Obaleč jablečný - červivost
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 9.6.2007 2:32, zobrazeno: 16661x
V nižších polohách se už líhne první generace obaleče jablečného, jinde to bude za pár dnů /Calypso, Mospilan, Sumithion, Zolone, Decis, Reldan/.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.244 (?), 12.6.2007 14:14
Vzhľadom k suchu, ktoré je od 2006, bol májový mráz prirodzená obrana prírody, ktorá sama zredukovala množstvo nasadených plodov. Stromy sú v zlej kondícii, preto im treba pomôcť hnojením na list a chemickou ochrannou, aby sa vytvoril predpoklad pre úrodu na budúci rok - podprobnosti kpostrekom som písal v odstavci Hnojenie na list - s pozdravom Ing. Mojmír KVĚTOŇ - mojmirkveton@pobox.sk
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 22.7.2007 13:42
A totéž platí pro druhou generaci, která ničí už "hotové" plody. Pozor na ochranné lhůty, nestříkat letní odrůdy. Letos to je nějak dřív. Doporučoval bych Calypso. To má jen 14 dnů.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.27 (?), 30.7.2007 15:37
Počátek letu motýlů je takové upozornění, ze to začíná. Velmi zhruba za několik dní /7-10/ vrcholí letová vlna a kladou vajíčka. Z nich se asi za cca 8-10 dnů líhnou housenky, které se během několika dnů zavrtávají do plodů a předtím se živí listy.
Ovicidy /hormonální regulátory růstu/ se používají, dle přípravku, od začátku letu, ale spíš v letové vlně, maximálně nejpozději před líhnutím housenek, pak už málo účinkují - Alsystin, Dimilin, Nomolt, Insegar.../asi nejsou dostupné v malém/.
Ve vrcholné letové vlně s dá použít MOSPILAN nebo CALYPSO, mají pomalý nástup účinku a dlouhé působení.
V době líhnutí použijte třeba Decis, Sumithion, Zolone, Reldan....
Takže: Kladení vajíček - Mospilan, Calypso, v době líhnutí ostatní dole uvedené
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498), 30.7.2007 18:36
Obom vďaka za info. Moje hlavné preparáty sú každoročne Mospilan a Calypso. Viac menej ich používam podľa svojich zabehnutých schém - väčšinou kombinujem s Baycor, Zato, Wuxal, Syllit a pod. Napriek tomu sa mi zdá, že tento rok je červivosť akosi vyššia. Nezdá sa mi, že by mi meteo stanica špatne spočítala sumy efektívnych teplôt, pretože výsledok približne koreluje s profesionálnymi stanicami SRS v okolí. Možno je "tlak" obaleče tento rok vyšší. Na rozdiel od strupovitosti, ktorá je tento rok v pohode. Neviem odhadnúť nakoľko môže ovplyvniť vplyv škodcu odchýlka 1-3 dni od modelov SRS. Ak ale pripočítam dlhší nástup Calypso, tak to možno bude dosť výrazne.
Kto nepozná SET modely a má záujem prečítať si podrobnosti: http://www.srs.cz/omor/app?service=page/Home
V záložke SET sú aktuálne údaje. Využívam tieto dáta 3 rok a mám pocit, že vcelku s pozitívnym efektom.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 2.8.2007 0:11
Taky využívám SET. Proti první generaci to vychází vcelku stále stejně, dá se použít o pár dnů dříve Zolone, působí pak až 21 dnů, čili pro malé pěstitele není problém s opakováním zásahu a ani se stále se diskutujícími rezidiu tohoto jinak výborného přípravku - použít jen v první plovině vegetace. U druhé generace stačí jeden postřik Calypsem /OL 14 dnů/ nebo u pozdních odrůd Mospilanem /OL 28 dnů/. Letos jsem stříkal Mospilanem už 20.července jádroviny a trnu, aby třeba odrůda Dita stihla ochrannou lhůtu. A mám pocit, že Dita je sem tam aspoň navrtaná, pokud housenka včas nepošla.
Osmého července jsm stříkal Calypsem Č. lepoticu + běžné pozní švestky /OL14dnů/ a lepotica to stihla jen o fous.
Pokud bude příští léta trvat horké počasí, asi se bude muset změnit schema postřků
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 2.8.2007 0:14
Ještě místo HK.  .
|
|
 |