Roub

HTB2 - (8) - 26.185 (?)
2.5.2025 0:13

Samo to nejde, z šesti naroubovaných stromků se chytly dva, jeden někdo (něco) zničil.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
HTB2 - (8) - 26.185 (?), 1.5.2025 0:05, zobrazeno: 1051x

Prosím, měl bych dotaz - narouboval jsem jabloň u cesty a začaly mi tam pučet tři lístky. Neměl bych některý z nich ulomit, aby to rostlo jen z jednoho?

Popřípadě který? Děkuji za odpověď

Jabloň
Jabloň

host - 91.196 (?), 1.5.2025 7:06

Prosím stop! Nechejte to pučet, přirůstat, na probírku je času hafo. Raději bych okolo roubovance odstranil travní, plevelnou konkurenci, ve které se navíc můžou skrývat ožírači listů -slimáci, šneci, housenky... a mravenci-chovatelé mšic... a podával výživnou zálivku, SPCH.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2306) - 168.103 (?), 1.5.2025 8:36
Naprostý souhlas.Na zapěstování je času dost, napřed musí roub pořádně srůst a zesílit. Taky ještě může být napadený škůdci, žírem housenek, případně okusem zvěře. Zároveň by bylo vhodné zatřít rozštěp stromovým balzámem nebo štěpařským voskem, aby dovnitř nezatékaly srážky a podnož mohla postupně s rouby zarůst.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1780) - 165.146 (?), 1.5.2025 12:05

Já se asi picnu.Při roubování za kůru se s tím piplám aby mezi roubem a přeroubovanou větví nezůstala ani škvírka při zatírání a tady to jde samo.Jinak se rozhodně zachovejte jak radí pánové.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

HTB2 - (8) - 26.185 (?), 2.5.2025 0:13

Samo to nejde, z šesti naroubovaných stromků se chytly dva, jeden někdo (něco) zničil.

HTB2 - (8) - 26.185 (?), 2.5.2025 0:14

Díky za rady, zamazal jsem to, okolo vyčistil atd...

host - 191.127 (?), 8.5.2025 13:23

Počkejte a něco to časem udělá. Buď to, co raší, uschne a vyraší to pak jinde (to se stalo mě), nebo to zůstane, anebo uschne celý roub.

rouby jabloně Gala
rouby jabloně Gala

pappex - (6) - 229.167 (?), 9.5.2025 11:04

Pěkný den.

Obecně roub je velice "slabé místo" a je ho spíše potřeba min první půl rok chránit. Také nechávám více větviček i jako pojistku a zároveň tím dochází k většímu tahu mízi do roubu, rychlejšímu sílení a tím i logicky srůstu.

Osobně pokud roubuji v pozdnější době, konec zimy, jaro i začátek léta, tak se rouby snažím ochránit proti vyschnutí od větru a především přímého slunce. Omotám alobalem (samozřejmě roubu nechám kolem prostor) a nechám dokud nedělá první lístky. Poté postupně navykám. nahoře otevřu a tak tam vniká nepřímé světlo a UV. Často se stává, že silná podnož dokáže rychle narašit roub, když je chladnějí, ale když nastane oteplení a pár dní svítí slunce, tak to pak neutáhne a zaschne.

Druhá věc už jsem podcenil, lkdyž jsem to viděla na internetu dělat, že mě ptáci vylomily rouby takto za kůru. Ta ploška uřízlé podnože je pro ně pěkné posezení. Proto pokud nekryju roub za kůru alobalem, tak tam dát takové oko z drátu a třeba i na to pověsím popisku (dělám vyrytím do hliníkového pásku z plechovky), která se tam houpe a varuje.

Dalé jak zde nastínil pan M II, tak ta díra uprostřed udělá, že místo hojení tam nastane zatékáním do podnože a nějakému zahnívání a nebo k houbové nákaze.

Přeji pěkný den.

pPzP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak větrat místnost bez okna8:04
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty