Staré německé odrůdy



host - 213.119 (?)
31.1.2015 21:59

velmi zajímavé...

vidím tady podobnost třešně a višně, téměř stejné množství cukru ale višně mají i kyseliny.   Třešně sladké, višně kyselé..obsah cukrů skoro stejný.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 28.1.2015 21:53

Musíte rozlišit sladkost, kterou odhadnete ochutnáním a množství cukru změřené moštoměrem či refraktometrem. Hodnoty jsou překvapující. Sladká jablka jako Matčino, Grávštýn či Desert mají méně cukrů než na chuť kyselé kožeňáky a Boskoopské. Člověk vnímá sladkost v ovoci jako relativní poměr cukrů a kyselin. Totéž platí i pro vína (suchá mohou mít víc zbytkového cukru než polosuchá, mají-li dost kyselin).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 14.170 (?), 31.1.2015 20:17

Ontario - cukr 92,96g/l; kysliny 8,89g/l

Boscoopské cukr 115gl; kyseliny 8,32g/l průměrně. Některé vzorky mají ale přes 140g cukru.

Williamska cukr 84,9, kyseliny 0,94

Boscova cukr 115; kyseliny 1,74

Je to z knihy Příspěvek ke složení moravského ovoce. K. Neoral, J. Blaha 1926. Sledovali složení plodů různých odrůd v letech 1921-1925.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.1.2015 20:46

To je ono. Kdo by to řekl, že kyselé Boskoopské má stejně cukrů jako Boscova a víc než Wiliamska.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.119 (?), 31.1.2015 21:59

velmi zajímavé...

vidím tady podobnost třešně a višně, téměř stejné množství cukru ale višně mají i kyseliny.   Třešně sladké, višně kyselé..obsah cukrů skoro stejný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 1.2.2015 9:54

Je tzo známo již dlouho. V praxi je toho důkazem prakticky stejná výtežnost jablkovice s hruškovicí a třešňovice s višňovicí. Dokonce většinou ve prospěch jablek a višní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 14.170 (?), 1.2.2015 10:39

Třešně ve stejné publikaci vycházejí lépe než višně. Průměr z třešní je 129g/l cukru. Hedelfingenská má 135, Lauermannova 151. Všechny zkoumané odrůdy mají přes 100g/l

Višně mají v průměru 89,23g/l cukru. Největší propadák je Královna Hortensie, která má kyseliny srovnatelné s třešňěma a cukr pouze 71,34g/l.

Všechny vzorky jsou z jednoho stanoviště (Pomologický ústav Bohunice).

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 1.2.2015 10:56

Mé zkušenosti jsou jiné. Když jsem kdysi vyráběl ovocná vína, měla šťáva z višní (Köröšská a Morela pozdní) i přes 12%. Naopak šťáva z Napoleonovy (což je totéž jako Lauermannova) měla jen kolem 10%. Pravda, nebyly přezrálé. Sladší byly jen srdcovky (bělka, Kaštánka) a ptáčnice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 14.170 (?), 1.2.2015 12:33

Ještě musím napsat dodatek k odrůdám jablek, které doporučuje pan Burket.

Pan Burket byl mimojiné zemský cestující učitel hospodářství, ovocnictví a vinařství. V roce 1877 byl vyslán c.k. ministerstvem orby do Francie a Belgie, aby se zdokonalil v oboru. Po návratu sepsal dvoudílnou monografii Jabloň. Mstu, čili jablečnému vínu věnuje okolo 100 stránek. Popisuje zde normandské ciderové odrůdy, ale i u nás pěstované odrůdy, které by se daly použít.  Rozhodně netvrdí že Parména je kyselá.

PS: Parména vychází co se týká obsahu cukru stejně jako Boscoop.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika