Poradťe - řez jabloně

host - 71.13 (?)
19.10.2006 17:24
Zdravím.
Dík za odpověď ,ale jabloň je stará asi 15-20 let a jejím majitelem jsem šestý rok
milan z ostravy.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
milanbobo - (11), 16.10.2006 18:14, zobrazeno: 14253x
Dobrý den.
Prosím pomožte jak seřezat jabloň v přiloženém odkazu na této adrese: http://milanbobo.rajce.net/jablon kopie . Jabloň mi stíní okolním stromkům.Plánovaná výžka vrcholu koruny by měla být na úrovni čáry. Jak jsem o tom přemýšlel myslím si že ,asi budu muset tento stromek seříznout až tak metr nad zemí kde by mělo být rozvetvení ,ale nevím jestli můj názor je správný. A bylo by to škoda takový strom ničit.
Děkuji za pomoc. milan z ostravy
jabloň
jabloň

host - 166.20 (?), 18.10.2006 0:29
Je to jednoduchý, naklápěcí pilku a jde se nato. Vždy na venkovní větev aaaaaaa.......      Já to tam prostě vidím. Vy né?       VašekB

milanbobo - (11), 18.10.2006 16:39
Zdravím Vás, p.Vašku
 Ono se řekne vzít pilku  aaa...  A nemohl by jste se přesněji vyádřit. proto že když to seříznu v místě čáry tak musím počítat ,že mi tem strom o nějaký kus zase vyrostte. Tak že ho musím seříznout víc? A to mi s té koruny moc
nezbyde?

milan z ostravy

host - 166.20 (?), 18.10.2006 20:24

Řezat musíte každý rok najaře a to už se moc nezvýší a pokud ano tak půjdete ještě hlouběji. Nebo tomu udětáte ještě letní řez.  Takhle to dopadá kdyš se do toho nikomu nechce a nebo se říká že na to není čas.   VašekB

host - 71.13 (?), 19.10.2006 17:24
Zdravím.
Dík za odpověď ,ale jabloň je stará asi 15-20 let a jejím majitelem jsem šestý rok
milan z ostravy.

host - 85.27 (?), 30.11.2006 15:02
Nemusíte se bát, že vám jabloň povyroste a z koruny nic nezbude. Kmen neroste, přirůstají jen konce.

host - 1.251 (?), 8.12.2006 16:37
No já bych řekl, že když se sníží kompletně koruna do výšky naznačené čárou, tak z toho stromu moc nebude. Mně připadá z fotky, že ta jabloň je naroubované na dost vzrůstné podnoži a při tak velkém snížení o polovinu a víc se bude snažit hlavně dorůst zase do původní výšky a plodit bude málo. Já bych ji snížil maximálně o třetinu, co se týká výšky, a spíše bych ořezal větve, co jdou do stran a prosvětlil korunu, aby šlo světlo i přes ni. Takže jabloň bude sice vyšší, než je ta čára, ale průměr koruny bude řekněme poloviční, takže bude stínit míň. Přirozeně bude to za cenu odolnosti koruny proti větru, ale zdravé větve mají rezervu. A zakoupil bych obírák na tyči, aby bylo možné obrat i nejvyšší větev.  Je taky možné si ořezávání rozložit třeba nadvakrát, říznout jednou 2- 3 silné vrchní a boční větve, počkat dva roky na reakci, jestli jabloň dost plodí a z kmene nevyráží třeba dvoumetrové pruty a potom zase říznout. A za dva roky třeba zase, dokud se nedosáhne požedované výšky nebo pokud se neobjeví během jednoho léta ty dvoumetrové výhonky a silné snížení plodnosti, pak se to musí nechat zase trošku dorůst.

host - 70.254 (?), 21.12.2006 16:54
Soudě podle obrázku, lze tento strom bez problémů zkrátit, ale metr nad zemí se mi zdá příliš radikální řez. Pokud chcete zachovat výšku stromu podle naznačené čáry, je potřeba strom seříznout ještě hlouběji (cca o 0,5 - 1 m) než je naznačená čára, musíte totiž počítat s přírůstky, kterými se strom bude snažit nahradit chybějící větve. Je důležité tento řez rozdělit aspoň do dvou etap (let). Kdybyste stromu totiž ořezal všechny "nadbytečné" větve najednou, silně obroste mladými výhony (vlky). Jen řezem lze následně udržet výšku stromu jakou si přejete. Řez spočívá v odstraňování kolmo rostoucích vlků, řez na větve či výhony rostoucí vodorovně či mírně šikmo, nejlépe ven z koruny.

Pokud budete mít ještě nějaký dotaz ohledně prořezání jabloně nebo jiný pane Milane, můžete mi napsat na mail m.amihaesei@seznam.cz a já se vám budu snažit pomoci, pokud by vám toto vysvětlení nestačilo.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu8:43
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz