Řez po pozimní výsadbě
|
|
 |
 |
new dawn - Stříbrný Zahrádkář (311) - 176.18 (?) 2.2.2009 16:58
Dobrý den, pokud chcete mít normální zákrsky (a jabloně vypadají tak, jak jste to popsala), tak to na jaře ořežte takhle :
Hana : těsně u kmínku odřízněte ty 2 větvičky dl.30cm, z těch tří nahoře (pokud jsem pochopila, kmínek nepokračuje) nechte tu nejvíc svislou a přivažte ji ke kolíku tak, aby tvořila svilé pokračování kmene(až bude míza, aby se nezlomila), zbylé dvě odřízněte.Na té ponechané-přivázané si určete výšku kmínu, připočtěte 6 pupenů a zbytek uřízněte.
Topaz : určete si, jak vysoký chcete mít kmínek- asi stejně jako u Hany, k této výšce připočtěte 6 pupenů a zbytek odřízněte. Předpokládám, že tím budou pryč i postranní větvičky, pokud ne, tak je buď odřízněte nebo zkraťte na 1pupen.
Prakticky Vám u obou stromků zbudou jen holé kmínky, ale nebojte, příští rok založíte pořádnou korunku z výhonů, co letos narostou a pak už to pojede :-)) Všechny řezy je třeba zatřít štěpařským voskem. Zdraví Lída
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 227.230 (?), 31.1.2009 17:04, zobrazeno: 12328x
Prosim o radu - na podzim jsem vysadili jabloň - Topaz na podnoži A 2 a Hana na MM 106. Jaro se blíží a já stále nevím jak je mám zaříznout.Děkuji moc - zahradkář začátečník!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.230 (?), 2.2.2009 11:55
Děkuji za radu, ale stromky vypadají každý jinak. Hana má ve výši kolen zastříhnutou hlavní větev o ta se rozvětvuje na tři asi 50 cm dlouhé větve a podní je ještě jedno patro dvou asi 30 cm větví. Naopak Topaz má hlavní větev dlouhoou asi 120 cm a asi25 cm od vrcholu ju první pár větví asi 25 - 30 cm a poto ještě dvě patra stejně dlouhých větví. Děkuji za odpověd´Helena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 2.2.2009 13:15
Zkuste na webu najít nějaký obrázek, nebo si kupte knihu o řezu ovocných stromků. Bez obrázku se špatně radí. Zkuste např. toto.
|
|
 |
|
 |
 |
|
new dawn - Stříbrný Zahrádkář (311) - 176.18 (?), 2.2.2009 16:58
Dobrý den, pokud chcete mít normální zákrsky (a jabloně vypadají tak, jak jste to popsala), tak to na jaře ořežte takhle :
Hana : těsně u kmínku odřízněte ty 2 větvičky dl.30cm, z těch tří nahoře (pokud jsem pochopila, kmínek nepokračuje) nechte tu nejvíc svislou a přivažte ji ke kolíku tak, aby tvořila svilé pokračování kmene(až bude míza, aby se nezlomila), zbylé dvě odřízněte.Na té ponechané-přivázané si určete výšku kmínu, připočtěte 6 pupenů a zbytek uřízněte.
Topaz : určete si, jak vysoký chcete mít kmínek- asi stejně jako u Hany, k této výšce připočtěte 6 pupenů a zbytek odřízněte. Předpokládám, že tím budou pryč i postranní větvičky, pokud ne, tak je buď odřízněte nebo zkraťte na 1pupen.
Prakticky Vám u obou stromků zbudou jen holé kmínky, ale nebojte, příští rok založíte pořádnou korunku z výhonů, co letos narostou a pak už to pojede :-)) Všechny řezy je třeba zatřít štěpařským voskem. Zdraví Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.230 (?), 2.2.2009 17:58
Lído děkuji, je to teda dost brutální, ale dám na vás. Čao Helena
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.230 (?), 2.2.2009 17:47
Díky za odkaz ráda si to přečtu! Helena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.247 (?), 1.11.2009 18:11
Dnes jsme zasadili jabloně Topas, Julii a Rubinolu. Ve školce byly jen krátce zastřiženy kvůli přepravě. Každý stromek je rostlý jinak. Některý má hodně větviček, některý je křivý a potřebuje srovnat.Obcházely jsme je dokola a přemýšleli jak moc zastřihnout aby to mělo nějaký smysl pro tvarování korunky.
Můžeme stromky nechat a stříhat až někdy v únoru, v březnu, nebo musíme hned po zasazení? Zatím jsme nestříhali nic.
Nebylo by lepší pro nás, abysme nechali jen terminál a jak se tady píše-všechno ostatní odstranili a nechali tam jen těch 6 pupenů, z kterých by narostly kosterní větve? Zdá se mě to být chaotické, příliš větví, špatně rozložené, některé jsou silné, jiná slabé.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 1.11.2009 22:03
Do jara můžete přemýšlet, co s nimi - stromky sázené na podzim se stříhají až na jaře. Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|