Nevíme si rady s chorobou

host - 0.16 (?)
25.4.2007 14:12
Děkuji, asi je to tak jak píšete. Pokusíme se to napravit. Mohl byste mi poradit, co s tou popraskanou kůrou u země? Zdá se mi, že kmínek pod ní vysychá.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 0.16 (?), 23.4.2007 14:59, zobrazeno: 4851x
Na staré zahradě jsme vykáceli jabloně, některé z nich byly napadeny strupovitostí. Vysadili jsme po roce na jiná místa 5 nových stromků - např. Rubín, Bohemia, Topas a po asi třech letech jsme zjistili, že stromky nejen pomalu rostou, ale u země praská a  odchlipuje se kůra a postupně kůra odpadá čím dál výš. Stromkům i hnědnou a dříve opadávají listy, špatně kvetou. Nevíme si rady a nikdo nám zatím neporadil. Jestliže je to rakovina stromů, dá se jim nějak pomoci? Nebo je to něco jiného? Děkuji předem za radu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319), 23.4.2007 19:48
Chyb bude nejspíš několik. Ve starém sadu byla půda vyčerpaná, a to netoliko na místech pařezů, ale po celé ploše tam,kam dosáhly kořeny. Stromy nejen berou z půdy živiny, ale vylučují do ní i své metabolity. Proto je dobré vykopat hlubší jámy a vyměnit v nich půdu.
   Druhou chybou mohlo být zasazení jabloní po jabloních a ještě k tomu na slaběji vzrůstných podnožích, než byly vitální polokmeny v sadu.
   Pokud jste skutečně vykopali hlubší jámy a nahradili nebo alespoň vylepšili v nich půdu, mohlo dojít k tomu, že zasazené stromky se po slehnutí zeminy v jamách ocitly ve vlhkém  dolíku. Navíc jste možná neudrželi půdu pod zákrsky v bezplevelném stavu. Tím jste pro stromky vytvořili ty nejhorší možné podmínky pro úspěšný růst. Důsledkem jsou potom špatný růst, mrazové desky a rakovina.
   Možná je to u Vás jinak, toto je jen má spekulace, ale již jsem několik takových  zahrad navštívil.

host - 0.16 (?), 25.4.2007 14:12
Děkuji, asi je to tak jak píšete. Pokusíme se to napravit. Mohl byste mi poradit, co s tou popraskanou kůrou u země? Zdá se mi, že kmínek pod ní vysychá.

host - 95.236 (?), 29.4.2007 14:11
Kmienky pod odlupnutou korou natrite stromovym balzamom.Tento zabrani vysychaniu kmienkov a podpori hojenie ran ak to je este mozne vzhladom na rozsah poskodenia. Aj v profesionalnych podnikoch produkujucich stromky sa pouziva iba toto opatrenie ako napriklad po zime 2005, kedy velka cast stromkov bola ohryzena mysami a zajacmi.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319), 29.4.2007 21:58
Pokud je na stromku zdravá kůra, vyplatí se nekrotické částii vyříznout až do zdravé tkáně, vydesinfikovat octem nebo fungicidem a potom zatřít tím balzámem.  Ani toto vždy nezabrání postupu choroby.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz