Pěkný den.
Obecně roub je velice "slabé místo" a je ho spíše potřeba min první půl rok chránit. Také nechávám více větviček i jako pojistku a zároveň tím dochází k většímu tahu mízi do roubu, rychlejšímu sílení a tím i logicky srůstu.
Osobně pokud roubuji v pozdnější době, konec zimy, jaro i začátek léta, tak se rouby snažím ochránit proti vyschnutí od větru a především přímého slunce. Omotám alobalem (samozřejmě roubu nechám kolem prostor) a nechám dokud nedělá první lístky. Poté postupně navykám. nahoře otevřu a tak tam vniká nepřímé světlo a UV. Často se stává, že silná podnož dokáže rychle narašit roub, když je chladnějí, ale když nastane oteplení a pár dní svítí slunce, tak to pak neutáhne a zaschne.
Druhá věc už jsem podcenil, lkdyž jsem to viděla na internetu dělat, že mě ptáci vylomily rouby takto za kůru. Ta ploška uřízlé podnože je pro ně pěkné posezení. Proto pokud nekryju roub za kůru alobalem, tak tam dát takové oko z drátu a třeba i na to pověsím popisku (dělám vyrytím do hliníkového pásku z plechovky), která se tam houpe a varuje.
Dalé jak zde nastínil pan M II, tak ta díra uprostřed udělá, že místo hojení tam nastane zatékáním do podnože a nějakému zahnívání a nebo k houbové nákaze.
Přeji pěkný den.
pPzP