Škůdce - něco jako kůrovec?

host - 159.204 (?)
6.5.2010 13:13

Ve kterém podniku je s tím problém?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
FandaPP - (5) - 213.5 (?), 1.5.2010 22:28, zobrazeno: 16910x

Dobrý den, pod kůrou jabloně (a i švestky) žije nějaký brouk, který si vrtá chodbičky, podobně jako kůrovec nebo lýkožrout, až celá větev uschne. Nevíte co to je a jak proti tomu bojovat? Díky.

host - 166.24 (?), 5.5.2010 13:22

Dobrý den, mám stejný problém. Začalo to u jedné jabloně, teď jsem zjistila to stejné u druhé. Chodbičky jsou hlavně na kmeni stromu.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 5.5.2010 21:50

Ten brouk se jmenuje bělokaz (švestkový či ovocný). Napadá především oslabené přestárlé podvyživené stromy. Odstraňte napadené větve, proveďte rozumný průklest, pohnojte, zalijte, okopejte.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 5.5.2010 22:18

Bělokaz je švestkový, ale ovocný se jmenuje drtník. Xyleborus dispar = drtník ovocný.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 5.5.2010 22:38

No dobrá, tak ten drtník to může být taky. Platí pro ně to co pro výše zmiňované bělokazy.

Scolytus mali - b. švestkový

Scolytus rugosus - b. ovocný

Pro RadkaB : Čím byste doporučil strom léčit? Stihl nebo Dolmar?

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 6.5.2010 9:59

Víítku, protože nejsem sadař, nýbrž lesník, jsem k léčení stromů napadených jakýmkoliv kůrovcem více než skeptický. Zejména pak u nově objevených druhů, jakým je pravdpodobně Váš Scolytus rugosus, odborná literatura zná pouze Scolytus rugulosus, ovšem jeho název v českém překladu se považuje jako nepotvrzený! To jen na okraj, jak "pracují " kůrovci"  víme asi oba, takže můj názor je - vyléčíte jednu část stromu a mezi tím jej máte na další, případně vyléčíte jeden strom a máte ho na jiném. Navíc kůrovci jsou převážně, za příznivého počasí, vícegenerační. Nevím, možná by po odkvětu pomohl postřik Fury, nebo Vaztak na napadená místa, ale jsou to širokospektrální insekticidy a musí se aplikovat v přesný čas. Ten Váš "pařezový postřik " bych ponechal jako poslední možnost!   

P.S. S těmi sadaři jsem ale dost často v kontaktu a vidím jak to řeší oni.

Ještě jedno doplnění, dopustil jsem se malé nepřesnosti za což se omlouvám, kůrovci nejsou "převážně " vícegenerační, nýbrž se právě dělí na několik poddruhů právě podle počtu generací. To by byl příspěvek na několik stran. Právě Scolytus mali, jehož název švestkový je také přinejmenším nepřesný, je lesnicky významný, neboť také napadá jilmy a zanáší do nich tzv. grafiozu, je hmyzem který má v nižších polohách pokolení dvě a ve vyšších jedno. 

host - 159.204 (?), 6.5.2010 11:48

Nojo, nově zavlečené druhy většinou postrádají své parazity.

Sadař je dost nejasný pojem. V dávných dobách to označovalo člověka co kupoval ovoce na stromech a oganizoval si sklizeň a prodej.

Pokud myslíte ovocnáře, tak já jsem se v běžné sadu (každoročně řezané a hnojené stromy do 20 let stáří) s tímto problémem ještě nesetkal. To ale neznamená, že s tím někde nemůže být problém.

Pokud myslíte sadař - sadovník -dendrolog, tak nevím jak to řeší.

Pokud myslíte zahrádkáře co má za barákem pár ovocných stromů, tak ti to řeší individuálně.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 6.5.2010 12:46

Nevím co bylo v dávných dobách, na světě jsem naštěstí tehdy nebyl, hnědé uhlí je přeci jen starší.

Sadař = ovocnář, tedy alespoň tady v okolí, sadař, nerovná se dendrolog a řekl bych, že dendrolog to řešit zcela určitě nebude, pouze pokud by byl zároveň ovocnář. 

Těmi sadaři, či chcete-li ovocnáři jsem myslel velkopěstitele ovocných stromů.  

host - 159.204 (?), 6.5.2010 13:13

Ve kterém podniku je s tím problém?

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 6.5.2010 13:47

Něco jste někde četl o nějakém problému?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz