Proč se nesmí používat chess na ovocné stromy?

host - 116.7 (?)
28.6.2011 7:38

Dobrý den a díky všem, kdo mi odpověděli; ptala jsem se na tento přípravek proto, že mi ho dala sousedka zbytek s tím, že je proti mšicím, a že ho ona použila na papriku, ať ho já použiju na "omšicované" jabloně, protože jsme o mých postižených stromech předtím mluvily. Neměla jsem k dispozici leták, a až posléze jsem se něj dívala na netu. Moje chyba a blbost. Jsem moc ráda, že není škodlivý na stromy, to mám radost. Pravda, asi ani moc nezabere, jak píše Zuzana. Příště si určitě dám pozor, než něco použiju. Mějte se všichni moc hezky, Helena

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.7 (?), 27.6.2011 8:49, zobrazeno: 5072x

Dobrý den, nesehnala jsem nikde odpověď na tuto otázku - věděl by to někdo na tomto fóru? Je chess škodlivý pro ovocné stromy, pokud ano, jakým způsobem? Díky, Helena

host - 49.39 (?), 27.6.2011 16:39

Odpověď netuším.

Možná není škodlivý, ale není na ně registrovaný.

Podle širokého spekrta plodin, na které je registrovaný soudím, že ani ovocné stromy nebude poškozovat.

Proč Vám jde zrovna o Chess? Na jabloně je registrováno dalších 15 přípravků proti mšicím (dle agromanuálu).

Josef.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 27.6.2011 19:28

Souhlasím s Josefem. To, že Chess není registrován do jabloní neznamená, že by byl pro ně škodlivý. V minulosti jsem ho také zkoušel. Jestliže neškodí v plodové zelenině, včetně reziduí, nemůže škodit ani v jabloních. Tuto zkušenost mám od jednoho starého " unzusáka", který měl přes 2o let co do činění s povolováním přípravků a přípravou tehdejších závazných metodik. Někdy na začátku 9O. let jsem potřeboval ošetřit mák jedním přípravkem, který do něho nebyl registrovaný. Tehdejší sortiment byl ještě poměrně úzký. I obrátil jsem se na něho o radu. Neoficielně mě sdělil, že když si nejsem jist u příslušného přípravku ohledně reziduí, ať se podívám, jestli náhodou není registrován do plodové zeleniny. Pokud ano, jsou obavy z reziduí zbytečné.Později jsem si tuto informaci měl možnost ověřit z dalšího nezávislého zdroje. Stanovení obsahu reziduí u plodové zeleniny (rajčata, papriky, okurky) je velmi přísné.

Avšak pěstitelé ovoce, zařazení v sytému SIPO, musí používat jen povolené přípravky a takové, které jsou do tohoto systému zařazeny!

Registrace přípravků do jednotlivých plodin, či ovocných druhů, je složitá obchodní taktika jednotlivých firem a je to také o penězích.

Jinak Chess je vynikjící afficid, protože má také výborné systémové vlastnosti. Rozvádí se nejen translaminárně a akropetálně, ale i bazipetálně.

V minulosti byl dalším výborným prostředkem na mšice Aztek. Ale byl také registrován jen do polních plodin.

host - 152.34 (?), 27.6.2011 19:40

Ono to celé má ještě jiné aspekty, a nejen ty obchodní. Právě u mšic, které se nejčastěji vyskytují na jabloních, pymetrozid, což je účinná látka přípravku Chess, asi v porovnání s jinými nemá oslnivé výsledky (viz třeba zde). Pravděpodobně proto výrobce o jeho registraci na jádrové ovoce ani nežádal. Kvůli zatížení životního prostředí a vzhledem k možnému vývoji rezistence bude lepší používat přípravky schválené, protože tak se dosáhne stejného účinku s nižší dávkou (řádově) a menší četností aplikace. Je to podobné jako u antibiotik. Zdraví Zuzana 

host - 116.7 (?), 28.6.2011 7:38

Dobrý den a díky všem, kdo mi odpověděli; ptala jsem se na tento přípravek proto, že mi ho dala sousedka zbytek s tím, že je proti mšicím, a že ho ona použila na papriku, ať ho já použiju na "omšicované" jabloně, protože jsme o mých postižených stromech předtím mluvily. Neměla jsem k dispozici leták, a až posléze jsem se něj dívala na netu. Moje chyba a blbost. Jsem moc ráda, že není škodlivý na stromy, to mám radost. Pravda, asi ani moc nezabere, jak píše Zuzana. Příště si určitě dám pozor, než něco použiju. Mějte se všichni moc hezky, Helena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz