Souhlasím s Josefem. To, že Chess není registrován do jabloní neznamená, že by byl pro ně škodlivý. V minulosti jsem ho také zkoušel. Jestliže neškodí v plodové zelenině, včetně reziduí, nemůže škodit ani v jabloních. Tuto zkušenost mám od jednoho starého " unzusáka", který měl přes 2o let co do činění s povolováním přípravků a přípravou tehdejších závazných metodik. Někdy na začátku 9O. let jsem potřeboval ošetřit mák jedním přípravkem, který do něho nebyl registrovaný. Tehdejší sortiment byl ještě poměrně úzký. I obrátil jsem se na něho o radu. Neoficielně mě sdělil, že když si nejsem jist u příslušného přípravku ohledně reziduí, ať se podívám, jestli náhodou není registrován do plodové zeleniny. Pokud ano, jsou obavy z reziduí zbytečné.Později jsem si tuto informaci měl možnost ověřit z dalšího nezávislého zdroje. Stanovení obsahu reziduí u plodové zeleniny (rajčata, papriky, okurky) je velmi přísné.
Avšak pěstitelé ovoce, zařazení v sytému SIPO, musí používat jen povolené přípravky a takové, které jsou do tohoto systému zařazeny!
Registrace přípravků do jednotlivých plodin, či ovocných druhů, je složitá obchodní taktika jednotlivých firem a je to také o penězích.
Jinak Chess je vynikjící afficid, protože má také výborné systémové vlastnosti. Rozvádí se nejen translaminárně a akropetálně, ale i bazipetálně.
V minulosti byl dalším výborným prostředkem na mšice Aztek. Ale byl také registrován jen do polních plodin.