Pomačkané listy
|
|
 |
 |
host - 202.158 (?) 29.5.2007 8:16
Super, hneď je to lepšie. Je to jednoznačne deformácia spôsobená niečim a to buď škodcami alebo mrazom, resp chladným vetrom. Identifikácia je len na tebe ja usmerním. Ak by išlo o poškodenie škodcom tak do úvahy prichádzajú vošky, alternatívne niečo iné savé. V každom prípade na takto poškodenom liste by si musel nájsť žijúceho škodcu a nie jedného. Ak na rube listov nenájdeš nič (za prepokladu že si nestriekal insekticídom) tak nejde o poškodenie škodcom ale o poškodenie iného druhu. Ak bol vykonaný insekticídny postrek aj tak by sa na rube mali vyskytovať pozostatky tiel škodcu. Zdeformovanie listov škodcami je často sprevádzané výskytom lepkavej medovice a prítomnosťou mravcov na strome. Podobné príznaky ako poškodenie voškami (zdeformované listy), ale bez lepkavého povrchu listov má poškodenie mladých listov chladom či mrazom. Neviem ako v Čechách, ale na Slovensku sa v tomto roku v čase kvitnutia jabloní tak výrazne ochladilo, že boli poškodené orechy (úplne), marhuľe (plody), broskyne (plody) a na jabloniach sa poškodenie prejavilo deformáciami mladých listov. V niektorých prípadoch, ak je v blízkosti sadu poľnohospodárska pôda môže dôjsť k poškodeniu herbicídmi aplikovanými proti burinám. Takže ak nieje predpoklad poškodenia herbicídom a nenájdeš žiadneho škodcu na rube listov tak ide o poškodenie mrazom (chladom). V tomto prípade sa nič nedeje, poškodené budu len listy už poškodené a novo rastúce budú OK. Ak ide o rozsiahlejšie poškodenie väčšej časti koruny tak by som strom prihnojil najlepšie listovým hnojivom a to aj viackrát podľa odporúčaní výrobcu použitého hnojiva. Asi stále nechápeš prečo som chcel zdravé listy, ak by si ich totiž na strome nenašiel tak by som mal podozrenie na neliečiteľné poškodenie, napr. virózneho charakteru a to by znamenalo likvidáciu stromu. Martin
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
potok - (11), 27.5.2007 0:32, zobrazeno: 8672x
Dnes jsem si všiml, že jsou některé listy na malé jabloni jakoby "zmuchalné" (viz obrázky). Jedná se o stromek asi 1,3m vysoký u kterého bohužel nevím ani odrůdu. Zajímalo by mne, jestli lze takto z obrázků určit, jedná-li se o nějakého škúdce nebo chorobu, případně jakým způsobem se toho zbavit. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.158 (?), 28.5.2007 9:36
skús rozšíriť prílohu o jeden zdravý list. Takto iba z poškodených to je náročnejšie. Ja by som to odhadol na poškodenie mrazom prípadne herbicíidom. Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
potok - (11), 28.5.2007 23:09
Tak tady jsou normální a napadené listy z obou stran.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.158 (?), 29.5.2007 8:16
Super, hneď je to lepšie. Je to jednoznačne deformácia spôsobená niečim a to buď škodcami alebo mrazom, resp chladným vetrom. Identifikácia je len na tebe ja usmerním. Ak by išlo o poškodenie škodcom tak do úvahy prichádzajú vošky, alternatívne niečo iné savé. V každom prípade na takto poškodenom liste by si musel nájsť žijúceho škodcu a nie jedného. Ak na rube listov nenájdeš nič (za prepokladu že si nestriekal insekticídom) tak nejde o poškodenie škodcom ale o poškodenie iného druhu. Ak bol vykonaný insekticídny postrek aj tak by sa na rube mali vyskytovať pozostatky tiel škodcu. Zdeformovanie listov škodcami je často sprevádzané výskytom lepkavej medovice a prítomnosťou mravcov na strome. Podobné príznaky ako poškodenie voškami (zdeformované listy), ale bez lepkavého povrchu listov má poškodenie mladých listov chladom či mrazom. Neviem ako v Čechách, ale na Slovensku sa v tomto roku v čase kvitnutia jabloní tak výrazne ochladilo, že boli poškodené orechy (úplne), marhuľe (plody), broskyne (plody) a na jabloniach sa poškodenie prejavilo deformáciami mladých listov. V niektorých prípadoch, ak je v blízkosti sadu poľnohospodárska pôda môže dôjsť k poškodeniu herbicídmi aplikovanými proti burinám. Takže ak nieje predpoklad poškodenia herbicídom a nenájdeš žiadneho škodcu na rube listov tak ide o poškodenie mrazom (chladom). V tomto prípade sa nič nedeje, poškodené budu len listy už poškodené a novo rastúce budú OK. Ak ide o rozsiahlejšie poškodenie väčšej časti koruny tak by som strom prihnojil najlepšie listovým hnojivom a to aj viackrát podľa odporúčaní výrobcu použitého hnojiva. Asi stále nechápeš prečo som chcel zdravé listy, ak by si ich totiž na strome nenašiel tak by som mal podozrenie na neliečiteľné poškodenie, napr. virózneho charakteru a to by znamenalo likvidáciu stromu. Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.158 (?), 29.5.2007 8:20
Ešte raz som si prezrel fotky. Tie prvé by som zhodnotil ako poškodenie chladom, sú okrúhleho tvaru. Neskôr priložené aj so zdravými, tak tu by som chľadal vošku na rube, prípadne iného cicavého škodcu. Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
potok - (11), 29.5.2007 22:52
Děkuji za vyčerpávající odpověď.
Nijak zvlášť podrobně jsem stromek nezkoumal, ale žádných potvor jsem si ani na listech, ani na kmeni nevšiml. A vzhledem k tomu, že jsme v Krkonoších (550 m.n.m.) a asi před měsícem tady několik dnů po sobě byly docela výrazné mrazíky, tak to vypadá na poškození mrazem. Ostatně jen pár metrů od jabloně je daleko větší Kiwi a tam bylo omrznutí listů ihned patrné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.60 (?), 28.6.2007 10:34
Mráz se mi moc nezdá. Odhaduji-mera jablonová, svilusky nebo mšice. M
|
|
 |
|
 |
 |
|
Yantschi - (32), 22.8.2007 13:57
To druhe je s urcitostou voska skorocelova (jitrocelova). Prvy by som tipol na roztoce, ale bez vzoriek listov tazko.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|