PremA133 🍎



host - 113.229 (?)
19.12.2024 12:26

Gen odolnosti proti strupovitosti z Malus floribunda 821 neboli gen Vf či po přejmenování Rvi6 je jen jeden z genů odolnosti proti této houbové chorobě používáných pro křížení s cílem získat nové odrůdy s vyšší odolností nebo až rezistencí k této houbové chorobě. Podle mého názoru ale nejde o žádné genetické inženýrství, ale o klasické šlechtění. To, že houba po čase dokáže vliv tohoto genu eliminovat, je přirozený vývoj a ne něco nepřirozeného. 
Jinak pro uklidnění budu citovat z jedné ne tak staré studie:
"kultivary odolné vůči strupovitosti tvoří pouze malý podíl z 12 milionů tun jablek vyprodukovaných v konvenčních nebo integrovaných systémech produkce jablek v Evropě každý rok. Ve statistikách kultivary odolné proti strupovitosti tvoří asi 0,5 % ročního povrchu produkce jablek v Evropě (EU27, 2007) (Topaz 0,24 %, Prima 0,1 %) ve srovnání s „Golden Delicious“ (13 %), Jonagold (6,6 %) nebo „Gala“ (6 %)." konec citátu

bred_ik

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (576) - 49.56 (?), 25.11.2024 11:38, zobrazeno: 2138x

Na veľtrhu v Bolzano bola prezentovaná aj táto odroda PremA133. 

Jablká
Jablká






   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1773) - 165.146 (?), 25.11.2024 12:37

Zdravím Korzára.Mám dojem že odrůda PremA133 a GoodnessMe je jedna a ta samá odrůda.Aspoň popis je totožný viz. příloha.Mě však zneklidňuje jiná věc.Dvojnásobná rezistence a další vymoženosti jako tvrdá dužnina atd.Cpeme do šlechtění další a další geny a kdo ví co ještě.Kde to skončí? Příště dodáme gen na vybarvení potom proti oxidaci dužniny, na delší stopku a kde zůstane jablko z klasického šlechtění.Budou v budoucnu jen laboratorní genoví mutanti?Těmito metodami se chrlí nové mutace a odrůdy jak na pásu.Velkým šlechtitelským firmám se to hodí ale co konzument?Je to pro něj prospěšné? Včera jsem znovu projížděl na netu odrůdu Ladina.Mimochodem, stránek přibývá a její popularita roste.Na jedné švýcarské stránce uváděli a jsou na to hrdí že šlechtění nových odrůd dělají klasickým způsobem a vypouštějí do světa jednu odrůdu za 5 ÷ 8 let.Upozorňuji, nejsem genetik ale svému instiktu věřím.Léta pečlivě vybírám odrůdy dle zásad klasického šlechtění nebo starších odrůd či odrůd které vytvořila příroda sama.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

GoodnessMe
GoodnessMe



      
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (576) - 49.56 (?), 25.11.2024 17:01

Zdravím Mičurina stoho si nič nerobte čo tam napíšu tie firmy dokiaľ to neotestujeme mi doma, ovšem museli by sme ich mať tie odrody zasadené v záhrade.Foto spokojná rodinka pri oberačke jabĺk v sade Plantexe. 


      
host - 236.5 (?), 18.12.2024 15:06

Cpeme do šlechtění další a další geny a kdo ví co ještě.Kde to skončí? Příště dodáme gen na vybarvení potom proti oxidaci dužniny, na delší stopku a kde zůstane jablko z klasického šlechtění.Budou v budoucnu jen laboratorní genoví mutanti?Těmito metodami se chrlí nové mutace a odrůdy

Pane Mičurine, mýlíte se. Jablka se šlechtí stále tak, že jedna odrůda se opylí jinou.  Z geneticky modifikovných plodin se v Evropě pěstuje pouze kukuřice MON 810, a to v Portugalsku a Španělsku.

Léta pečlivě vybírám odrůdy dle zásad klasického šlechtění

Jaké zásady to jsou? Které odrůdy vašim zásadám vyhovují a které ne?

         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1773) - 165.146 (?), 19.12.2024 11:43

Je jasné jak se šlechtí nové odrůdy ale také je důležité položit si otázku čím se kříží.Je to používání Vf genů z plané jabloně mnohokvěté, přeneseme tento gen opýlením do jabloně domácí.Vznikne něco zcela nového a výsledek tohoto křížení se silnou vlastností tento gen Vf předávat potomkům.Proč nám tedy šlechtitelé tají s čím opýlí jabloně.Říkají tomu honosně genotyp nebo jinak pod nějakým nicneříkajícím označením. Informace neseženete, je to tabu.V poslední době údajné rezistenty nesoucí gen Vf rádí kříží s odrůdami klasicky vyšlechtěnými.Je to prosté.Předávají Vf gen dál. Občas si přečtu něco o Vf genech v jabloních.Je to psáno tak odborně, že se amatér ztrati.Ovšem kladu si otázky.Proč se s křížením Vf geny uvádí pouze výhody pro zdravotní stav jablek a finanční úspora fungicidů a ochrana životního prostředí.Ještě jsem zatí nenašel článek zda tyto Vf geny jsou přirozené pro konzumenta když je do jablek dosazen záměrně a jaksi navíc.Jak víme příroda se tomu brání.Zřejmě to není přirozené a prolamuje údajnou rezistenci.Takže je to genetické inženýrství ale zatím ne GMO jak se mě tazatel snažil podsunout.

Zásady mých výběrů odrůd pane tazateli: Klasickým křížemím odrůd bez zásahu Vf genem a samozřejmě prověřuji i rodičovstvo. Nebo spontální křížení které provede příroda sama.Dnes už je ten Vf gen křížením tak rozšířen že se člověk nevyhne pěstovat tyto odrůdy.Otázka teda zní.Je to výhodné jenom pro pěstitele a nebo i pro spotřebitele

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

            
host - 234.216 (?), 19.12.2024 12:17
Mičurine, Mičurine... 1. Něčemu vůbec nerozumím. 2. Místo toho, abych si to nastudoval a snažil se pochopit, vytvořím si konspirační teorii, naprosto nesmyslnou. 3. Touto teorií se řídím a navíc ji ještě hlásám do světa. 4. A vůbec se za to nestydím, právě naopak - ještě se tím chlubím. Bacha, aby jste je těma Vf geny neotrávil...
            
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2251) - 168.103 (?), 19.12.2024 12:24
Zajímavé! Moje zásady výběru. dá-li se to tak nazvat, jsou asi stejné, jako u většiny pěstitelů, tedy rezistence, plodnost, vybarvení, trvanlivost a konzumentů - barva, velikost. chuť. Walter
            
host - 113.229 (?), 19.12.2024 12:26

Gen odolnosti proti strupovitosti z Malus floribunda 821 neboli gen Vf či po přejmenování Rvi6 je jen jeden z genů odolnosti proti této houbové chorobě používáných pro křížení s cílem získat nové odrůdy s vyšší odolností nebo až rezistencí k této houbové chorobě. Podle mého názoru ale nejde o žádné genetické inženýrství, ale o klasické šlechtění. To, že houba po čase dokáže vliv tohoto genu eliminovat, je přirozený vývoj a ne něco nepřirozeného. 
Jinak pro uklidnění budu citovat z jedné ne tak staré studie:
"kultivary odolné vůči strupovitosti tvoří pouze malý podíl z 12 milionů tun jablek vyprodukovaných v konvenčních nebo integrovaných systémech produkce jablek v Evropě každý rok. Ve statistikách kultivary odolné proti strupovitosti tvoří asi 0,5 % ročního povrchu produkce jablek v Evropě (EU27, 2007) (Topaz 0,24 %, Prima 0,1 %) ve srovnání s „Golden Delicious“ (13 %), Jonagold (6,6 %) nebo „Gala“ (6 %)." konec citátu

bred_ik

      
host - 234.216 (?), 20.12.2024 9:15
Šlapete si po jazyku, Mičuríne. Na jedné straně brojíte proti "genetické manipulaci", a na straně druhé velebíte švýcarskou odrůdu Ladina. Prý "šlechtění klasickým způsobem"... Ta vaše Ladina v sobě nese taky ten příšerný gen Vf (Rvi6). Mimochodem, má ho od českého Topazu... Tolik k vašemu "instinktu"...
         
host - 18.110 (?), 20.12.2024 13:01
Zase trollíte, 234.xxx? Tentokrát zkoušíte Mičurina?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika