Okousané jabloně

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?) 
1.3.2010 18:36

Vůbec nejde o přikrytí jablek hlínou. Důležitý je naopak přísun kyslíku. Zeminou jen lehounce prosypat (pošpinit), aby se tlejícím jablkům dodaly správné mikroorganizmy.
   Kousek od mé zahrady je starý sad po Němcích, o který se od války nikdo nestará. Na podzim je pod stromy nastláno jablky. Včera jsem se tam procházel - zbytky sněhu, místy již klouzavá černorezavá kaše. Jako každý rok. V červnu, kdy se seče tráva, nebývá po jablkách a listí již ani památky. 
  Že Vám vydrží jablka v kompostu 2 roky čerstvá, to nechápu. Sousedovi letos uskladněná jablka v bedně 2x zmrzla a rozmrzla. Když je vynášel z garáže, protékaly dírami v přepravce.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 1.3.2010 19:05

Moc děkuji, opět jste mi pomohl, ujasnila jsem si, že člověk v sobě má dogmata, která je třeba logicky a zdravým rozumem odbourávat. Děkuji

host - 172.171 (?), 1.3.2010 10:24

Řešil jsem ten samý problém před dvěma roky.Kmínky stromků byly okousané dokola.Natřel jsem je zimním stromovým balzámem(taková tmavě hnědá medovitá hmota)a zabalil potravinářskou folíí.Stromky krásně vykvetly a odplodily.Bohužel druhý rok všechny takto ošetřené stromky na jaře uschly.Možná že jsem měl ten nátěr opakovat, protože po rozbalení folie byla hmota balzámu vyžilá a rozpraskaná a stromky tyto rány kůrou nezatáhly.Tak že následovalo ostříhání až k začátku okusu.Naštěstí stromky už byly dobře zakořeněné, tak že nad podnoží vyhnaly nové větvičky, které budu letos zapěstovávat do korunek.Je to pořád lepší než stromky vykopávat a i rychlost růstu je podstatně rychlejší než u nově zasazených stromků.Ten zimní stromový balzám je dobrý, ale ne na takto velká poranění.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 1.3.2010 12:00

Obávám se, že ani opakovaný nátěr balzámem by nepomohl. Voda a živiny od kořenů putují do koruny taky dřevním válcem, naopak asimiláty z koruny dolů výhradně pletivy  pod kůrou. Tedy v roce okousání ještě stromky obrašily a plodily, letní tok asimilátů ale váznul, takže stromky posléze odumřely. Šanci mají pouze tehdy, když okus není velký - co se týče hloubky i rozsahu a stromky během roku stihnout obnovit alespoň část vodivých pletiv.

Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 102.246 (?), 3.3.2010 15:46

Pane Vysloužil, děkuji Vám za informaci o následcích okousání kmínků v dalším roce. Raději ty poškozené stromky, které jsem pro letošek zachránila, odstaraním. Lyko je pryč, takže příští rok by z nich asi nic nebylo. Když pořídím nové, tak mi za rok stihnout zakořenit a budu m ít úrodu dříve. Mezitím dokončím, plot a dám kolem stromků pletivo.

host - 248.56 (?), 30.8.2021 10:20

Pane Vysloužil koukán na dva krásné stromky jabloní, které mi ohlodali králíci kolem dokola ve výšce asi 20cm.Jsem dost zoufalá tady u nás ve výzkumáku říkají všichni špatné dávají tomu dva roky.Já se s tím, ale nechci smířit jak na přemostění nevím to bych musela vidět natřela jsem je voskem, nemáte ještě nějaký nápad prosím?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz