Rubín a Topaz

host - 44.124 (?)
24.3.2007 19:22
Udělal jste dobře, ovšem doporučuji zakoupit si nějakou základní literaturu, neboť nelze tu vše popsat. Záleží v jaké jste nadm. výšce , na jaké jsou stromky podnoži, v jakém tvaru je chcete pěstovat atd. Rubín je odrrůda, která je podzimní až zimní. Abych to vysvětlil. Mám zahradu ve 176 m n m Rubína pěstuji ve tvaru ovocné stěny. Plody protrhávám, mimo ostatní hnojím na list. Rubín má tu vlastnost , že při přezrání nepropadává a významně narůstá. Tímto způsobem dosáhnete špičkových plodů, ovšem musíte se smířit  s trvanlivostí pouze do vánoc. Avšak z vyšších poloh jsem viděl a chutnal Rubína ještě koncem března. Jinak chuťově odrůda velice špičková.  Dále je třeba respektovat způsob řezu této odrůdy, neboť stručně řečeno rodí na koncích výhonů.
Topaz : odrůda rezistentní, pozdně zimní . Pro tyto vlastnosti velice ceněna. Nutno dobře vystihnout sklizňovou zralost. Ve sklepě vydrží spolehlivě do konce dubna. Na trhu je již celočervená mutace, která je podstatně líbivější, ovšem chuťově stejná jako výchozí odrůda. Přestože tuto odrůdu množím, osobně se domnívám, že je více vychvalována než si zaslouží. Mám hlavně na mysli, co se chuti týče.
                                                   Milan Boštička
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 13.174 (?), 24.3.2007 10:55, zobrazeno: 5824x
Na podzim sem vysadil tyto odrudy jabloní: Topaz a Rubín.Má někdo zkušenosti s těmito odrudami,na co si dát pozor při jejich pěstování atd...

host - 44.124 (?), 24.3.2007 19:22
Udělal jste dobře, ovšem doporučuji zakoupit si nějakou základní literaturu, neboť nelze tu vše popsat. Záleží v jaké jste nadm. výšce , na jaké jsou stromky podnoži, v jakém tvaru je chcete pěstovat atd. Rubín je odrrůda, která je podzimní až zimní. Abych to vysvětlil. Mám zahradu ve 176 m n m Rubína pěstuji ve tvaru ovocné stěny. Plody protrhávám, mimo ostatní hnojím na list. Rubín má tu vlastnost , že při přezrání nepropadává a významně narůstá. Tímto způsobem dosáhnete špičkových plodů, ovšem musíte se smířit  s trvanlivostí pouze do vánoc. Avšak z vyšších poloh jsem viděl a chutnal Rubína ještě koncem března. Jinak chuťově odrůda velice špičková.  Dále je třeba respektovat způsob řezu této odrůdy, neboť stručně řečeno rodí na koncích výhonů.
Topaz : odrůda rezistentní, pozdně zimní . Pro tyto vlastnosti velice ceněna. Nutno dobře vystihnout sklizňovou zralost. Ve sklepě vydrží spolehlivě do konce dubna. Na trhu je již celočervená mutace, která je podstatně líbivější, ovšem chuťově stejná jako výchozí odrůda. Přestože tuto odrůdu množím, osobně se domnívám, že je více vychvalována než si zaslouží. Mám hlavně na mysli, co se chuti týče.
                                                   Milan Boštička

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319), 25.3.2007 21:43
Já s tím souhlasím, v mé poloze Rubíny vydrží do toho března v pohodě. Oproti Topazu snesou studenější klima,které jim dokonce prospívá, přinejmenším prodlužuje skladovatelnost. Topaz je rezistentní na strupovitost, v horších podmínkách však dá kvalitní plody jen v příznivějších  letech. Přesto obě odrůdy patří k tomu nejlepšímu, co u nás je.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz