Rosana, Rozela

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?)
25.9.2010 19:47

Rubinola je sice vzhledově i chuťově výborné jablko, ale tu rezistenci ke strupovitosti dávno ztratila. O zkušenostech z minulých let jsem zde už psal.

V letošním, krajně nepříznivém roce, kdy byla 5x ošetřena fungicidy je čistá. Jablíček má ale málo, i když jsou velká a nádherná. Ale to je proto, že stromek je asi zasažen spálou růžovitých, po diskusi zde na fˇoru jsem musel 3 větve opatrně odříznout a zlikvidivat v ohni. Pokud se projevy znovu objeví, pozvu pracovníka SRS.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 153.9 (?), 24.9.2010 23:38
Kdybych si chtěl pořídit jednu jabloň "na parádu", šel bych asi do Rubinoly. Jednak je to rezistent, je i odolná rakovině (takže je menší nebezpečí, že budete muset odříznou třeba i celé větve v případě napadení touto chorobou), korunku si vypěstuje sama, radost pohledět, jen pak zakracujete. Měl jsem ji na starém vysokokmenu, který kvůli stavebním úpravám musel pryč, ale mezitím jsem ji narouboval na pět semenáčků. Jsou krásné, ale ještě nerodí, není to odrůda, která by spěchala do plodnosti či přeplozovala. Ale pak dává krásné, i ze semenáčku velké, chutné plody. Mimochodem - Nabella je sice po Matčinu chutná, ale stejně tak málo mrazuvzdorná.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 25.9.2010 19:47

Rubinola je sice vzhledově i chuťově výborné jablko, ale tu rezistenci ke strupovitosti dávno ztratila. O zkušenostech z minulých let jsem zde už psal.

V letošním, krajně nepříznivém roce, kdy byla 5x ošetřena fungicidy je čistá. Jablíček má ale málo, i když jsou velká a nádherná. Ale to je proto, že stromek je asi zasažen spálou růžovitých, po diskusi zde na fˇoru jsem musel 3 větve opatrně odříznout a zlikvidivat v ohni. Pokud se projevy znovu objeví, pozvu pracovníka SRS.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz