Nemoci jabloní

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 85.27 (?)
8.7.2008 14:02

Nu, s tím odborníkem jste to příliš netrefil, pane jekyll. Pouze mě zahrada baví - asi jako Vás, akorát již přes 30 let,   taky asi nejvíc píšu.
Nevyhlásená medzisusedská rivalita - tomu rozumím. Naštěstí moji sousedé jsou zahradníky jen do té míry, že mají u domu zahradu a na ní stromy...
  V minulosti jsem prožíval "rivalitu" mezi svými jablky a těmi, co prodával Národní podnik Ovoce - zelenina. To nebyl problém, jablka v obchodech, pokud nebyla z Balkánu, nestála za nic. Dnes je situace jiná. Smířil jsem se s tím, že s plody ze supermarketů - alespoň po stránce vzhledu - se měřit nemohu. A tak jsem začal vyznávat jinou filozofii. Ovoce ze své zahrady považuji za zhmotnělou energii slunce, čisté vody, vzduchu,  přírody. Jablka komerčně prodávaná vidím jako náklady na hnojiva a pesticidy průmyslově přeměněné na produkt, zajišťující návratnost těchto investic. Proto mi přestala vadit menší, místy strupatá jablka, zato zdravá. Abych nekázal vodu a nepil víno, nějaké postřiky taky provádím - proti kadeřavosti, pilatce, nově i moniliové spále. Jablka jsem ale ošetřovat přestal, Byl-li dobrý rok, choroby nejsou, např.  2000, 2003, 2007, byl-li špatný rok - houbové choroby i škůdci byly obvykle důslednější než moje snahy. Letos mám strupovitost (naštěstí ne kalamitní jako 2006) i padlí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 8.7.2008 10:28

Omyl. Nezaoberám sa tým profesne. Som len entuziastický amatér a v podstate medzi susedmi - zahradkármi "iba začiatočník". Keďže u nás beží nevyhlásená medzisusedská rivalita o najkvalitnejšie jablká, tak to núti človeka študovať stále viac. A že toho ale je! Odborníkom tu je podľa mňa napr. pán Vysloužil a ešte niekoľko prispievateľov, ktorých príspevky sa oplatí vždy prečítať.

Vlnatka je tento rok aj u nás výrazná. Ako merítko používam James Grieve, kde je každý rok viac menej stabilná kolonizácia. Mám to už v oku - čo je ešte v norme. Tento rok to v norme nie je.

Zaráža ma, že napriek intenzívnej starostlivosti mám výrazné napadnutie strupovitosťou. Postrekujem podľa doporučených 7-10dňových schém, najčastejšie captan+niečo (strobiluríny, sterol inhibítory) a strupovitosť je stále na vzostupe (sa mi zdá). A to aj na Rubínoch, čo býva málokedy. Postreky striedavo rotujem, pre možnosť vzniku rezistencie, vždy kombinujem aspoň dva fungicídy z rozdielnych skupín - podľa doporučení. V podstate mám dojem, že sa mi podarilo strupovitosť maximálne zbrzdiť, ale nie zastaviť. Ako side-effect týchto postrekov mám nulové padlí, a to aj na náchylných odrodách (na rozdiel od susedov). To je teda zase rok!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 85.27 (?), 8.7.2008 14:02

Nu, s tím odborníkem jste to příliš netrefil, pane jekyll. Pouze mě zahrada baví - asi jako Vás, akorát již přes 30 let,   taky asi nejvíc píšu.
Nevyhlásená medzisusedská rivalita - tomu rozumím. Naštěstí moji sousedé jsou zahradníky jen do té míry, že mají u domu zahradu a na ní stromy...
  V minulosti jsem prožíval "rivalitu" mezi svými jablky a těmi, co prodával Národní podnik Ovoce - zelenina. To nebyl problém, jablka v obchodech, pokud nebyla z Balkánu, nestála za nic. Dnes je situace jiná. Smířil jsem se s tím, že s plody ze supermarketů - alespoň po stránce vzhledu - se měřit nemohu. A tak jsem začal vyznávat jinou filozofii. Ovoce ze své zahrady považuji za zhmotnělou energii slunce, čisté vody, vzduchu,  přírody. Jablka komerčně prodávaná vidím jako náklady na hnojiva a pesticidy průmyslově přeměněné na produkt, zajišťující návratnost těchto investic. Proto mi přestala vadit menší, místy strupatá jablka, zato zdravá. Abych nekázal vodu a nepil víno, nějaké postřiky taky provádím - proti kadeřavosti, pilatce, nově i moniliové spále. Jablka jsem ale ošetřovat přestal, Byl-li dobrý rok, choroby nejsou, např.  2000, 2003, 2007, byl-li špatný rok - houbové choroby i škůdci byly obvykle důslednější než moje snahy. Letos mám strupovitost (naštěstí ne kalamitní jako 2006) i padlí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz