.
Dekuji
Tiez som to mal na Topazovi robili to mšice, krivili prirastky.Vyriesil som to chemstopom nanesenim na kmienok.Inak v letaku sa pise ze sa to nema aplikovat na 1 rocne stromceky ale urobil som tak na vyse 10 stromoch a nic sa nestalo.Tento rok nanesiem zas.
Pozor! Ten lep taky používám, ale až od třetího roku. Mladší ze začátku sezóny uhlídám dvěmi prsty, v lítě mi helfnou berunky. Chemko aplikuju na kmínek, leč každý rok na jinou část-výškově. SPCH
Tiez som rozmyslal nad tym ze ci to dam na stejne miesto.Myslite ze druhy rok natrete na stejnom mieste by sa nepriznivo podpisal na koru na tom mieste?
Děkuji za odpovědi.
Zpětné si uvědomuji, ze mšice stromky opravdu cely obalili.
Má reakce s postříkem přišla zřejmě pozdě.
Letos zkusím chemostop dle rad děkuji