Sloupcovitá jabloň prakticky nevyžaduje řez tedy ve smyslu jaký známe u klasických jabloní. Nehrozí vybujení vlků, nehrozí jak se říká přerůstání přes hlavu zahušťování a pod., ale! Je třeba odstraňovat konkurenční výhony a také v důsledku špatného vyzrání pletiv namrzlé či suché terminály. Zestřihnete až do živého na první zdravý pupen. U dobře zachovalého terminálu, který má všechny náležitosti, mívá v blízkosti terminálního pupenu množství konkurenčních pupenů. Ty je dobré v době rašení a nebo zeleného prorůstání vylomit. Jde to lehce a není třeba nůžek.
Dvouleté dřevo zpravidla bývá rovnoměrně otrněno plodonoši s květními pupeny, tyto plodonoše mohou v dalších letech se rozvětvovat a tvořit plodonosné paroží, které stále ale zůstává v kolumnárním tvaru koruny. Tu a tam podle vitality stromku, živin a pod. se objeví nové osy (také podle odrůdy) a ty jak už tu někdo správně napsal jdou postupně souběžně s hlavní osou. I na nich se v druhém roce vytvoří řada jednoletých plodošů. Přesně podle pravidel, kterým podléhají klasicky rostoucí odrůdy. Pokud svou výškou či délkou nekonkurují hlavnímu terminálu, klidně bych je ponechal. Ono totiž 5letý stromek je pořád kolem metru vysoký. Vyjma asi Kordony. Takže opravdu s tím řezem je to minimální práce. Někdo to třeba nechá, neřeže a má širší válcovité koruny. A víc jablek samozřejmě. Kromě tohoto řezu řekněme zimního je dobré u barevných odrůd přistoupit s nůžkami v létě a odstínit plody narostlé při hlavní ose uvnitř korunky. Tak několika málo odlomení či odstřihnutí listových růžic lze pustit světlo a tím vlastně dobarvit o zastíněné plody.
Takže není čeho se bát a vyzkoušet, jsou tam i docela chutné odrůdy, jako Rondo a Moonlight, kdo chce nakyslejší, tak Goldane, Kordona,.Catsy...
Juraj Kafka