Obaleč jablečný - červivost

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498)
24.7.2007 20:04
Modely pre sumy efektívnych teplôt udávajú vždy tri údaje pre obaleče jeblečného:
1 počiatok letu motýlov
2 počiatok kladenia vajíčok (ovicidné prípravky)
3 počiatok liahnutia húseníc

Tieto tri fázy sú vačšinou v odstupe nejakých 10-15 dní. Na mojej záhrade sa včera dosiahla fáza 2.
Zaujímalo by ma, čí má zmysel striekať už vo fáze 1 alebo až vo fáze 3? 
O nejakom ovicidnom preparáte som zatiaľ nepočul, ktorý by sa predával v zahradkárskom balení. Existujú nejaké?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 191.35 (?), 9.6.2007 2:32, zobrazeno: 16661x
V nižších polohách se už líhne první generace obaleče jablečného, jinde to bude za pár dnů /Calypso, Mospilan, Sumithion, Zolone, Decis, Reldan/.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 10.6.2007 22:48
Zajímalo by mě, jak silná se očekává první generace obaleče - kdo vlastní lapače. V mnoha lokalitách (i u mě) je násada jabloní po jarních mrazících slabá. Jindy bych první generaci obaleče ignoroval a považoval ji za vodnou červnovou probírku, letos by mohla napáchat škody.

host - 43.244 (?), 12.6.2007 14:14
Vzhľadom k suchu, ktoré je od 2006, bol májový mráz prirodzená obrana prírody, ktorá sama zredukovala množstvo nasadených plodov. Stromy sú v zlej kondícii, preto im treba pomôcť hnojením na list a chemickou ochrannou, aby sa vytvoril predpoklad pre úrodu na budúci rok - podprobnosti kpostrekom som písal v odstavci Hnojenie na list - s pozdravom Ing. Mojmír KVĚTOŇ - mojmirkveton@pobox.sk 

host - 191.35 (?), 22.7.2007 13:42
A totéž platí pro druhou generaci, která ničí už "hotové" plody. Pozor na ochranné lhůty, nestříkat letní odrůdy. Letos to je nějak dřív. Doporučoval bych Calypso. To má jen 14 dnů.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 24.7.2007 20:04
Modely pre sumy efektívnych teplôt udávajú vždy tri údaje pre obaleče jeblečného:
1 počiatok letu motýlov
2 počiatok kladenia vajíčok (ovicidné prípravky)
3 počiatok liahnutia húseníc

Tieto tri fázy sú vačšinou v odstupe nejakých 10-15 dní. Na mojej záhrade sa včera dosiahla fáza 2.
Zaujímalo by ma, čí má zmysel striekať už vo fáze 1 alebo až vo fáze 3? 
O nejakom ovicidnom preparáte som zatiaľ nepočul, ktorý by sa predával v zahradkárskom balení. Existujú nejaké?

host - 43.27 (?), 30.7.2007 15:37

Počátek letu motýlů je takové upozornění, ze to začíná. Velmi zhruba za několik dní /7-10/ vrcholí letová vlna a kladou vajíčka. Z nich se asi za cca 8-10 dnů líhnou housenky, které se během několika dnů zavrtávají do plodů a předtím se živí listy.

Ovicidy /hormonální regulátory růstu/ se používají, dle přípravku, od začátku letu, ale spíš v letové vlně, maximálně nejpozději před líhnutím housenek, pak už málo účinkují - Alsystin, Dimilin, Nomolt, Insegar.../asi nejsou dostupné v malém/.

Ve vrcholné letové vlně s dá použít MOSPILAN nebo CALYPSO, mají pomalý nástup účinku a dlouhé působení.

V době líhnutí použijte třeba Decis, Sumithion, Zolone, Reldan....

Takže: Kladení vajíček - Mospilan, Calypso, v době líhnutí ostatní dole uvedené

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 30.7.2007 15:51

Řekl bych, že na postřik je touto dobou již pozdě i na 2. generaci ve většině lokalit. Housenky jsou vesměs již v jablcích.
P.s.  Ovicidy jsou, tuším,  pesticidy zabíjející vajíčka, obvykle blokádou tvorby chitinu. Nevím o tom, že by se běžně prodávaly .
   Vzhledem charakteristice systémových přípravků je možné Calypsem a Mospilanem stříkat již záhy po vrcholu letové vlny. Viz: http://www.bayercropscience.cz/pripravek.php?IdPrip=38

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 30.7.2007 18:36
Obom vďaka za info.
Moje hlavné preparáty sú každoročne Mospilan a Calypso. Viac menej ich používam podľa svojich zabehnutých schém - väčšinou kombinujem s Baycor, Zato, Wuxal, Syllit a pod.
Napriek tomu sa mi zdá, že tento rok je červivosť akosi vyššia. Nezdá sa mi, že by mi meteo stanica špatne spočítala sumy efektívnych teplôt, pretože výsledok približne koreluje s profesionálnymi stanicami SRS v okolí. Možno je "tlak" obaleče tento rok vyšší. Na rozdiel od strupovitosti, ktorá je tento rok v pohode.
Neviem odhadnúť nakoľko môže ovplyvniť vplyv škodcu odchýlka 1-3 dni od modelov SRS. Ak ale pripočítam dlhší nástup Calypso, tak to možno bude dosť výrazne.

Kto nepozná SET modely a má záujem prečítať si podrobnosti:
http://www.srs.cz/omor/app?service=page/Home

V záložke SET sú aktuálne údaje. Využívam tieto dáta 3 rok a mám pocit, že vcelku s pozitívnym efektom.

host - 191.35 (?), 2.8.2007 0:11

Taky využívám SET. Proti první generaci to vychází vcelku stále stejně, dá se použít o pár dnů dříve Zolone, působí pak až 21 dnů, čili pro malé pěstitele není problém s opakováním zásahu a ani se stále se diskutujícími rezidiu tohoto jinak výborného přípravku - použít jen v první plovině vegetace. U druhé generace stačí jeden postřik Calypsem /OL 14 dnů/ nebo u pozdních odrůd Mospilanem /OL 28 dnů/. Letos jsem stříkal Mospilanem už 20.července jádroviny a trnu, aby třeba odrůda Dita stihla ochrannou lhůtu. A mám pocit, že Dita je sem tam aspoň navrtaná, pokud housenka včas nepošla.

Osmého července jsm stříkal Calypsem Č. lepoticu + běžné pozní švestky /OL14dnů/ a lepotica to stihla jen o fous.

Pokud bude příští léta trvat horké počasí, asi se bude muset změnit schema postřků

host - 191.35 (?), 2.8.2007 0:14
Ještě místo HK..
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty