Poškozený jádřinec



beky - (2) - 213.6 (?) 
12.6.2021 9:02, zobrazeno: 558x

Dobrý den, prosím o radu. U jablka Jonathan máme tento problém - po dozrání plodů, které vypadají normálně se po rozkrojení objeví něco jako   trošku vykousaný, nebo plesnivý jádřinec. Strom byl původně odrůda James Grive, ale protože jsme měli dva stromy stejné odrůdy, tak jsme od souseda dostali roub Jonathanu, který dobře ujal a strom  dobře plodí, jenom nás mrzí problém s jádřincem. Obracím se proto o radu na toto forum o co se jedná a jestli je možné to odstranit a jak. Moc děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 91.196 (?), 12.6.2021 11:33

Jak starý je ten přeroubovaný strom? Je na něm jen nově Jon., nebo i J.G.? Místo štěpování je dobře zhojené? Má tato Vaše jabloň dostatek výživy a v případě sucha zajištěnu závlahu? Trpí nějakými chorobami-např. padlí jab. bývá časté, červivostí? Ta skutečná, nebo domnělá plíseň v plodu má jakou barvu? Provádíte nějaké postřiky, či jiné způsoby ochrany před chorobami a škůdci?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 213.6 (?), 12.6.2021 13:27

Strom je starý asi 25 let, je na něm naroubaný pouze Jonathan, místo po naroubování je dobře zahojené. Je pravda, že v případě sucha moc nezaléváme, hnojíme na podzim. Problém asi bude jílovitá půda, kterou tady máme.  Jabloň dost trpí padlím, letos jsme jednou postříkali, ale padlí se objevilo stejně. Jablka nejsou červivá, jenom na slupce se trochu objevují malé hnědé skvrny, jablka od toho nehnijí. Napadený jádřinec má hnědou barvu a připadá nám, že je jako vykousaný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.133 (?), 12.6.2021 11:58

Na plíseň v jádřinci trpívají odrůdy, které mají otevřenější květní kalich (kudy se zárodky plísně dostávají dovnitř), záleží i na počasí v době květu. Někde jsem četla, že se v tom případě doporučuje stříkat v době květu fungicidy. Pokud se jedná o již skladovaná jablka, může být problém i ve skladování.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika