pomozte mi s Rubínem

host - 2.11 (?) 
20.4.2007 14:29, zobrazeno: 40018x
mám 4-letý strom Rubínu.  Nevím si s ním rady. Má velmi málo listů, loni měl na koncích větví květy, plody však  brzy všchny opadly. Příbuzný, kterého jsme požádali o radu, větve v létě zkrátil. Letos jabloň nekvete a listů má opět velmi málo.
Koruna stromku vypadá dobře
Jsem (jak je patrno z textu) začátečník, ale jiné ovocné stromy již dobře plodí.
Máme spíše kyselou půdu a jsme 550 m n.m. Nevadí to?
Poraďte.
Iva D.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579), 20.4.2007 18:43
20. dubna Rubín snad listy ani mít nemůže... :-)

host - 153.100 (?), 20.4.2007 19:00

Nevím, jestli může nebo nemůže, ale mám stejný problém. Jabloň (Desert) má relativně málo listů a kvete spíš symbolicky (každý rok méně a méně). Mám ji rovněž 4 roky.

Osobně se domnívám, že je to kombinace špatné půdy a loňského extrémního červencového sucha, ale jistý si nejsem.

host - 204.1 (?), 22.4.2007 10:57
Jake ma prirustky za rok rubin ma vetsinou dosti velke nekdy i metr za rok jestli nedosahuji ani 10cm tak je problem s koreny zakrsla podnoz nebo sucho a spatna zem nedostatek zivyn nebyli na tom miste uz jine stromy to by mohla byt take pricina vycerpana puda .        sivv

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 23.4.2007 11:39
Nejlépe je udělat  terapeutický test. Stromek dokola obryjte a pohnojte, můžete namulčovat - textilií, trávou aj. Za vegetace několikrát vydatně zalejte. Jestli uvidíte rozdíl, máte vyhráno. 

host - 44.124 (?), 23.4.2007 13:12
Zkuste ze stromkem zacloumat a přesvěčte se zda nejsou kořeny částečně užrány hryzcem.
                                   Milan Boštička

host - 1.251 (?), 23.4.2007 14:50
Není náhodou Rubín náchylný k virové gumovitosti? Ta by se mohla tak podobně projevovat.

host - 0.16 (?), 23.4.2007 15:05
My máme s 5 letým Rubínem tentýž problém Zkusili jsme i pohnojit a zalévat, jak zní jedna  z rad a opět nic. Co potom, když ani to nepomohlo, ví někdo?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 23.4.2007 19:32

Já myslím, že to nebude tak tragiícké. Samozřejmě je třeba vyloučit virovou gumovitost, ale ta se obvykle projeví až po více letech, až se zdravé stromky stihnou infikovat. V prvních letech  po infekci choroba navíc plodnost příliš neomezuje.
   O Rubínu se obecně ví, že je to  odrůda,  která plodí na dlouhém dřevě a proto se nemá příliš řezat. Nezkušený pěstitel si tyto rady vezmek srdci a neřeže hned od začátku. Stromek se mu první rok(y) odvděčí brzkými plody, současně však přestane růst. Méně se o Rubínu ví, že má tendenci k vyholování výhonů - podobně jako višně. Znamená to, že listové pupeny na nezkráceném letorostu se nepřemění v sekundární výhony či květní pupeny,  jako je běžné u ostatních jabloní, nýbrž zakrní a ve vegetaci pokračuje jen konec letorostu. Shrneme-li všechny údaje a přidáme běžnou praxi pěstování jabloní na zakrslých podnožích v zatravněných zahradách s neúrodnou a nehnojenou půdou, máme výsledek jasný - malý, slabě a křivě rostoucí stromek s tenkými vyholenými větvičkami a neduživými listy na koncích.

host - 0.16 (?), 25.4.2007 14:05
Vážený pane Vysloužile, Váš popis neduživého, křivě rostoucího Rubínu s pár lístky na koncích je přesný. A to mu ještě dvě spodní větve okousal náš pes. Prosím Vás, nedá se s tím stromkem ještě něco udělat? Měl výborná jablka, tedy zatím jen dvě...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz