Staré odrůdy nezaměnitelné chuti

host - 220.5 (?)
14.8.2024 11:54

Chci se zeptat, jestli někdo nemáte na zahradě Grahamovo jubilejní. Strom je starý možná 50 let i víc, má obrovská jablka s oranžovým líčkem. Když jsem hledala nějaký popis, tak je prý nevalné chuti. Já ho přitom považuju za velmi chutné, i sousedi kterým rozdávám si ho pochvalují. Ráda bych vaše hodnocení. Děkuji.laugh

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 1.158 (?), 12.5.2023 10:35
Vysokokmeny.cz - pán zde má podrobnou tabulku vlastností opravdu velkého množství starých odrůd, zkuste mrknout

host - 70.107 (?), 12.5.2023 14:24

Já bych vybiral z techto:

Matcino, Coxova reneta, Gascoyneho šarlatové, Grávštýnské, Hornokrajský malináč, Booskopske, Muskatova reneta, Sudetska reneta

Pripadne jestli chcete jeste do sadu doplnit nejake vylozene chutovky nad ramec one pestrosti starsich odrud, tak z novych doporucuji Discovery, Desert, Bohemia, Admiral.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6655) - 9.142 (?), 12.5.2023 18:41

Do Orlických hor 500 m vysoko je Coxova nesmysl.

host - 43.68 (?), 12.5.2023 22:36

Pokud chcete chutné odrůdy, tak by jste je měl nejprve ochutnat. To, že někomu chutná nějaká odrůda ještě neznamená, že mě bude taky. Polovinu odrůd, které jsem nasadil podle doporučení z různých diskuzí a intermetových stránek, jsem už musel přeroubovat. Buď mi nechutnali nebo se jim v mé lokalitě nedařilo.

Svaton1 - (27) - 154.180 (?), 17.5.2023 17:28

Je pravda, že každému chutná něco jiného. Mě třeba chutnají odrůdy jablek: Smiřické vzácné. Mám starou jabloň, kterou sázeli moji rodiče někdy v sedmdesátých letech minulého století a jabloň stále krásně roste i když se o ní vůbec nestarám a každý rok je obalena plody. Jablka po sklizni vydrží uskadněna v chladné místnosti až do jara následujícího roku. Nejlepší chuť mají někdy v prosinci. Skvělou chuť mají dle mého názoru (ale každý by si to měl vyzhoušet) i jablka odrudy Panenské české. Více než stoletou a stále plodící jabloň má můj bratr. Také se o ní nijak nestará a každý rok je obalena jablky. Jedinou jejich nevýhodou je malá velikost plodů. V každém případě bych doporučoval podívat se na popisy starych generacemi našich předků ověřených odrůd na již dříve zmiňovaných webových stránkách: vysokokmeny.cz 

Pan Stanislav Boček, který tyto staré odrůdy pěstuje v nadmořské výšce 550 m si sám pěstuje podnože (z jadérek vybraných staletých jabloní) a při pěstování stromků postupuje s maximální šetrnosti k živostnímu prostředí...

host - 220.5 (?), 14.8.2024 11:54

Chci se zeptat, jestli někdo nemáte na zahradě Grahamovo jubilejní. Strom je starý možná 50 let i víc, má obrovská jablka s oranžovým líčkem. Když jsem hledala nějaký popis, tak je prý nevalné chuti. Já ho přitom považuju za velmi chutné, i sousedi kterým rozdávám si ho pochvalují. Ráda bych vaše hodnocení. Děkuji.laugh

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz